Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юни, 2024 18:20 1 918 75

Доклад! Руските войски са използвали глада срещу цивилни като военна стратегия по време на обсадата на Мариупол

  • мариупол-
  • украйна-
  • русия-
  • войници-
  • заложници-
  • обсада

Москва многократно отрича, че руските войски са извършвали нападения срещу цивилното население в Украйна, припомня Ройтерс

Доклад! Руските войски са използвали глада срещу цивилни като военна стратегия по време на обсадата на Мариупол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските войски умишлено са използвали глада срещу цивилното население като военна стратегия по време на 85-дневната обсада на украинския град Мариупол, твърдят международни правни експерти в публикуван днес доклад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Международната правозащитна организация "Глоубъл райтс комляиънс" (Global Rights Compliance), чиито експерти помагат и на главния прокурор на Украйна, заяви, че руските сили "систематично са атакували средства, необходими за оцеляването на цивилното население", като храна, вода, енергия и достъп до здравни услуги. В същото време руските войски са прекъсвали пътищата за евакуация и са блокирали достъпа на хуманитарна помощ, се казва в текста.

Руското Министерство на външните работи не отговори веднага на писмено запитване за коментар. Москва отрича, че руските войски са извършвали нападения срещу цивилното население в Украйна, припомня Ройтерс.

Мариупол се превърна в нарицателно за ужас по време на продължилата близо три месеца, между март и май 2022 г., руска обсада на стратегическия пристанищен град. В капана на бойните действия бяха хванати голям брой цивилни, които бяха принудени да погребват телата на загиналите край пътищата, отбелязва Ройтерс.

Използването на гладуването срещу цивилни "чрез лишаването им от средства, необходими за оцеляването им" като военна тактика, се определя като военно престъпление съгласно Римския статут - основополагащият договор на Международния наказателен съд.

В това определение гладът не се отнася само до храната, коментира пред Ройтерс Олга Мицков, украински правен съветник в "Глоубъл райтс комляиънс".

"Става въпрос за всичко, от което човек се нуждае, за да оцелее", обясни тя и даде пример, че отоплението, водата и наличието на здравни грижи също може да бъдат средства, необходими за оцеляването.

За изготвянето на доклада си правните експерти на на правозащитната организация са работили със разузнавателни експерти в областта на отбраната и изследователи, използващи голям набор от публично достъпна информация, за да анализират сателитни снимки и изображения, както и свидетелства на очевидци и представители на властите по време на обсадата на Мариупол.

Според Мацков докладът показва, че освен жертвите от интензивните боеве, много по-голям брой хора в Мариупол са загинали поради липса на храна, вода или отопление, след като руските войски са атакували пунктове за разпределение на храна, енергийна инфраструктура, водоснабдителни инсталации и медицински центрове.

"Сблъскахме се с ужасяващи случаи, при които възрастни хора умираха в собствените си апартаменти от липса на вода или защото им беше студено, тъй като в Мариупол нямаше отопление", каза тя.

Юрий Белоусов, ръководител на отдела за военни престъпления в Главната прокуратура на Украйна, заяви в изявление, че инцидентите, разгледани в доклада за Мариупол, са част от текущите дела на националното обвинение.

Международния наказателен съд разполага с юрисдикция по отношение на случаи, при които става на въпрос за извършването на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, ако деянията са извършени на територията на Украйна. Досега съдът е издал четири заповеди за арест, свързани с подобни в Украйна, включително и срещу руския президент Владимир Путин във връзка с депортиране на украински деца, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дучо

    84 16 Отговор
    Европа обръща гръб на краварите и украинските им марионетки и върви към разпад а вие виете на краварските опорки

    Коментиран от #13

  • 2 Сатана Z

    61 6 Отговор
    Творчеството на Онатоли Стайков ще се изучава от идните поколения.Поммете ми думата

    Коментиран от #63

  • 3 Украински кашик

    86 15 Отговор
    В Мариупол цивилните бяха използвани като жив щит от нацистите на Азов.Това го знае всеки в света.

    Коментиран от #11, #17

  • 4 пак ли

    69 10 Отговор
    тъпа пропаганда?!? За 2+ години война в украйна са загинали 10 000+ цивилни по данни на ООН, в Газа за 8 месеца са загинали 35 000 + цивилни пак по ООН

    Коментиран от #26

  • 5 Онбашията

    20 59 Отговор
    Нищо неочаквано, Златната Орда не е променила варварските си тактики от времената на Бату хан, само имената си сменя - Златна Орда, Московия Русия, но истината е че, това е Джамахирията на Злото, лично творение на Сатаната и бич за човечеството

    Коментиран от #29, #37, #46

  • 6 на Анадоли как му идват наум

    52 6 Отговор
    такива бомабстични заглавия.

    Коментиран от #72

  • 7 Ко стааа,бе?

    12 47 Отговор
    200 рубли за долар.В Питер опашки пред банките200!!!

    Коментиран от #52, #64

  • 8 Баце

    53 7 Отговор
    Само английската пропаганда може да бъде толкова пошла!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Говорит Москва

    8 42 Отговор
    В русия глад няма, намалява само пушеното месце
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Беги, МА смешке

    36 3 Отговор
    За газа ко каза доклада? Там яли пържоли на корем, може би.
  • 13 Бамбука

    7 34 Отговор

    До коментар #1 от "Дучо":

    Я дай пак този бисер. Европа умирала, какво ще прави Китай като търговията им с Европа е над 580 милиарда. Що не ги питаш отворко.

    Коментиран от #25

  • 14 Хохо Бохо

    50 4 Отговор
    Тези сороски лакеи споменаха ли нещо за забранената от режима на наркофюрера евакуация от Мариопул и използването на цивилни като жив щит? Има доста видеа. Споменаха ли за разполагането на крайно десни нацистки формирования в болници, училища и детски градини? Видеа и то украински колко щеш. Споменаха ли, че салонациститв не дават храна и вода на рускоговорящи украинци? Видеа колко щеш и то от същите салонацисти. Тая измет е за заличаване, до крак!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Някой

    47 4 Отговор
    Пак пуснаха пропагандата. А за нео-наци АЗОВ батальон там, дето държал хора като заложници нещо да кажат? Дето на емблемата си имат 2 наци символа. А предали се с татуировки със символи на Райха. Част били по затвори. Руснаците изтегляха от там хората. После се връщаха. Баба се оплакваше как са и се карали бандеровците, че на оградата и връхчетата били на петолъчки. А руските войници и донесли храна. Повечето в този регион като нищо си се броят руснаци. Обяснете как в тези региони не сме чули и за един бунт на местните? Обяснете как запада отчита, че хващайки регионите, Русия ще придобие още жива сила за войната? Нима са съгласни да се бият за Русия? Дори според запада е така!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Калпазанин

    46 3 Отговор
    Колкото повече пишете простотии против Русия толкова повече и симпатизирам, само така. И колкото повче ми правите реклама на либерастията толкова повче в намразвам
  • 20 Бесарабски българин

    39 5 Отговор
    Май си мслите, че хората са забравили истината!
    Нима си мислите, че са забравили видеоинформациято от Мариупол, където нацистите стреляха от покривите и прозорците по старци, жени и деца, които се опитваха да си налеят вода; когато същите при нивъзможността да задържат града започнаха да стрелят по блоковете с танкове, хора, коли и взривиха Театъра.
    Това няма да бъде забравено и всички отговорни за това( заедно със зап адн ите си куратори истинските нац ис ти и покровители на укр оп ите) ще си получат присъдата по един, или друг начин! Никой няма да се спаси, както си мислят сега нацистите украински.
  • 21 МИТ

    3 30 Отговор
    Нали казахте че Русия атакува цивилни цели за доброто си име а когато Украйна удари по руска територия били терористи, когато Запада прави санкции Московчани не прилагат санкции а саботажи , защото само с саботажи, ядрени заплахи и неограничени ресурси на съюзниците си от Оста на Злото като БРИКС и ШОС когато настъпват икономичски винаги са прилагали тактиката на ИНдия , отрадни технология доразвий я не се бори за съдадеш нещо коте другите го могат ние само копираме
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 За Руссия с любов

    6 30 Отговор
    “Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира така както ги разбира и целия Западен свят.

    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа!”

    Граф Алексей Толстой
  • 25 Европа ще гладува

    16 7 Отговор

    До коментар #13 от "Бамбука":

    Китай икономически я превзе.Тя нищо не произвежда вече и ще купува на петторни цени.
  • 26 Да де, ама според

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "пак ли":

    най-справедливите - САЩ - в Газа няма нито геноцид, да не говорим за несъразмерни военни действия срещу цивилни, нито несправедливост. А как се нарича обсебването на чужди средства, не му ли викат кражба? Впрочем - т.нар. "Европа" пак си го ..авря /на мястото на .. поставете Н или З - по избор, и двете са верни/ отзад по най-болезнения начин - нейните активи в Русия са повече от присвоените милиарди, които ще отидат във военно-промишления комплекс на САЩ , а част от тях - и за погребални ритуали /макар че украинците обявяват загиналите си войници за безследно изчезнали, за да не плащат оезщетения на близките им./
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТттттТ

    32 5 Отговор
    Ако попитате жителите на Мариопул-точно руснаците ги спасиха от глада и унищожението на укро нацистите. А вече има много клипове от Мариопул как се въстановява и то местните ги снимат-уникални неща правят руснаците
  • 29 Глупавичко си, миличко.

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Онбашията":

    Но пък с претенции за компетентност. Познато при личностите с идиосинкразия за значимост.

    Коментиран от #69

  • 30 Ами какво

    4 20 Отговор
    Искаш от нацисти, Комунисти и путлерасти Хитлер, Сталин, Мао, кхмери , Путлер.
  • 31 Без коментар

    27 1 Отговор
    Само евреите демократично лишават палестинците от вода, храна и мед.услуги.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Реалност

    5 10 Отговор
    Това си е чист фашизъм.
  • 35 "Всякога проклета русия" по Раковски

    4 19 Отговор
    Навсякъде където минат, оставят пустиня и болка

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ивелин Михайлов

    25 2 Отговор
    Израел използва глада като оръжие срещу цяла държава, ама еврейските маши си трайкат!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Руска 🐻

    12 5 Отговор
    ПЪРВАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА ПХАХХА

  • 43 Сандо

    18 1 Отговор
    Кой и плаща на тази организация?Разбере ли се кой,ще стане ясно и съдържанието на доклада и на материалите в "свободните и демократични медии",няма нужда дори да се чете.
  • 44 Ха-ха-ха

    25 6 Отговор
    Мариупол го построиха на ново руснаците, украинците сега решиха да скалъпят тази лъжа. А какво да кажем за Газа? Когато Израел не позволява да се доставя храна и вода в Газа, обстрелва колоните с помощи, стреля по истрадалите хорица отишли да получат малко храна.
  • 45 Пипо

    23 3 Отговор
    За коя точно европейска култура говориш и коя свобода? За правото на 12 годишни деца да си сменяват пола ли, или за превръщането на обществените тоалетни във многоетажни сгради? За правото да домъкнеш насила хора от съседни континенти и да ги затваряш у дома си в кутийки за да ти работят. Правото да изобретиш газовата камера щото тук са я изобретили, не азия или африка. Правото да романтизираш до безкрай хора като покахонтас например, когато истината е, че е приключила във публичен дом в лондон достъпна за всеки с пари който иска после да каже че е ... принцеса. Страхотни сме тука у европата и преди сме били и сега сме.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Путлер капут":

    И една от тях дойде в София.Халал да ви е,още дълго да се радвате на плодовете от работата й.
  • 48 Биерфест

    15 1 Отговор
    Правният съветник е на заплата към НПО.Използват ги за яростна пропаганда.Пример- Еленка Крадлата.Важно е да лъжеш.Като един самоубил се доктор.
  • 49 Ха-ха-ха

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Путлер капут":

    Ами имаше. Дори, Нюланд мисля че беше, призна пред американския сенат още 2022. Явно и ти си с деменция че помниш само 5 секунди.
  • 50 123456

    17 1 Отговор
    Ако ми обясните как се запали читалището в Одеса и в него изгоряха хора , ще прочета докрая и тази статия ! И кога! И от кого !
  • 51 Този абсурд е направо невъобразим.

    20 3 Отговор
    И как така изстрадалото цивилно население на Мариупол сега не иска и да чуе за Украйна и празнува вчера масово Деня на Русия? Не знам кой се връзва на небивалици като горното.
  • 52 Инна

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ко стааа,бе?":

    Но не-братята се оплакват, че няма опашки в обменните бюра в Русия и са много изненадани. Е, може би ще има още, не се отчайвайте. Все пак са въведени нови санкции, трябва да разберете.
    Не знам. Наскоро задържахме толкова много подкупници, че сега в хазната ни има повече долари, отколкото в САЩ. Уплашиха ме... Банкова паника, да. Всички избягаха в паника!
  • 53 Българин 🇧🇬

    17 3 Отговор
    Добре, че бяха руснаците да освободят българския екипаж от пристанището ма Мариупол които бяха държани в плен от окраинските фашисти
  • 54 Истината

    13 2 Отговор
    Окраинските фашисти държаха цивилните като жив щит в Мариочул
  • 55 ха ха

    13 1 Отговор
    е демократите - атлантици ползваха глада у нас за да ни принудят да работим безплатно , резултат 2 500 000 изчезнаха , но не чух и дума за това от великите "свободни" медии , нито пък от официалните лица на сащ и европа , или не са знаели , а ?
  • 56 Реалист

    13 5 Отговор
    Окраинските фашисти 2015 уморих пт глад над 2000 бесарабските българи в Болградския район отделно го обстрлваха с ракети, а правителството на Боко подкрепяше хунтата пт нацисти в Киев.

    Коментиран от #67

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Копайте!

    11 3 Отговор
    Стигнахте журналистическото дъно и продължавате упорито да копаете още надолу...!
  • 59 Факт4екър

    13 3 Отговор
    Доклада на Амнести интърншеънал беше, че окраинските фашисти са ползвали цивилните в Мариупол като жив щит и не само там крили са оръжие в болници, градини за деца и по този начин са застрашили живота на цивилни.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 БПФ

    12 2 Отговор
    ГНЪСНИ ЛЪЖИ !!!!! Цял свят видя, как руснаците всеки ден спираха огъня за един час, за да се изтеглят цивилните, но укропските нацисти ги държаха като жив щит !!!! Хиляди хора,успели да се евакуират, могат да потвърдят това !!! Тия изродени сороcoидни "правозащитни организации" да си напъхад докладът отзaд. Апропо - дори Амнести признаха, че цивилни са ползвани като жив щит. Кои са тия, умирали от студ,бе - обсадата беше пролетта...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 От страни

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Едва ли - ще го забравят на следващия ден като се смени плочата и се обърне палачинката. Ще се "преобуват" във въздуха и ще пишат точно обратното.
  • 64 От страни

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ко стааа,бе?":

    Това ли са ви пуснали днес като опорка от ПосолствоТО? Щото гледам че зас.ахте всичките теми с тоя курс на долара.
  • 65 Здрастии копейкиИИ 🤪🤡

    1 4 Отговор
    Дайте нещо да се пострахувам малко ! 😆😆😆 😆😆😆
    Ама нещо истинско и ново, не престарелите ви опорки и да ме напушва на смях .

    Коментиран от #70, #71

  • 66 Гост 2

    6 1 Отговор
    Доклада го е писала лично Виктория Нюланд същата където разнасяше кроасани с кокаин на майдана.
  • 67 Лъжец !

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Реалист":

    Това са долни лъжи!
  • 68 Дедо ви...

    7 2 Отговор
    ВЕрно е последните азовци ги изкараха от подземията на азовстал преди седмици, яли плъхове и каквото намерят там две години....
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 да де

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Здрастии копейкиИИ 🤪🤡":

    застани пред огледалото и виж как посланика ти наднича зад гърба , ако още ти е смешно са наведи повече
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НЕДОИЗЧУКАНИ ИЗПЕРКТИ --КОЙ -ГИ НАЗНАЧИ И ПРОБУТА -а !?!?!?!?!?
Новини по държави: