Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юни, 2024 08:36 2 082 65

Кредит за Украйна с пари от Русия: правомерно ли е това?

  • украйна-
  • г-7-
  • русия-
  • кредит-
  • война-
  • руски активи-
  • путин-
  • владимир путин-
  • военни престъпления-
  • пари-
  • руска икономика

На срещата на страните от Г-7 в Италия бе решено с лихвите от замразените руски активи да се финансира кредит за Киев

Кредит за Украйна с пари от Русия: правомерно ли е това? - 1
Снимка: Shutterstock

В последните две години и половина финансирането на украинската отбрана срещу руската инвазия се превърна във все по-оспорван политически въпрос. Поддръжниците на Украйна вече обещаха почти 300 милиарда евро помощ. Но страната има нужда от много повече.

През април Конгресът на САЩ одобри пакет с помощи за Украйна в размер на 61 милиарда долара, като това решение бе предшествано от продължителни спорове дали не е по-добре тези средства да се използват за собствената страна. Подобни дискусии имаше и по време на евроизборите, на които сериозен успех постигнаха десните партии.

САЩ и ЕС водиха дълги спорове и по въпроса какво да се прави с активите на Руската централна банка в размер на 300 милиарда долара, замразени вследствие на санкциите, наложени след инвазията в Украйна. Вашингтон искаше по-голямата част от тези средства да се използва за финансиране на боеспособността на Украйна. Брюксел отхвърли това, позовавайки се на правни неясноти, тъй като Западът не се намира във война с Украйна.

Компромисът

„Тези пари никога няма да бъдат върнати на Русия, във всеки случай не и докато Владимир Путин е президент“, казва пред ДВ Якоб Киркегор от мозъчния тръст „German Marshall Fund“. „Но няма нито политическа, нито правна готовност това да бъде казано ясно.“

След двегодишни дискусии сега на срещата на Г-7 се стигна до компромис, макар много детайли все още да не са известни. Планът предвижда лихвите от замразените руски активи да се използват за финансирането на кредит за Украйна. Тя ще получи 50 милиарда долара, без да се пипат капиталите на Руската централна банка, които възлизат на 300 милиарда долара. Още не се знае дали приходите от лихвите – по няколко милиарда годишно – ще се използват за изплащане на кредита или само за неговото гарантиране.

„Украйна има огромен бюджетен дефицит от 20-30 процента от БВП“, казва за ДВ украинският икономист Юри Городниченко, който работи в университета „Бъркли“ в Калифорния. За сравнение: в пика на дълговата криза бюджетният дефицит в Гърция не надхвърляше 14 процента. „Дефицит като този в Украйна почти няма как да бъде финансиран със собствени средства – ние нямаме развити финансови пазари, икономиката не е в добро състояние, а курсът на много акции е на дъното. Поради това имаме нужда от международна подкрепа за тази война“, посочва Городниченко.

Украинското правителство има нужда от 100 до 150 милиарда долара годишно за управлението на страната и за войната, но в първите два месеца на годината не получи почти никаква помощ. Според Городниченко това е довело до голяма несигурност по отношение на въпроса колко пари изобщо има на разположение за вътрешни нужди и за финансиране на оръжията.

Има и още нещо – както разкри наскоро Институтът за световна икономика в Кил, само половината от обещаните 61 милиарда долара от САЩ отиват директно за Украйна, останалите средства се изливат в касите на американското Министерство на отбраната. При обещанията на другите държави също има несъответствия.

Компромисът обвързва капитала за години напред

Обявеният сега кредит от 50 милиарда долара ще е добре дошъл за Украйна. Но дори и това компромисно решение изправя политическите лидери пред предизвикателства. За да може кредитът да се изплати или гарантира, трябва да е сигурно, че лихвите върху замразените капитали ще текат в продължение на много години.

Според Якоб Киркегор става дума за поне 10-20 години, като са необходими уверения, че междувременно капиталите няма да бъдат върнати на Русия. „Казваме ли в такъв случай открито, че Русия няма да получи парите си и дали това не е конфискация през задния вход?“.

Освен това Киркегор смята, че ще е трудно да капиталът да се използва за финансиране на възстановяването на Украйна след войната – при положение, че ще е необходим за получаването на лихвите.

Помощта за Украйна да бъде осигурена преди Тръмп

Заемът за Украйна би улеснил финансовата ситуация на Запада – който миналата година трябваше да положи усилия да компенсира неизпълнените плащания от САЩ.

В краткосрочен план кредитният компромис по отношение на помощта за Украйна ще създаде и известна сигурност пред заплахата от Тръмп. Бившият президент обяви, че ако бъде преизбран, ще съкрати подкрепата за Киев. Макар че напоследък реториката му по отношение на финансовите помощи за Украйна отново поотслабна.

„Американските изборни резултати могат да не се окажат особено благоприятни за Украйна, поради което лидерите от Г-7 искат да гарантират финансирането поне за една година“, казва Городниченко. „В крайна сметка нашите европейски партньори все пак трябва да вземат политическо решение за това дали искат да посегнат на основния руски капитал или не.“

Украйна вероятно ще има нужда от помощ още в продължение на години, включително милиарди за възстановяването след войната.

Данъчните увеличения в Украйна са неизбежни

Украинското правителство и в момента има проблем с финансирането. То искаше да избегне увеличаването на данъци насред войната, тъй като това би обременило допълнително и без това слабата икономика. Сега обаче се извършва подготовка за увеличение както на преките, така и на някои косвени данъци.

И Русия вдигна данъците, за да може да продължи да финансира военните си действия. Анализаторите предполагат, че през следващите две години Кремъл ще се сблъска със сериозни бюджетни проблеми. Поради това те призовават Вашингтон и Брюксел да осигурят предимство на Украйна, използвайки замразените през 2022 година капитали в размер на 300 милиарда долара.

„По един или друг начин на Русия ще бъде потърсена отговорност за нейните действия в Украйна“, казва украинският икономист Городниченко. „Или ще се чака десет години и тогава ще бъдат преведени пари на Украйна, или ще се действа ефективно и това ще бъде направено сега.“

Автор: Николас Мартин


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    58 11 Отговор
    Приемете го като капиталовложение. Слава Украине в составе России.

    Коментиран от #14

  • 2 Ей, въртят, сучат, само и само

    73 10 Отговор
    да изкарат кражбата законна.
  • 3 Риторично

    17 84 Отговор
    А правомерно ли е дивото нахлуване в чужда държава, избиване на цивилно население, депортиране на деца и унищожаване на домове и цивилна инфраструктура.НЕ ,а парите това са вид репарации към агресора и Путлер.

    Коментиран от #30, #57

  • 4 az #СВО

    79 9 Отговор
    Това се нарича кражба, която западът няма как да облече в законна форма, колкото и да се напъва...

    Коментиран от #12

  • 5 ти да видиш

    80 8 Отговор
    Чиста кражба! САЩ и ЕС са крадци това е!! Всякакви други интерпретации са ала бала. Парите и доходността от тях са на Русия. Създава се опасен прецедент и вече никоя държава няма гаранция, че в някакъв момент няма да бъдат ограбени от САЩ!
  • 6 Зевс

    67 6 Отговор
    Тройна кражба: първо от руснаците, после се дават като кредит, накрая ЕС като гарант плаща заема, понеже Украйна няма как да го плати.
  • 7 На практика

    10 53 Отговор
    Това са пари от наркотици, алкохол, кървави диаманти от Африка, проституция... значи може Украйна да ги ползва за справедливи цели.

    Коментиран от #20, #35

  • 8 репарации за руските терористи

    8 48 Отговор
    путин в затвора като Садам !

    Коментиран от #51

  • 9 ЕвроАтлантически тепегьоз

    66 7 Отговор
    Русия също има около 300 милиарда западни активи и ще си вземе точно толкова колкото и вземат. Но, международното доверия е в ущърб главно на подстракателите - сащ и англия. Не случайно много държави вече изтеглят златото си от сащ и англия.
    т. е.
    С този си акт Русия не губи, а запада се прострелват в крака..
  • 10 Трол

    21 2 Отговор
    В днешния свободен свят няма нищо неправомерно.
  • 11 Путин Боклук

    8 46 Отговор
    Парите НЕ са на Русия. Това са американски ДОЛАРИ с които Русия не би искала да има нищо общо. Те си имат рубли. Отгоре на това са на ОЛИГАРСИ, а Русия е комунизъм и всичко са равни.
  • 12 кражба от терористи

    4 36 Отговор

    До коментар #4 от "az #СВО":

    Терористите са безправни агресивни животни!
  • 13 Стара поговорка

    5 37 Отговор
    Не е кражба ако крадеш от крадец.

    Коментиран от #58

  • 14 Какво

    5 24 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е това русия?
  • 15 веселяк

    35 1 Отговор
    Ааа знаем, знаем кво туй мозъчен тръст „German Marshall Fund“! И кой го е основал знаем, и че баща му Голдман знаем, че е основател на Световния еврейски конгрес и на циониското движение! И шефката му знаем коя е, и че преди това е била в Центърът за стратегически и международни изследвания знаем! Сичкото знаем, ама кво кат знаем, те си управляват ние подсмъчаме! Само Вовата ще ги оправи!
  • 16 след 10г, ЕС ще е

    36 2 Отговор
    само в учебниците по история краварите ги самоубиха. краят на една илюзия.

    Коментиран от #19

  • 17 ФАКТ

    7 26 Отговор
    Това е връщане на пари. Те им взеха земята и зърното и го продадоха, взеха им лозята и виното и го продадоха. Взеха им въглищата и ги продадоха. Реално им дават техните пари.
  • 18 Тома

    36 2 Отговор
    Има ли луди да вярват че някога укрите ще върнат тези пари взети като кредити
  • 19 ще ще

    2 22 Отговор

    До коментар #16 от "след 10г, ЕС ще е":

    От 1917 това ще ще ше го повтаряте и за САЩ, ма знаем че СССР е в историята.
  • 20 Хохо Бохо

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "На практика":

    Говориш за краварски пари, а в статията се коментират руски. Земи се оправи

    Коментиран от #21

  • 21 мбуааха ха ха ха

    7 21 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    О извинете. Руските пари са честни от спестявания от закуски. Те така за 35 години от всички равни станаха богаташи,... Ма не всички, а някои. "Пестеливите". Наивник.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 СА КЦИУТЕ НЕ РАБОТИЛИ

    3 5 Отговор
    Що ъигава йаПутин и Песачинков врещят като моми? Как им се искат тия пари...
  • 24 ИСТОРИК

    28 1 Отговор
    Англосаксите са патологични крадци, така че за "цивилизования свят" тази кражба си е съвсем нормална.
  • 25 МБУААХА ХА ХА ХА ХА

    4 17 Отговор
    Нали украинския народ бил руснаци бе? Що врякате? Дават парите на руснаци. Или ви е яд че не отиват при еврея ШАЛОМОВ.
  • 26 Механик

    22 1 Отговор
    Казах не еднократно и отново ще кажа: Сметките без кръчмаря са хубаво нещо, но до момента в който той дойде с мазния тефтер. А той винаги идва и взима своето. Къде с убеждение, къде с бой, но кръчмарят винаги си прибира борчовете.
  • 27 мдаа

    5 25 Отговор
    Това е само капка в море от това което Русия ще дължи след края на престъпната и война срещу Украйна. Стотици хиляди убити, разрушения за стотици милиарди евро, икономическите проблеми, загуби и пропуснати ползи за Европа. Руснаците ще изплащат с десетилетия за действията на престъпната шайка в Кремъл.

    Коментиран от #29

  • 28 Западът

    18 0 Отговор
    Краде и убива туз емци в три континента 600 г.
    Намериха дебили в Източна Европа и го колонизираха.
    Чиста кражба е това на активите
    но пак ще ядат дебелина защото Русия ще национализира техни активи на три пъти по голяма стойност
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Механик

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Риторично":

    Говориш за нахлуването на САЩ във Виетнам, Корея, Лаос, Камбоджа, Ирак, Югославия, Афганистан, Сирия ли? Или за нахлуването на ИЗраел в Палестина и убиването на над 80-ХИЛЯДИ от които 90% цивилни?? Вкл. деца и старци?
    За там от къде ще вземем пари да помагаме???????
    п.п.
    Окраина е занулена вече. Това повече никога няма да е държава. Помни ми думата!
  • 31 Ха ха ха

    12 0 Отговор
    Ти ще ги плащаш Козяшки и Европа
  • 32 Мишел

    22 0 Отговор
    Русия винаги си връща откраднатото от някой или двойно, или тъпкано.
    Гледам в новините на Бломберг, че от началото на май 2024 Русия отново е най големия доставчик на природен газ в ЕС, който се беше отказал от руски газ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бай Иван

    16 0 Отговор
    Кредит за Украйна с пари от Русия: правомерно ли е това?

    Кражбите на века. Натовски схеми в стила на Остап Бендер. Даваш на някого кредит на документ, парите за кредита дето уж отпускаш нареждаш на други да откраднат от чужди активи ,взимаш ги и ги вкарваш в собствената си икономика, а ги пишеш на сметката на кредитополучателя , гарантираш ги ако този от който си ги откраднал все пак намери начин да си ги вземе с едни еврои.д..иоти, които да ги плащат ако стане засечка и казваш ,че това е стабилна финансова политика за света и искаш света да си остави средствата в твои ръце като гарант за сигурност. Найс а? Това са измислили Бай Дъновци и англосаксите..

    Коментиран от #63

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Демократ

    4 18 Отговор
    Правомерно ли Русия нападна Украйна и вероломно я разрушава, защото иска да е суверенна и независима от Москва? Правомерно ли Путин използва като оръжие енергийните и хранителни ресурси и тормози цял свят? Правомерно ли Путин не спазва никакви международни договори правила и обединява всички терористи по света? Правоверно ли унищожава търговията в Червено море, защото иска да има военни бази и там и вкарва цял свят във война?

    Коментиран от #37, #40

  • 37 Шаолин

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Демократ":

    Забрави глобалното затопляне... Тъп кравар.

    Коментиран от #39

  • 38 Колкото е правомерно...

    3 7 Отговор
    Ядрена сила да нападне друга държава заради имперски амбиции... но както знаем, мечтите за величие често завършват с купони за хляб
  • 39 Имам синьо сиренце подкожно

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Шаолин":

    Ближеш ли

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Не мерси

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Имам синьо сиренце подкожно":

    Запази го за себе си.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хммм

    4 5 Отговор
    Запада не се намира във война с Русия, но е под многократно заявявана ядрена заплаха от Русия заради помощта, която оказва на Украйна. Северна Корея, Иран, и още други страни също оказват военна и оръжейна помощ на Русия, както и наемни войски, но никой не е заплашвал тях или Русия с ядрено оръжие.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ний ша Ва упрайм

    9 1 Отговор
    един ден Русия ще си потърси парите от швейцарските банки и някой трябва да ги връща и капитализъма ша рухни

    Коментиран от #50

  • 48 бай Иван

    14 1 Отговор
    Правомерно ли САЩ и НАТО напа.д...наха Виетнам, Корея, Лаос, Камбоджа, Ирак, Югославия, Афганистан, Сирия ? И още и още. Правомерно ли със.и..паха тези страни и из.б.и.ха лидерите там в нарушение на директивите на ООН? Правомерно ли САЩ има над 800 военни бази в цял свят, а друг не може да има и три? Правомерно ли подкрепяха един ре.жим в Украйна, който из.би.ва.ше собственият си народ в продължение на 8 години? Правомерно ли този ре.жим дето го подкрепят кра.деше парите на собствените си граждани от Донецк и Луганск /гледай клипове с Зеленски със скечове как обясняваше ,че "работели" да кр.а.дат парите на руснаците в тези две области и цялата зала се заливаше от смях/ . Правомерно ли се появиха на.ц.и.ст.ки формирования в Украйна ? Правомерно ли НПО-та и хора като у..р.о.да Виктория Нюланд наливаха пари , за да създават прокси вр.аг на Русия и да я провокират към военни действия, както сега правят с Тайван и Китай? И още много и много зло.кобни факти и конфликти , които пряко са организирали "световните демократични сили". Кое от това не е вярно?????
  • 49 бай Иван

    1 0 Отговор
    Това е въпрос към този написал коментар №36
  • 50 да ама не

    3 10 Отговор

    До коментар #47 от "Ний ша Ва упрайм":

    Един ден Русия няма да съществува, както не съществува Римската империя, Златната орда, и много други империи от историческото минало, защото всички военно непобедими империи се разпадат отвътре и без чужда намеса.

    Коментиран от #53, #60

  • 51 Препарации

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "репарации за руските терористи":

    Репарациите ще ги плащаш ти, като европеец и натовец, иии джендър вероятно.
  • 52 Асен

    11 0 Отговор
    Дойче леле и какво??? Ядоха ,пиха ,натискане ,прегръдки ,целувки ,похарчени милиони евра за сметка на хората и то за безумна война !!!! Спрете да наливате пари на военната индустрия на краварите ,милионите за замъци на украинският шут,наркоман, пиейки кръвчицата на украински ,руски войници!! Избиване на руски и палестински деца ,жени и мирни хора Вчера беше "Видов ден", света се променя!
  • 53 ЕСсср

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "да ама не":

    Вероятно ще се нарича евразийска федерация с президент от Грузия или от Сибир.
  • 54 Хаха Хахов

    11 0 Отговор
    "Кредит за Украйна с пари от Русия"
    Ей.. готин виц. Разсмяхте ме.
  • 55 Аха

    8 0 Отговор
    Значи за конфискация запада трябвало да реши това политически??? А бе нали уж има закони ,право , нали запада подкрепя Украйна щото русия нарушавала законите и правото а запада е готов да ги потъпка?!? Ами тогава и русия е взела политическо решение за войната нищо че не е правно издържано...както беше и в Ирак, Либия Сърбия
  • 56 Тагарев Тошко

    10 0 Отговор
    Що имат дефицит хвалят се че имат повишен оборот. Съсипаха Европа с техния износ и пари искат. Относно руските авоари не ги пипате че след войната вие ще го връщате на Русия или трябва да харизвате цяла Украйна.
  • 57 Бай Дън

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Риторично":

    Ако бяха седяли мирно нямаше да ги нападат диво.
  • 58 Тагарев Тошко

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Стара поговорка":

    Демократични мисли и ценности. Те и банките съдират кожите на хората не е престъпление когато ги обират! Защо?
  • 59 Дойче теле

    6 1 Отговор
    Глупостта на европейския политик не може да се измери. Просто вече няма такава мярка, превърнаха ЕП в психодиспансер, луди лелки размахват пръст, чичковци който не знаят дали не са лелки всеки ден измислят нови теории за определяне на състоянието си. Абе лудница!
  • 60 Бай Дън

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "да ама не":

    Вярваш ли си? В римската империя е имало демократичен сенат. По скоро САЩ да рухнат те си изпомпиха суровините пък заема им е трилиони
    .
  • 61 Някой

    3 0 Отговор
    А западните активи в Русия?
  • 62 Вълканов

    4 1 Отговор
    Стремежът да се използват Руски пари, макар и замразени, показва, че Европейката икономика е срината, за да се прибегне към незаконно присвояване. Естествено е Русия да замрази и национализира активите на тези държави. Ставаа танту за кукуригу.Европа ще обеднее още повече. Много нейни фирми ще фалират и ще доведат до безработица, протести и бунтове.
  • 63 Всъщност е по-весело

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "бай Иван":

    Парите идват от Юроклиър, ЕС е гарант, но банки от САЩ ще дадат заема на Окропия и ще приберат лихвите!? Въпрос - краварите ли са толкова хитри, ЕС ли са толкова глЮпави, или и двете?
  • 64 куку

    0 0 Отговор
    Народа е казал,че за зла круша се полага зъл прът.За зъл диктатор-зла дряновица.
  • 65 Гошо

    1 0 Отговор
    Това е правилно решение
Новини по държави: