Тема: Украйна

28 Май, 2024 05:59 3 175 46

В Киев негодуват от евентуалното отсъствие на Байдън от срещата за Украйна в Швейцария

  • украйна-
  • джо байдън-
  • си дзинпин-
  • русия-
  • швейцария

Липсата на президентите на САЩ и Китай от форума ще бъде сигнал за целия свят, смята украинският политолог Руслан Бортник

Отсъствието на китайския президент Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън от конференция за Украйна в Швейцария ще бъде сигнал както за Запада, така и за глобалния юг, каза киевският политолог, директор на Украинския институт за политика Руслан Бортник в канала на YouTube Politeka.

Както отбеляза анализаторът, в изявленията на някои представители на украинските власти се усеща нотка на негодувание поради факта, че Байдън най-вероятно няма да присъства на срещата на върха.

„Отсъствието на Байдън е сигнал за страните от западния свят, а отсъствието на Си Дзинпин е сигнал за страните от Глобалния юг“, подчерта Бортник.

Той коментира изявленията на Владимир Зеленски за 80 страни, готови да участват в конференцията, отбелязвайки, че много държави изпращат „просто наблюдатели“, които нямат право да подписват нищо.
В същото време намерението на Киев беше да събере мнозинството от страните-членки на ООН на ниво държавни глави, за да подпише окончателната декларация и да създаде международна коалиция.
„Всичко е сложно“, призна Бортник.

Това според него е свързано и с изборите в САЩ, ситуацията на фронта и общата преоценка на ситуацията в Украйна - всичко това води до ситуацията, че възникват много трудности при организирането на срещата на върха“, обобщи политологът.

В събота Зеленски призова Си Дзинпин и Байдън да подкрепят с участието си украинската среща на върха в Швейцария. В същото време миналата седмица Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че ръководителят на Белия дом няма да отиде на конференция в Швейцария, тъй като през същия период трябва да присъства на събитие за набиране на средства за предизборната си кампания в Калифорния.

Както съобщи Синхуа, Си Цзинпин на срещата си с Путин каза, че Пекин подкрепя провеждането на международна мирна конференция за разрешаване на ситуацията в Украйна в подходящ момент, ако тя бъде призната от Москва и Киев и при условие на равноправно участие.

Швейцария ще проведе конференция за Украйна на 15-16 юни близо до град Люцерн. Русия няма да присъства. На срещата са поканени около 160 държави. Посланикът на Русия в Берн Сергей Гармонин каза по-рано пред РИА Новости, че Русия няма да участва в никакъв формат в конференцията за Украйна в Швейцария, "чиято цел е да се постави ултиматум на Москва". Говорителят на Путин Дмитрий Песков по-рано заяви, че преговорният процес за Украйна без участието на Русия няма смисъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нане

    98 0 Отговор
    американци и китайци са отписали окраинците
  • 2 Гориил

    93 0 Отговор
    Това е среща на върха на губещите
  • 3 От страни

    77 0 Отговор
    Така негодуват че ще му се скарат и даже ще го напляскат?
    То ако се сетя имаше приказка ще я преправя: две неща се безкрайни - вслената и киевската наглост но за вселената не съм сигурен.
  • 4 Хахо

    70 0 Отговор
    Дедо Памперс са му забранили да се отдалечава на повече от 50м. от Белия дом, че иначе почва да мирише и може да осмърди т. нар. мирна конференция
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахах

    52 2 Отговор
    Незнам за какво им е.той и да е там не се знае дали ще го осъзнава.

    Коментиран от #7

  • 7 От страни

    43 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хахах":

    Той ще е като каната с вода на масата за преговори - никой няма и да пие но да я има.....Не все пак каната е по необходима.
  • 8 А липсата на Русия не го притеснява?

    61 0 Отговор
    "Отсъствието на китайския президент Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън от конференция за Украйна в Швейцария ще бъде сигнал"..."каза киевският политолог, директор на Украинския институт за политика Руслан Бортник"

    Да ви имам "анализаторите"!:)

    Пък и за какво им е Байдън там, след като нищо не зависи от горкия старец? За да е пълно комедийното шоу ли? Нали Зеленски ще там? Професионален комик.

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Козяшки глашатай от Бомбай

    50 0 Отговор
    Спомени то Давос.
    Три дена яли пили и се веселили.
  • 10 любител

    55 0 Отговор
    укрите пак ревът нали са много силни цял свят им помага но пак са обречени на изчезване щом и деменцията го разбра какво остава за другите. хахаха
  • 11 Хахаха

    50 0 Отговор

    До коментар #8 от "А липсата на Русия не го притеснява?":

    Е ти не знаеш ли ,че те в техният измислен свят я победиха и сега я разделят.
  • 12 Фен

    65 0 Отговор
    Сигналът е ясен: САЩ за пореден път омазаха една държава, и ще избягат от там с 200.
  • 13 На Байдън не му дреме за Украинците!

    56 0 Отговор
    МОГО ДОБРЕ ЗНАЕ, ЧЕ ТАЗИ СРЕЩА В Швейцария, ще бъде една Говорилня, Бла, БЛА!! Важното е да продължава войната, да загиват Украинци и Руснации, Американския ВПК да прибира Милиардите!! Отписал е Байдън Войната, идва Тръмп на негово място и Войната ще Приключи!!
  • 14 Дори ЕС пуделите осъзнаха

    51 0 Отговор

    До коментар #8 от "А липсата на Русия не го притеснява?":

    че туй в Швейцария е губивремка и разходи на вятъра! Освен ако Зеленски не им посвири там на пиано и потанцува по прашки на дамски токчета.
    И организират друга среща за мир,- малко след това

    Коментиран от #17, #20

  • 15 Ксаниба

    34 1 Отговор
    Ми какво да негодуваш ако го няма дядката който хич го няма?!? Ах да, селфито е по важно!!! Да гинат стотици хиляди за едно селфи е вичшият маразъм, когато клоунът ти е главнокомандващ без мандат! Т.е. узурпатор и диктатор.
  • 16 Хеххе

    49 1 Отговор
    Когато ви подкокоросваха Борис Джонсън и Байдън, да се биете, дойдоха на крака в Полша, а когато губите, не ви искат. Умряха милиони украинци, за интереса на сащ и това си е.
  • 17 За следващата среща

    30 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дори ЕС пуделите осъзнаха":

    не им е дадена още зелена светлина на журналистите, да я споменават.

    За сега се ограничават само с "експертите" по въпроса.
  • 18 Артилерист

    45 0 Отговор
    Все повече държавни ръководители разбират, че тази война е изкуствено създадена от американците. Дори в самите САЩ популярни журналисти, анализатори и учени признават и критикуват Байдън и кликата около него. Това е сбирка на войнолюбците и принудени от тях васали, на която ще се демонстрира съшита с бели конци загриженост за "свободата" на Украйна и ще се критикува "агресията" и "инвазията" на "злата" Русия. Там разумни аргументи няма да се чуят...
  • 19 ХАХАХА

    37 0 Отговор
    Е значи липсата на байгъна и Си трябва ви говори нещо ,а това е че ФАЩ приключват с вас ,а Китай никога не се е интересувал от вашата гледна точка за мир. Тези май не разбраха ,че ги използваха като панаирджииска мечка и приключиха с нея ,скоро ще я евтанизират.
  • 20 Ама на Зеленски и двете

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дори ЕС пуделите осъзнаха":

    не му стават вече! Беше то.
  • 21 Това е

    27 1 Отговор
    Сащ са Злото - подпалиха вс войни след атомните им бомби над мирните!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дядото

    29 1 Отговор
    какви ли тайни,договорки и обещания стоят зад наглото поведение на зе-командата.явно има много мръсни неща с които държат за топ ките държавите от нато.ще дойде време и това ще стане ясно.
  • 24 007

    26 0 Отговор
    Да, рискът е голям в една неутрална държава, не може да се разпорежда като със слугинажите от ЕС. Грешен избор за среща. А защо да не е сигнал за отбой след като тези войни и кризи смъкнаха рейтига му на половина, пълен провал.
  • 25 Абе, има

    18 0 Отговор
    "преоценка" на ситуацията в Украйна.
  • 26 НеНаВоененБлок

    24 0 Отговор
    Става опасно ако се създаде военен блок, както някога два пъти. Сякаш всичко е забравено и се пълзи уверено към същото за трети път. За съжаление всички са зомбирани от изкуфелия чичо Сам и не ползват мозъците си. Да повярваме и надяваме, че без двамата най-големи кухите слугинажи от ЕС няма да посмеят.
  • 27 На срещатата

    30 0 Отговор
    В Швейцария ще спечели само Катар на , който принадлежи луксозния комплекс от 7 хотела където нощувката струва между 1 500 евро - 1 700 , а ние балъците ще им плащаме кефа на умрялото нято .
  • 28 РЕАЛИСТ

    29 0 Отговор
    Даже и заблудените окраинци започват да разбират, че англосаксонските войни никога не са за защитата на "свободата и вемокрацията". Винаги за англосаксонска изгода, а наивниците плащат с живота и имуществото си.
  • 29 Уса

    22 0 Отговор
    Времето да се предадете отдавна изтече.Сега ще гледате,как света ви наблюдава и отписва
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Байдън пукна

    9 0 Отговор
    преди месец
  • 32 ачо

    18 1 Отговор
    Каква конференция без Китай, Русия, Иран ,Бразилия, ЮАР и без Президента на САЩ. Събрали се джуджета-слуги. Смех!!!

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ццц

    16 0 Отговор
    Този път няма да има кой да озвучава гъргорещия наркоман с носната кърпа. Но американците отново постъпват егоистично. За тяхното реноме е по-добре да не пускат фосила на показ пред хора. Но за всички номерца, които дрогата беше подготвил се изисква втори клоун и липсата на Байдън ще е голям удар за шоу програмата. А колкото за Си...това не е място за сериозни и заети хора.
  • 35 Гост

    8 0 Отговор
    Тоя ококорен политолог що не е на фронта?
  • 36 россиян..

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "ачо":

    Тия не беха ли от брикс..чух че и мексико и аржентина са опашката за приемане..а ние чекаме две години,киро киртаков с подправените подписи от мустаката лена да ни опрайй..а кокорчо изозадьзе помага.
  • 37 ,у,уеиш

    9 0 Отговор
    Среща на елементи , от които нищо не зависи! Тия , дето определят нещата ги нема...
  • 38 111111

    11 0 Отговор
    Зеленски и най-приближените му бандерчета ще са предостатъчна трупа, за да стане (въпросната среща в Швейцария) една убава комедия. В смисъл - пълен цирк.

    ПС
    А Байдън не го пускат да иде и той там - щото въпросния цирк ще се обърне на трагикомедия; даже трагедия.
  • 39 това което не знаеш

    9 0 Отговор
    Ще има НАБЛЮДАТЕЛИ. Така ли се казва вече на публиката която ръкопляска. Нашите на кой ред ще бъдат сложени.
  • 40 Намерението на Киев

    8 0 Отговор
    било да организират ,,другарски съд" срещу Русия.Липсата на заинтересованост към тази конференция ги разочаровала.Разочарованието идва винаги от нереалистични очаквания,а такива очаквания в политиката се заплащат скъпо.
  • 41 Мухаа ха!

    9 0 Отговор
    Създаване на международна коалиция!? Абе какви са тези мокри мечти,който ви друсат непрекъснато
    За глупрндери ли ги мислите онези- на запад? На никой нито му се пада от власт ( дори при бегъл опит за подобно решение) народите им ще ги изметат за ден.На никой не му се умира,заради вашият изоглавен клоун.Коалиция, означава старт на трета световна.Хайде,изтрезнявайте най накрая.Фаш ви " подържа" за да нанасяте щети на руснака- не за да Тръгнахте срещу три исполина- единия ви използва за подвижни мишени,другият ви гледа сеира,а третия ви мачка поетапно.А вие си повярвахте,че ще ги скарате.
  • 42 Или просят

    8 0 Отговор
    Или негодуват.
  • 43 В Украйна

    2 0 Отговор
    негодуват, че дедо им Джо си ги е сложил на дъртата кожа и не му пука хич за тях. Утре ще се обади на Зеленото разстройство да го успокои и окуражи и да му обещае безрезервната си родкрепа в плодължаващото бавно ликвидиране на Украйна.
  • 44 тоя

    1 0 Отговор
    тоя на снимката като го гледам е НГВС
  • 45 Маг

    1 0 Отговор
    Оставете ги САЩ, Китай и другите държави.
    Не разбрах само, а България кого ще прати
    на тази коференция???
  • 46 Маг

    1 0 Отговор
    На тази конференция сп поканени около 100
    държави, но едва ли ще се съберат там 60-70,
    от ЕС седем държави още умуват, включително
    и България.
Новини по държави: