Last news in Fakti

29 Юни, 2024 13:05 4 747 8

Едно хладнокръвно убийство на мафията в Гърция

  • мафия-
  • йоргос караивас-
  • гърция-
  • убийство-
  • свобода на словото-
  • поръчково убийство

Това навярно е едно от най-скъпите убийства на мафията. За него някой е платил 1 милион евро.

Едно хладнокръвно убийство на мафията в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Три години изминаха от убийството на гръцкия криминален репортер Йоргос Караивас. Той беше застрелян на 9 април 2021 година в Атина, когато се връщал от работата си в телевизия Star TV. Смята се, че е бил нападнат от двама мъже на мотоциклет. Преди 14 месеца двама братя – на 39 и 41 години - бяха задържани по случая и обвинени в убийството на журналиста.

Тази седмица започна процесът срещу тях. Мнозина в Гърция го смятат за един от най-важните във връзка с гръцката мафия, но в същото време почти никой няма доверие и на полицията. Почти веднага след началото на заседанието то беше прекратено, а делото - отложено за 5 юли по искане на вдовицата на Караивас. Двамата обвиняеми отричат да имат нещо общо с убийството на репортера.

Поръчково убийство за 1 милион евро?

Само ден преди началото на процеса стана ясно, че в банковите сметки на двамата обвиняеми са постъпили един милион евро. Прокуратурата смята, че с тези пари им е било платено за поръчковото убийство на Йоргос Караивас. Парите изглежда са преведени от държава в Европейския съюз, с която Гърция има сключено споразумение за правна взаимопомощ.

Правоприлагащите органи вече са поискали информация за титуляря на сметката, от която са изпратени парите. Прокуратурата предполага, че това е самият организатор или че чрез него може да се стигне до поръчителите на убийството. Подобни разследвания са сложни и бавни. И все пак мнозина се питат защо проверката на банковите сметки на двамата заподозрени се е забавила с цяла година и защо съдебните органи не са разследвали кой е титулярят на сметката, от която са извършени паричните преводи, за да бъде подведен и той под отговорност заедно с двамата братя.

Защо е трябвало да умре Караивас?

От решаващо значение за полицията и съдебната система е да установят кой е поръчал убийството на Йоргос Караивас. Дали известният журналист е трябвало да умре, защото разследванията му са уплашили организираната престъпност в Гърция? Или е бил убит, защото е знаел твърде много за отношенията между полицията и гръцката мафия? А може би е имало и друга причина? Когато се разбере кой е платил един милион евро, за да отстрани Караивас, навярно ще се изяснят и тези въпроси.

Председателката на Съюза на журналистите ESIEA Мария Антониаду каза ппред ДВ следното: "Искаме да напомним, че изминаха три години от убийството на Йоргос Караивас и че случаят все още е от изключителна важност за журналистите по света. И той ще остане такъв, докато отговорните не бъдат осъдени". Една от причините Гърция да е в дъното на европейската класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите, е и неразкритото убийство на разследващия журналист Караивас.

Времето изтича

Антониаду смята, че има опасност заподозрените извършители на убийството да бъдат освободени, тъй като максималният срок за предварително задържане в Гърция е 18 месеца, а в случая с двамата братя този срок изтича през октомври 2024 година. Включително и заради този факт е важно процесът да протече бързо, допълва тя.

Според документите по делото предполагаемите извършители са професионалисти. Те са използвали мотопед и микробус, за да осъществят плана си. Щателно са разузнали района в атинския квартал Алимос, където е живял Караивас, и са планирали добре пътя си за бягство. Знаели са също така точния маршрут, по който се е движела жертвата - часовете на тръгване сутрин, работното му време в телевизията и и т.н.

Надеждите са, че в хода на процеса ще се стигне до нови разкрития, които да отведат до поръчителите. Смята се, че хладнокръвното убийство на Йоргос Караивас е едно от най-скъпите убийства на гръцката мафия.

Автор: Каки Бали


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    6 2 Отговор
    а и преди Години бе убит Журналист в Атина убийството остана неразкрито и до днес

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Аматьори! Тука си се разстрелват всяка седмица.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гулю Гулю Гулю

    10 0 Отговор
    А в България охранените пуйки и по Коледа не ги убиват даже.Знаят как да четат новините.
  • 6 Новичок

    1 1 Отговор
    Автор: Каки Бали ??? Ай стига бе.
  • 7 Смърфиета

    2 0 Отговор
    Еврейте от ДВ искат да вдигнат цените и в България, за да видят кой е по-ербаб и може да си плати, за да отидат при него и да му предложат на тепсия редакцията, за да я издържа.
  • 8 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Еми то затова е останал Хондурас без журналя.
Новини по държави: