Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Юли, 2024 14:24 2 787 82

Действително ли руснаците станаха по-богати?

  • руска икономика-
  • русия-
  • украйна-
  • руснаци-
  • война-
  • кремъл-
  • путин-
  • владимир путин-
  • санкции-
  • световна банка-
  • доходи-
  • пари-
  • руска рубла

Световната банка обяви, че по ниво на доходите Русия е вече в една група със страни от Северна Америка и Европа

Действително ли руснаците станаха по-богати? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В доклад, публикуван на 1 юли, Световната банка включва Русия в списъка на страните с високо ниво на доходите – там са държавите, в които брутният национален доход на глава от населението надхвърля 14 000 долара. Според оценките на банката, през 2023 година в Русия този доход е достигнал 14 250 долара и така тя се оказва в една и съща категория със страните от Северна Америка и Европа.

Украйна също е в по-висока категория

Още новини от Украйна

В по-висока категория, на страните с доход над средните, е попаднала и Украйна - независимо от войната, окупираните от Русия части от страната и съкращаването на броя на населението с над 15 процента от началото на инвазията.

„Украинската икономика е значително отслабена от нахлуването на Русия, но реалният ръст през 2023 година е обусловен от строителната дейност, което отразява значителното увеличение на инвестиционните разходи, поддържащи усилията на Украйна за възстановяването след разрушенията“, отбелязват от Световната банка.

"Счетоводните сметки" на Световната банка

Световната банка класифицира страните в четири групи според доходите: високи, по-високи от средните, по-ниски от средните и ниски. Преместването на Русия в по-висока група се обяснява със значителния ръст на военната активност през 2023 година. Отбелязва се и възстановяването на търговията (6,8 процента ръст), на финансовия сектор (8,7 процента) и строителството (6,6 процента). Съвкупността от тези фактори е довела както до ръст на реалния (с 3,6 на сто), така и на номиналния (с 10,9 на сто) БВП, а брутният национален доход на глава от населението в Русия се е увеличил с 11,2 процента, са пресметнали в Световната банка.

„Това са някакви счетоводни сметки, които почти нищо не значат. Те не отразяват и не показват структурата на икономиката, нито обясняват за сметка на какво се стига до този ръст“, казва за ДВ сътрудникът на вашингтонския Център за анализ на европейската политика Александър Коландр. „Това обаче със сигурност ще се превърне в голяма идеологическа поддръжка за Кремъл. Оттам ще кажат – вижте, възстановихме се, санкциите не работят“, убеден е експертът. „Това е поредната оценка на международна организация, която руските власти ще използват за пропагандистките си цели, забравяйки да споменат неравенството и това с чии пари се плаща това основно“, казва и Александра Прокопенко от берлинския център „Карнеги“ за изследване на Русия и Евразия.

За сметка на какво е икономическият ръст в Русия

Номиналният БВП в Русия е нараснал благодарение на подсилването на икономическата активност, подчертава Прокопенко. „Но зад икономическата активност в Русия стоят огромни бюджетни разходи, както знаем. Тоест, когато се намалят бюджетните разходи, ще спадне и икономическата активност, вероятно ще спаднат и доходите на населението и Русия ще се върне в по-долна категория. Това не е изключено“, смята Прокопенко, която призовава да не се преувеличава важността на тази оценка от страна на Световната банка.

Прокопенко обяснява, че под „бюджетни разходи“ се разбират не само преките плащания, а и отпускането на различни видове кредити, например. Това наистина стимулира икономическата активност и като резултат икономиката прегрява – когато предлагането не успява да удовлетвори нарастващото търсене, от което расте инфлацията.

„Историческият опит показва, че когато намалеят военните разходи, страната най-често влиза в рецесия“, напомня Коландр. „Ако основните бюджетни разходи бяха предназначени за строителство и за повишаването на производителността на труда, това би било ефективно. Но танковете не повишават особено производителността на труда“, изтъква той.

Наистина ли са забогатели руснаците?

По данни на Руската статистическа служба Росстат, средната работна заплата в Русия през март е била 87 740 рубли (около 965 евро), увеличението за една година е с 22 процента. Войната наистина е повишила доходите на руснаците, но предимно на онези категории от населението, които са свързани с нея, посочва Прокопенко. Това са на първо място военните и техните семейства, които получават преки плащания от държавата. Освен това растат заплатите в промишлените сектори, свързани с военното производство, което също влияе на общия ръст на доходите. „Тоест, като цяло доходите наистина са нараснали, но заедно с тях е нараснало и неравенството“, обяснява Прокопенко. Коландр също отбелязва, че руският ръст на доходите се дължи най-вече на стимулирането на военните с държавни средства.

