13 Февруари, 2014 21:09 1 097 0

Белгия разреши евтаназията на непълнолетни

  • евтаназия-
  • белгия-
  • разреши-
  • непълнолетни-
  • деца

73 процента от белгийците подкрепят законовите промени

Сенатът на Федералния парламент на Белгия прие изменение в закона за евтаназията от 2002 г., като разшири обхвата му и за деца. Така Белгия става втората страна в света, след Холандия, с подобно законодателство. Законопроектът бе подкрепен с 86 гласа "за". Срещу предложението гласуваха 44 депутати, а 12 се въздържаха, предаде bTV.
 
Текстовете предвиждат на умъртвяване да подлежат деца, които "могат да разбират" и това е основната разлика с холандския закон, постановяващ, че тази процедура се прилага за деца над 12 години. Изискването за пристъпване към евтаназия е желаещият да страда от нелечимо заболяване или от непоносимо физическо страдание, чийто край по естествен път не би настъпил скоро.
 
Вносителят на поправката за разширяване на обхвата на закона уточни, че така се отговаря на настояванията на медиците, които досега са се виждали принудени да прекратяват мъките на децата незаконно.
 
Проучване на общественото мнение в Белгия от октомври миналата година показа, че 73 процента от хората подкрепят законовите промени.
 
Католическата църква, както и ръководствата на мюсюлманската и на еврейската общност, се обявиха решително против. Мнението сред белгийските медицински среди е разделено, а сред политиците против се обявиха единствено католически партии и крайната десница, както и няколко представители на либералите.
 
Поправките в закона ще влязат в сила в следващите седмици. Официалната статистика сочи, че годишно в страната биват умъртвявани по тяхно желание около 1500 възрастни - около два процента от смъртните случаи в страната.
 
Приетите промени ще позволят на лица под 18-годишна възраст да слагат край на живота си. Само непълнолетни лица, които са принудени да се изправят пред непоносимо физическо страдание в крайния стадий на болестта си, ще имат възможност да упражнят правото на евтаназия, придружено от медицински показания и с родителско съгласие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: