Last news in Fakti

7 Юни, 2024 13:01 3 740 42

Судан се разпада. Милиони хора ги чака гладна смърт.

  • судан-
  • африка-
  • война-
  • геноцид-
  • насилие-
  • глад-
  • гражданска война-
  • оон

Насилието е придобило драстичните размери на геноцид. Страната просто се разпада.

Судан се разпада. Милиони хора ги чака гладна смърт. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"За милиони хора в Судан времето изтича. Грози масов глад" - това е драстичното предупреждение, отправено наскоро от ООН и различни хуманитарни организации. В тяхно съвместно изявление се казва, че двете страни в конфликта, продължаващ повече от година, често пъти умишлено отказват помощ на хората.

"Насилието в района на Дарфур вече придобива размерите на геноцид", предупреди преди няколко дни специалната пълномощничка на ООН за предотвратяването на геноцида Алис Ндериту пред Съвета за сигурност. „Цивилни граждани са нападани и убивани заради цвета на кожата им или заради етническата им принадлежност“, посочи тя. Тревога бият и от „Лекари без граници“: „Виждаме как пред очите ни се разиграва кървава баня“, казва програмната ръководителка на организацията Клер Николет. Само от 10 май насам в Судан са убити най-малко 145 души, а над 700 са ранените, сочат нейните данни. Заради насилието хуманитарните организации вече не могат да работят на място.

Критичната ситуация в Ел Фашер

Особено критична е ситуацията в Ел Фашер, столицата на федералния щат Северен Дарфур. Натам са избягали над един милион души в опит да се спасят от войната. Градът е в ръцете на редовната суданска армия под командването на Абдел Фатах ал-Бурхан и в същото време е обсаден и яростно атакуван от паравоенните „Сили за бърза подкрепа“ (СБП) на Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети. „Гладът в Ел Фашер е неизбежен“, предупреждава в интервю за ДВ Марина Петер, председателка на Германския форум за Судан и Южен Судан. Ако милициите превземат града, това вероятно ще предизвика нова, огромна бежанска вълна. Според Петер може да се очаква и драстично увеличение на цените на храните, каквото вече се наблюдава в други градове, превзети от СБП. "Тези, които имат някакви пари, вероятно ще направят опит да напуснат града. Но бедните ще бъдат направо избити", казва тя.

Крехки съюзи

Петер смята, че паравоенната формация действа така брутално, за да убеди хората, живеещи там, да я подкрепят. "Ел Фашер е на практика последното липсващо парче от пъзела. Ако те успеят да превземат града, Судан на практика ще бъде разделен на две части, което в политическо отношение ще е истинска катастрофа", предупреждава германската представителка. Бруталността вероятно се дължи и на факта, че и двете страни в този конфликт са притиснати от времето. Колкото по-дълго трае войната, толкова по-вероятно е техните съюзи да започнат да се разпадат. Според анализ на Международната кризисна група (МКГ) и двете страни в конфликта разчитат на съюзи с местни милиции. В резултат от това отделните коалиции са трудни за контролиране. „Конфликтът навлезе в нова опасна фаза, в която Судан все повече се разпада“, казват от МГК.

Ролята на международните партньори

Това е още една причина враждуващите страни да търсят съюзи с международни партньори. Командващият суданската армия Ал-Бурхан например потърси подкрепа от Иран и получи бойни дронове, за да засили натиска си срещу паравоенната групировка на Хемети. Египет и Саудитска Арабия също подкрепят Бурхан. Египет и Судан са свързани по политически и идеологически причини, казва политоложката Хаджер Али от института GIGA в Хамбург, който наскоро публикува анализ за войната в Судан. Тя вижда много прилики между политиката на Бурхан и консервативния характер на египетското правителство. „Египет по начало не работи с недържавни формирования и също поради това не подкрепя паравоенните „Сили за бърза подкрепа“, посочва още тя.

Техният лидер Хемети пък се представя за борец за свобода и успява да получи подкрепата на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Русия също е на негова страна, тъй като Хемети е предоставил на частната армия „Вагнер“, и по-специално на нейния „Африкански корпус“, правата за добив на огромните златни залежи в Судан. Русия планира и изграждането на логистичен център в Порт Судан, който в дългосрочен план трябва да бъде разширен до военноморска база. Според съобщения в медиите руски пратеници са се срещнали с ръководителя на редовната суданска армия в края на април, за да обсъдят тези планове. „И ОАЕ, и Русия се опитват да разширят влиянието си в Африка, а Судан е важен и за двете държави, за да се утвърдят в Африка, посочва Хаджер Али.

"Контролирана нестабилност"

Всичко това идва да подскаже, че международните участници като цяло нямат голям интерес от прекратяването на конфликта. „За всички замесени държави Судан е вратата към Червено море, а оттам и към Африка“, казва Али. Затова фактът, че в Судан почти няма нормално функциониращи институции, работи изцяло в тяхна полза. Това сериозно улеснява и ускорява създаването на военни бази или на дипломатическо присъствие. "Всичко това става много по-бързо по неофициални и непрозрачни канали за контрабанда на оръжие, какъвто е случаят в момента в Судан. В това отношение действащите лица имат по-малък интерес от постигането на дългосрочен мир и значително по-голям интерес от това да продължи сегашната „контролирана нестабилност", посочва наблюдателката.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво бе, сетихте се!

    28 9 Отговор
    За палестинските терористи сърцата ви се късат, а за хилядите невинни жертви в Судан - много важно!

    Коментиран от #42

  • 2 Ти си

    26 8 Отговор
    Веднага да се отварят границите на ЕС и под патронажа на Германия да ги приемат и разделят по държавите членки ......

    Коментиран от #35

  • 3 Ночко

    26 33 Отговор
    Където е русия-разруха и смърт
  • 4 Зеленски съм

    31 10 Отговор
    Стана като в Украйна. Путин е виновен за всичко !

    Коментиран от #16

  • 5 Колониалисти

    18 24 Отговор
    Я руските "миротворци" и тук се появили да смучат от колониите си.
  • 6 ха ха

    20 3 Отговор
    Ох, и тях ли да ги мислим?... След Газа, хусите, половин Африка и цяла Русия, сега и суданците...
  • 7 През 1950г. цяла Африка

    32 4 Отговор
    е с население около 280млн., а сега е 1,4млрд. Наплодиха се от помощите които даваха белите държави гузни затова, че са били колонизатори. Това което става в Судан е точно по законите на Дарвин. Не им се работи, а се размножават като зайци. По-силните и въоръжени вземат помощите и не стигат до гладуващите, а самите гладуващи не се сещат, че може да се работи и поне да не се гладува.

    Коментиран от #11

  • 8 Иван

    21 19 Отговор
    Там където се намесят руските военни мафиоти, следва мор, глад, разорение ......
  • 9 Добър самаритянин

    9 7 Отговор
    Трябва да им се помогне да дойдат в Европа.

    Коментиран от #14

  • 10 Родител 6

    14 4 Отговор
    Боко Т. и Кирчо и Алф ще приютят милион от тия.Така поне ги слушам техните хора из студията да разправят,че трябвало да отворим сърца,дули и домове за всички афро-азиатци.

    Коментиран от #13

  • 11 Ммм не

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "През 1950г. цяла Африка":

    Много повърхностен и неточен анализ.

    Коментиран от #18

  • 12 Руснак

    15 12 Отговор
    И така в Африка ще настъпи руский мир ,убийства разруха и глад
  • 13 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Родител 6":

    Или разбираш че нищо не можеш да промениш и се адаптираш или продължаваш да хленчиш и да хабиш излишни нерви.

    Коментиран от #20

  • 14 Европа загнива,

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Добър самаритянин":

    по-добре да емигрират в новия икономически колос - БРИКС. Там ще ги хранят и гледат като писани яйца.

    Коментиран от #17

  • 15 Тра-ла-ла

    10 5 Отговор
    Ами САЩ да отидат да ги научат на демокрация. Или в краен случай да съберат няколко милиона "афроамериканци", и да ги интегрират в "най-великата нация на света".
  • 16 Да бе

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Зеленски съм":

    Има един нюанс: В Украйна пращаш на смърт собстменото си население под диктата на Байдън. Не е точно същото.

    А, че Путин е виновен - никой вече не се съмнява. Освен Грета, тя обвинява глобалното затопляне. Но и за него Путин е виновен.
  • 17 Европейски съюз прогрес бъдеще

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Европа загнива,":

    И там ще отидат, но за сега Европа е най сигурното и най добро място в света, както за европейците така и за всички хора и раси на тази планета.

    Коментиран от #22, #23

  • 18 Заповядай,

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ммм не":

    опровергай ме! Ами те и в Сомалия гладуват, ето един пример. Причината за глада не е в това, че са били ограбвани, ние за 700г. робство никога не сме гладували, но ние сме или поне били много работливи и не сме чакали някой да ни храни. Тия са били в робство 50-60г. и колонизаторите са копали желязна, медна и калаена руда, нещо което свободна Сомалия не прави сега, а се занимава с пиратство.

    Коментиран от #21

  • 19 Преди Второто пришествие на Христа.....

    3 1 Отговор
    Войни на много места. Исус предсказал: „Народ ще се вдигне срещу народ и царство срещу царство.“ (Матей 24:7) Освен това в Откровение 6:4 се предсказва символичен конник, представящ войната, който ще „отнеме мира от земята“.

    Глад. Исус предсказал: „Ще има недостиг на храна.“ (Матей 24:7) В книгата Откровение е предсказан и друг символичен конник, чиято поява ще доведе до глад в световен мащаб. (Откровение 6:5, 6) и т . н.
  • 20 Пак българин

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Можеш да направиш като гласуваш срещу изброените управляващи.

    Коментиран от #24

  • 21 Роудс

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "Заповядай,":

    Повярвай ми човек - колонизаторите никога нищо не са копали. Лопата не са пипали. Карали са хората сами да си копаят гробовете, и се гордеят с това.

    Коментиран от #27

  • 22 В ЕС където

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Европейски съюз прогрес бъдеще":

    живеят 6% от населението на света, няма място за 1,3млрд африканци, 1,2млрд. араби и още повече индийци, пакита, китайци, руснаци и други азиатци.

    Коментиран от #25, #29

  • 23 Джоп Майдън

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Европейски съюз прогрес бъдеще":

    Квооо?!

    Я кажи къде да се запиша катотеб, за да се почувствам така. Някаква фирма ли, някакви медикаменти ли са давали?

    Коментиран от #32

  • 24 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Пак българин":

    Може и в дядо Коледа да вярваш ако искаш.
  • 25 Хелмут Кол

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "В ЕС където":

    А, питай Анжела Меркел и Урсула Лайен. Има място за всички, стига да имат сили да съсипват културата на Европа и да циганизират населението.

    Коментиран от #36

  • 26 Чочо

    6 0 Отговор
    И ние не сме далече от тяхната съдба. Да се побратимим, че да ни е по-лесно.
  • 27 Все още има

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Роудс":

    африканци които си спомнят с носталгия за колониализма. "Вярно, че белите ни караха да работим, но не гладувахме". Колониализмът обаче не е могъл да изтрие междуплеменната вражда и на тази основа са всички кланета в Африка.
  • 28 Хахахаха

    3 4 Отговор
    Айде, нали рашата ще помага. Всичко е точно имат добър партньор суданците, да не се плашат. Скоро само да не се ядат с рашите.
  • 29 Ще прегрееш от много мислене

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "В ЕС където":

    Има една концепция в китайската философия за небесните пътища.та така ти може много неща да искаш и да мислиш но ти дори не си и пешка в тази игра има велики иерархии които решават как ще се развива света за хиляди години напред.
  • 30 ээээ

    8 1 Отговор
    Аааа не знам! Нали не щете лошите американци! Сега Путин и Вагнер да ви спасяват от глада и терора!
  • 31 хххх

    7 11 Отговор
    Без запада и НАТО, целият свят ще потъне в мракобесие и мизерия. Лошото е, че май ще се убедите по трудния начин. Жалко за децата и внуците ви.
  • 32 Европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Джоп Майдън":

    Това ти го дава дядо Господ.теб явно те е лишил.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Eлате, елате

    0 1 Отговор
    всички, ще се справим!
  • 35 Бай Иван - Циганина

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ти си":

    Ама те затворени ли са?!...
  • 36 Няма място за бавните на тази планета

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хелмут Кол":

    Културата е световна и е в постоянна еволюция.
  • 37 емии

    1 3 Отговор
    Така е в "Руский мир".
  • 38 Здраствуйте Братушки

    2 3 Отговор
    Спасиба спасиба.
    С приятели като Русия - врагове не ти трябват.
  • 39 Бай онзи

    1 2 Отговор
    Амчи като руснаците са лоши, хамериканците да им дадат некой милярд от тези за украинците или авреите!

    Коментиран от #40

  • 40 амчи

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Бай онзи":

    що да искат от ВРАГОВЕТЕ СИ пари, а не от ПРИЯТЕЛИТЕ СИ. Ти така ли правиш?
    Педеруска логика
  • 41 Какво значение има колко ще мрат?

    0 0 Отговор
    Важното е Русия да може да им краде златото.
  • 42 Честен антисемит

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво бе, сетихте се!":

    В Судан не можем да обвиняваме евреите, така че не ни интересува.