„Според мен, основното е това, че действително има ръст на доходите. Той е обусловен частично от държавните стимули, които от своя страна се набират чрез съкращенията на едни и други социални програми, както и от заеми. Тоест, като цяло това е ръст, който обрича бъдещето на страната“, смята анализаторът. Становището на Прокопенко, изразено още през 2023 година, гласи: „Да, руската икономика прояви устойчивост спрямо санкциите. Но всички днешни успехи се постигат за сметка на бъдещето“.

Автор: Даниил Сотников


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    16 13 Отговор
    Завидуйте молча…

    Коментиран от #17

  • 2 КОТарАК 🐱

    26 28 Отговор
    да бе , да..ако имаше , нали русофилите отдавна да бяха емигрирали

    Коментиран от #39

  • 3 Сила

    29 38 Отговор
    Ватник носи горяло желязо за скрап, получава копейки... Много богат стане, купи крадена украинска тоалетна чиния...!!!

    Коментиран от #12, #24, #26, #40

  • 4 Трол

    16 22 Отговор
    България също отбеляза сериозен ръст на доходите за последните две години.

    Коментиран от #10

  • 5 Гаглей

    28 20 Отговор
    Пълна измислица. Хахахах 150 лв по селата на месец и 500 Лв в големите градове

    Коментиран от #41, #74

  • 6 В.В.П.

    23 18 Отговор
    Англичаните са бедни като плъхове .Краля им ги краде ..Кой нормален народ ще трае крал през 21 ви век..??.Мъкааа..Екзекутирайте суверена ,свобода за народа .

    Коментиран от #71

  • 7 да де

    28 3 Отговор
    Ние в коя група сме?

    Коментиран от #18

  • 8 ханс

    23 9 Отговор
    Действително! А немците по-бедни
  • 9 Действително ли

    22 3 Отговор
    поклонниците на свети тиквар станаха по-богати преизбирайки го 16г или пак са най бедните и болнави миряни в европа?
  • 10 Сандо

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    България отбеляза сериозен ръст на кредитите през последните две години!

    Коментиран от #32

  • 11 В.В.П.

    16 11 Отговор
    Само в РОССИЯ ,ядох чига .При приятел който познавах от три дена .И това преди 32 год ..МНОГО СА БОГАТИ РУСНАЦИТЕ .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 атеш айдар марийка миризливка джамбаз

    20 6 Отговор
    Ха ха американофенскитешапшшали вече и на световната банка не вярват нищо че е собственост на техните господари
  • 14 1989 год

    20 6 Отговор
    ДЕИСТВИТЕЛНО ЛИ МНОЗИНСТВОТО В БЪЛГАРИЯ СТАНАХА ПО БОГАТИ---ДАТ ИС ДЪ КУЕСЧЕН --КОЛКО ОТ ТЯХ СТАНАХА С ОФШОРКИ И КЪЩИ ПО БРЕГА НА МОРЕТО КОЛКО ОТ ТЯХ СА ДОВОЛНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТ ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМА -----НА ДЕМОКРАЦИЯТА --МНОГО ЗДРАВЕ
  • 15 атеш айдар марийка миризливка джамбаз

    9 7 Отговор
    гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ изнанка, zачистка, кот бармалей, енот херсон, глазамиЧеловека,бобр и др. Влезте в СОЛНЦЁПЕК(скрит канал) и гледайте как урките стават на парчета
  • 16 Реалност

    26 12 Отговор
    Руската икономика се пръскала от растеж ... ???!!!
    Нека ви напомня, че БВП на глава от населението на Германия преди 80 години достигна най-високото си ниво през 1944 г. Как се случи това?
    Много е просто: цялото военно производство, ускорено до неистово ниво, автоматично се отчита в БВП - и веднага се изгаря в пламъците на тоталната война, която само удължава безсмислената агония на обречения нацистки режим. Това се дължи на това, че Третият райх, който изживяваше последните си месеци, показа рекордно ниво на БВП за цялата кратка история на своето съществуване. Между другото, в СССР, дори в най-мрачните дни на 1942 г., в пика на вражеската окупация, спадът на БВП беше едва забележим - и пак по същата причина.
    През 1946 г. в мирна Германия тази цифра пада три пъти.В същото време гладът изобщо не е започнал там. Защо? Да, защото гражданският му БВП падна не три пъти, а много по-малко. Страната просто изхвърли гигантския тумор на нацисткия военно-промишлен комплекс, който поглъщаше по-голямата част от ресурсите й, но не произвеждаше нищо полезно за мирния живот.
    Историята се повтаря - първо като трагедия, после като фарс.

    Коментиран от #44

  • 17 Ти да видиш

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    Цял свят и завижда.

    Коментиран от #23

  • 18 Попов

    18 7 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    И ние от тази година сме в семейството на богатите.
    И това е само за 3 г. без да управлява ГЕРБ, но да продължава да виси като воденичен камък, заедно с ДПС.
  • 19 В.В.П.

    17 6 Отговор
    Във Франция ,след като работих година за един робовладелец ,направи обяд на фирмата .Испанско ефтино вино,Ефтин коняк, ,малко жамбон,Фоа грас,.Паея,по валенсйински ,щото дядо му е имигрант от Аликанте ..и така .после удържа по 100 евра ,в месеца .И после го зарязах.Боклук.и половина .

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 007

    14 13 Отговор
    Слава Великой России!!!

    Коментиран от #25

  • 22 Економист

    7 13 Отговор
    Ив от световната банка броили,ли с външните клозети в Раша?
  • 23 007

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ти да видиш":

    Так молча завидуй
  • 24 фон щауфенберг КЛАУС

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    ГОРЯЛОТО ЖИЛЯЗУ ДА НЕ Е АБРАМС ИЛИ ТАИГЪР
  • 25 Русофилчета,

    13 13 Отговор

    До коментар #21 от "007":

    Куфар-гара-русия.Ще си от живеете.

    Коментиран от #75

  • 26 Укроп

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Само в РОССИЯ ,ядох чига .При приятел който познавах от три дена .И това преди 32 год ..МНОГО СА БОГАТИ РУСНАЦИТЕ .
  • 27 По богати не но

    14 11 Отговор
    Бедните намаляха и се преместиха на полето там някъде в масови гробове 🤣🤪🤪🤪🤪така е в рашката мечтата на чебурашките
  • 28 Оди у

    11 8 Отговор

    До коментар #19 от "В.В.П.":

    Русиа.
  • 29 В.В.П.

    10 8 Отговор
    Миналата година в Питер ,АЗ и моята любовница ,расова окраинка ,Обядвахме в хубав ресторант ,С чаша вино ,първо ,второ ,трето ,за 30 евра ..Много шик ,с готин персонал ..Това във Франция ,трябва да умножиш по 10..и пак ще си гладен...Мизерия ..
  • 30 атеш айдар марийка миризливка джамбаз

    10 3 Отговор
    Американофенчета добре ли сте ? Пръскате се от яд като гледам,ха ха. Недейте така да не ви стане нещо.
  • 31 В.В.П.

    7 5 Отговор
    Французите са вечно гладни..Имат организирани турове до Испания ,да си купят храна ,зехтин , пиене ,бира .и други..Голяма мъка.Много мразя франсетата .. Палячовци..и мизерници..Хехе.
  • 32 РабоТЯ

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Работя в ИТ фирма с около 100 човека персонал - за разлика от как същестува фирмата: именно последните 2 години увеличението на заплатат е точно 0 ст. Ако визирате, че евтината работна ръка им вдигат заплатите: т.е. строим комунизъм, учил, не-учил накрая всички равно да получават.
  • 33 Хаха

    10 9 Отговор
    Путин ще обяснява на руснаците колко са добре. Както Ким казва на севернокорейците, че в другите държави хората нямат пари дори за овесена каша.
  • 34 Човек

    9 9 Отговор
    Гледайте в тубата интервюта с руснаци да видите колко са забогатели. Всички реват, че доходите им са замразени, а инфлацията е брутална. Извън Москва и Петербург положението е трагично. Онзи ден гледах интервюта от един малък град на югозапад, където хората казват, че едвам връзват двата края и вече да имаш личен автомобил е по силите само на богатите. Гледам блогърите по магазините и цените са същите като у нас, но минималните и средни заплати и пенсии са двойно по-ниски. Представете си сега вие да вадите два пъти по-малко пари в нашата бъларска реалност и ще разберете колко са богати руснаците. Необятна територия, безгранични ресурси, а цялата власт е в ръцете на един диктатор, който им хвръля само трохи и ги избива в завоевателни войни. Това е богатият живот на руснаците.
  • 35 стоян георгиев

    12 7 Отговор
    Хахаха, от реториката "ще фалираме Русия със санкции" , минаха на "ама наистина ли стана по-богата", хахахахаххахаха
    Западно безсилие, военно и икономическо 😅
  • 36 В.В.П.

    9 7 Отговор
    За 25 год във Лион ,съм млатил поне 25 френски шебека .Много ми се отварят .Вземах чисто 200 кинта на ден ..Повече от това фирмата не плаща на никой ..Винаги приятел с окропите и руските ,никога с френски мърляч .
  • 37 Мия чинии

    4 3 Отговор
    Богати и ЩЕДРИ ! Винаги ми дават бакшиш - чаевъйе или тринкгелд.
  • 38 Софиянец

    8 11 Отговор
    Как стана така, че бедна и разорена Русия смля целия развит запа¡ Няма ес, няма нато, няма г7 всичко потрошиха, браво на братушките!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сила ест ума нет

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Крада жилязо в Мюнхен. От Михайловград сьм.
  • 41 Ганглий

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гаглей":

    Нямам мозък имам ганглий ...
  • 42 В.В.П.

    3 5 Отговор
    В събота съм в Петрозаводск .Има среща със стари авери..Ще седна в скъп ресторант и ще ви думам.Богати или бедни са руските .?
  • 43 Не знам защо никой не желае

    6 13 Отговор
    да погледне обективно процесите, които текат тук и по света. Да, в Русия мнозина живеят добре и това е видно от купища "Ютуб" канали на обикновени руски граждани. Естествено, че не всичко е цветя и рози, но има ли въобще такова място? Но коментиращите в този сайт трябва задължително да се разделят на укрозащитници и укрофоби, които пък призовават да се гледа как някой става на парчета. Няма да гледам как бомби разкъсват човек, независимо дали е украинец, руснак или какъвто и да било. На това безумие трябва да се сложи край, но за жалост киевският режим не се вълнува колко жертви ще даде, защото тази война ги устройва и си живеят супер, не си знаят имотите и колите. Неслучайно по киевските улици се разхожда първият продаден в Европа ролс-ройс "Спектър". А много украинци едва преживяват.

    Коментиран от #46

  • 44 Виртуална Реалност

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Реалност":

    Е икономиката на ЕСсср ...
  • 45 Моята пенсия е 3100 лева 🤣🤣🤣

    19 5 Отговор
    "По данни на Руската статистическа служба Росстат, средната работна заплата в Русия през март е била 87 740 рубли (около 965 евро)".

    Да им имам "доходите" на рашистите...

    Коментиран от #80

  • 46 Всеки престъпник (агресор)

    9 2 Отговор

    До коментар #43 от "Не знам защо никой не желае":

    трябва да си получи възмездието (присъдата) и да я излежи!

    Това е крайната цел и цена на тази война, за да няма други подобни...

    Както се случи навремето с хитлеристка Германия, така ще стане и с Империята на злото Русия!
  • 47 В интерес на истината

    6 4 Отговор
    Великобритания държавните разходи в Брутният Вътрешен продукт е 45%, в САЩ е 38.07% а в Русия е 36.82%. Сами си направете сметката къде държавата харчи повече за да поддържа стандарт,а да не споменаваме вътрешният и външен дълг на тези две държави съпоставен с Русия.
    Така че и там ако държавата намали разходите резултатата ще е катастрофален.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "В интерес на истината":

    Я провери обаче за калво ги харчат.едно е да ги харчиш за социални дейности друго е да ги гориш на фронта.
  • 50 Русофилчо

    7 2 Отговор
    Тук в росията ни омръзна да ядем само черен хайвер и да пием шампанско на корем.
    Всяка вечер - новая девочка. Ширим се в къщи с покрити басейни, караме ултра руски коли.
    Почти не работим. Единственото лошо е външната тоалетна, особено през зимата.

    Коментиран от #60

  • 51 Четиво за копейки😜.....

    7 5 Отговор
    Русия забогатя от санкции, войни и убийства и грабежи в Украйна, икономиката им цъфти и връзва, руснаците са по богати и от европейците и американците, и всичко там е цветя и рози, и народа песни пее, това се разбира от Световната банка, при това положение дано копейките и всички полезни идиоти да се изнесат в благоденстваща Русия. А ние тук ще си останем в бедният и разпадащ се ЕС😜🤣.
  • 52 Ruzzia e КлоZeT

    4 5 Отговор
    цъфнаха и вързаха

    Коментиран от #54, #58, #59

  • 53 стоян георгиев

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Заради идиоти като тези започват войните, заплатите в Русия са различни, програмистите получават 500 хиляди рубли, трябва да са учили добре, да печелят пари, а не да седят и да хленчат по форумите колко лош е животът. малоумници, безработни има и в Европа и в САЩ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    Защо здрави мъже с високо ниво на образование и добри доходи не се мобилизират в градовете е загадка: украинците разбират, че военните комисари могат да бъдат подкупени, а фалшивите документи се получават лесно. Фалшивите документи удостоверяват, че разполагащите с достатъчно средства принадлежат към една от 29 групи, които са освободени от задължителна служба
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Еврофилчо

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Русофилчо":

    Кьпим се с студена вода , всяка вечер нов магрибец или сенегалец ...
  • 61 007

    3 1 Отговор
    Закарпатието в най-западната част на Украйна е рай за онези, които не искат да имат нищо общо с войната. Мнозина също идват тук, за да избягат в чужбина.
    През последните седмици има все повече съобщения за успешни и осуетени опити за бягство: в началото на юни военен автобус, превозващ 32 мъже, проби укрепления на унгарската граница. Румъния съобщи за незаконното влизане на 2373 души от Украйна през първото тримесечие на 2024 г., почти никой не иска да се бие за Украйна, за евреина Зеленски
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 007

    3 2 Отговор
    В допълнение към напредъка на фронта, руснаците имат и по-значителни успехи, каза анализаторът Ярослав Стефец в интервю за PL. Руската армия се научи да издържа на високотехнологични западни оръжия. А по производство на оръжия Москва изпреварва цялата коалиция на НА
  • 68 Бен Гурион

    5 2 Отговор
    Има неква грешка - ват.ниците продължават да плюскат картофите без сол, че нямат пари за такава.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ДДТ за Путя

    2 1 Отговор
    Ватници голи...
  • 71 Алоу

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "В.В.П.":

    Хапчетата пиеш ли си ги бе?
  • 72 Ала бала ници за пияници

    2 4 Отговор
    А след войната какво? Апят Самовари
  • 73 ТАКА ЛИ

    2 2 Отговор
    тук нали все ги изкарват алкаши и просяци от факти сега пък станаха богати инсинуациите и лъжите нямат край
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 тоя па

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Русофилчета,":

    преди два месеца се прибрах от металодобивен комбинат/ГОК/до Стари Оскол след 80 месеца престой със средна заплата /получка/4200US долара инженер съм в тая област у БГ няма и къде да работя по професията си никъде!в ЕС не дават такива пари ... ако не беше война близо до пенсия...
  • 76 Гост

    3 0 Отговор
    10...15 процента са богати благодарение на рушвети...На възлова длъжност ли си ще ядеш печен хляб...за другите квас и сельодка...останалите са низша класа...
  • 77 Иво

    3 1 Отговор
    оКраинчета на първо..
  • 78 Според същия доклад

    3 0 Отговор
    През 2024 България влиза заедно с Русия в списъка на страните с "висок доход". Интересно колко русофили изпитват гордост от това постижение на България?? Между другото Русия за първи път влиза в този списък през 2012, но излиза през 2015.
  • 79 Каква Украйна бе Дойчо?:)

    2 1 Отговор
    Цялата и "икономика" е на системи и наливане на милиарди отвън, дори и западните данъкоплатци им плащат заплатите и пенсиите!

    "В по-висока категория, на страните с доход над средните, е попаднала и Украйна "

    А стига бе!
    Некъв си Автор: Даниил Сотников(с две и-та по украински) ли намерихте? :):)
  • 80 ако им

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Моята пенсия е 3100 лева 🤣🤣🤣":

    сметнеш разходите за издръжка - ток, вода, газ и храна, то верно може да искаш да им имаш доходите. И какво като имаш пенсия от 3100, ако от нея не ти остава кой-знае колко, след като си платиш дължимото за месец. И какво, че ти е висока пенсията след като, за да спестиш някой лев трябва да се ограничаваш! А как живеят тези с по-ниските доходи в България, питал ли си се?
    Икономистите са го казали - не е важно колко получаваш в абсолютни стойности, а какво може да си позволиш срещи тези пари, т.е. показателен за висок жизнен стандарт е именно покупателната способност.
    Според Световната банка, руснаците точно по този показател са 5 в света, т.е. доста по-добре от държави, в които българина драпа да живее.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания