Last news in Fakti

28 Юни, 2024 05:15 716 15

Евролидерите: Напредъкът на Грузия към ЕС реално е спрял

  • грузия-
  • европейски съюз

Причината е новоприетият в страната закон за неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина

Евролидерите: Напредъкът на Грузия към ЕС реално е спрял - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери предупредиха Грузия, че напредъкът ѝ към присъединяване де факто е спрян, поради новоприетия в страната закон за неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА, позовавайки се на заключителното изявление на срещата.

Съгласно новоприетите правила независимите медии и други организации на гражданското общество трябва да се регистрират като "чуждестранни агенти" и да предоставят информация на държавата, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Законът за неправителствените организации "представлява стъпка назад" спрямо изискванията за присъединяването на Грузия към блока, заявиха лидерите на ЕС.

В изявлението се призовават грузинските власти да се откажат "сегашния курс на действие, който застрашава пътя на Грузия към ЕС и де факто води до спиране на процеса на присъединяване".

Грузия е официален кандидат за членство в ЕС от декември 2023 г.

Масовите протести в Грузия и намесата на ЕС и САЩ, които се противопоставят на закона, не промениха позицията на правителството в Тбилиси. Противниците на закона, който влезе в сила в началото на този месец, смятат, че той ще бъде използван за заглушаване на критичните към правителството организации, подобно на случилото се в Русия.

Управляващата партия "Грузинска мечта" обоснова закона като допринасящ за по-голяма прозрачност и укрепване на грузинския суверенитет.

Досега ЕС обсъждаше редица мерки в отговор на събитията в Грузия, включително замразяване на срещите на високо равнище и насочване на финансирането от ЕС директно към НПО в страната.

Съществуват и опасения относно подкрепата на грузинската общественост, която остава твърдо про-европейска. "Основният фокус е да се изпрати силно послание към грузинското правителство и да се окаже подкрепа на грузинския народ", заяви снощи дипломат от ЕС, цитиран от ДПА.

 


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    26 0 Отговор
    Кофти, а да ти цакат НПО-тата.
  • 2 Дитер

    25 2 Отговор
    Не им трябва фашизираният съюз. Да кандидатстват в БРИКС като Турция.
  • 3 Булпсихопатъ

    22 1 Отговор
    Един мач загубиха... И се озлобиха. Мачкай Джорджия.
  • 4 Швейк

    4 27 Отговор
    Напредъкът на РФ към пълна катастрофа реално продължава.
  • 5 Не скачат за банани вече

    25 1 Отговор
    Не иска ли Грузия банани и европейска псевдо демокрация?
  • 6 Хе хе хе

    21 0 Отговор
    Матрицата се противопоставя на закона,който осветлява перфидната пропаганда за промиване на мозъци.
  • 7 е как няма

    24 1 Отговор
    да е спрял - Грузия реши да приеме няколко закона, с които да защити националните си интереси и в резултат напредъка е спрял. ЕС не иска да приема бивши соц страни, ако не са надупени и със свалени гащи. Това, че грузинските закони с а в пъти по-либерални от подобните в доста държави в ЕС няма никакво значение - Грузия трябва да е наведена, иначе не им трябва. ЕС се превръща в сьюз, в която върховенството на закона е само декларация за богатите членки и ръжен за бедните. Двойният аршин е институция и жалон

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Нах

    19 0 Отговор
    И кое го спря,че искат да се знае кой спонсорира тези къде уж драпат за ЕС .И като спряха платените и някак няма желание.Къде са онези къде протестираха или пари, няма няма протест.
  • 9 Иван

    17 0 Отговор
    Защо е спрял???...... в Грузия няма юдео-нацистка хунта.
  • 10 Иван

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "е как няма":

    И Юдео-масонските сатанисти в ЕС се обидиха.
  • 11 Точно заради същия този закон

    13 0 Отговор
    САЩ никога няма да бъде приет в ЕС!
  • 12 Цитат от Върховния Борел

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "е как няма":

    След като Русия отвърна на ЕС за забраната на руски медии в ЕС: Банвайки техните медии в Русия, в отговор

    -"Това което извърши Русия е цензура на свободата на словото! А забранявайки руските медии е борба с руската дезинформация"

    Край на цитата.
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    5 3 Отговор
    Новата дъвка "Грузия".

    Когато Пуйколандия влезе в ЕССР подир нея ще е Грузиния !!
  • 14 Ами ако пътят

    7 0 Отговор
    на Грузия към ЕС е спрян заради този закон, то Франция трябва да бъде изхвърлена от този съюз за подобен закон, приет само преди седмица или две... А основният противник на същия този закон, САЩ, трябва да замълчи, защото такъв закон имат от поне 50 години...
  • 15 То убаво де,

    3 0 Отговор
    но защо не споменават, че това е американски закон от 1939г., който е копиран от щатите? Или само щатите могат да го прилагат, а за другите е забранен? Ах това западно лицемерие и гьонсуратлък. Та и "протести" организираха, но удариха на камък. Хич не й трябва на Грузия да се навира в това тресавище - ЕС.