Тема: Украйна

10 Юли, 2024 11:50 2 511 77

ISW: Украйна не може да спечели войната без да освободи окупираните територии

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • нато

Договорено прекратяване на огъня при условията на Кремъл ще даде на руската армия време да си почине и да се възстанови, вероятно преди да извърши бъдеща атака срещу Украйна от много по-напреднала и укрепена фронтова линия

ISW: Украйна не може да спечели войната без да освободи окупираните територии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Някои неназовани представители на американското правителство изглежда смятат, че Украйна не трябва да освобождава окупираните си земи и население, за да спечели войната, въпреки неотдавнашните ясни изявления на руския президент Владимир Путин, че Русия няма да приеме прекратяване на огъня чрез преговори при никакви условия, различни от украинската капитулация, и няма да се откаже от целите си за пълно унищожаване на цялата украинска държава - а не само на земите, които тя в момента окупира.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 9 юли в. "Ню Йорк Таймс" (NYT) съобщи, че анонимни американски служители смятат, че "дори и без да си върне официално земята, Украйна може да стане победител във войната, като се сближи с НАТО и Европа".

Тази оценка на САЩ се основава на няколко погрешни предположения - на първо място на предположението, че членството на Украйна в НАТО или Европейския съюз (ЕС) е гарантирано. Членството на Украйна в НАТО и ЕС не трябва да се приема като даденост при обсъждането на бъдещето на украинската сигурност.

Тази оценка почива и на предположението, че загубата на земите, които понастоящем са окупирани от Русия, и на цивилното население, намиращо се под руска окупация, няма да застраши сериозно бъдещата икономическа жизнеспособност на Украйна и способността ѝ да се защитава от бъдещи руски нападения, което, както ISW често подчертава, не е така.

Земите, които Русия окупира в момента, са както икономически, така и стратегически необходими за Украйна, и продължаването на окупацията им ще лиши Украйна от икономически ресурси и стратегически важни земи.

Самият Путин е заявявал, че Русия няма да се задоволи с приключването на войната по линиите, които държи в момента, и изрично е призовавал за изтеглянето на украинските войски от неокупираните части на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област като предпоставка за всякакъв вид "мирни" преговори с Украйна.

Областите, за които Путин настоява в момента, включват, наред с другото, големите градове Херсон и Запорожие. Освен това Путин непрекъснато представя войната като борба срещу НАТО и повтаря настояването си Украйна да промени конституцията си, за да се откаже официално от всякакви стремежи за присъединяване към Алианса.

Няма основание да се смята, че Путин ще се съгласи на прекратяване на огъня, което ще приближи Украйна до НАТО. И накрая, това предложение зависи от погрешното предположение, че руската агресия ще "приключи" с приключването на войната при условията на Русия.

Напротив, ISW оценява, че договорено прекратяване на огъня при руските условия ще даде на руската армия време да си почине и да се възстанови, вероятно преди да извърши бъдеща атака срещу Украйна от много по-напреднала и укрепена фронтова линия.

Путин е твърд и последователен в крайната си цел да унищожи украинската държава и няма да се откаже от нея, докато не почувства, че я е постигнал.

Няколко независими разследвания, сред които и това, проведено от Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна, стигнаха до заключението, че на 8 юли руска ракета е ударила киевската детска болница "Охматдит" на фона на продължаващите официални руски отричания и увъртания.

През нощта на 8 срещу 9 юли украинските сили нанесоха серия от безпилотни удари по руската енергийна и военна инфраструктура в Белгородска, Курска, Ростовска, Астраханска и Волгоградска област.

Наскоро руските сили потвърдиха напредването си югоизточно от Часoв Яр, близо до Авдеевка и югозападно от град Донецк, а украинските сили наскоро напреднаха северно от град Харков.

Руските власти продължават да разполагат контингенти на Росгвардия в окупирана Украйна за изпълнение на правоохранителни функции.

Руският президент Владимир Путин и индийският министър-председател Нарендра Моди направиха съвместно изявление за засилване на взаимноизгодното политическо, икономическо, енергийно и военнотехническо сътрудничество между Русия и Индия.

Путин активизира усилията си за укрепване на руските отношения с незападни държави чрез индивидуални призиви, въпреки че вероятно набляга на руско-индийското сътрудничество в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и БРИКС като част от по-широките руски усилия за създаване на алтернативна "евразийска архитектура на сигурността", използваща съществуващите евразийски многостранни организации.

Моди мълчаливо подкрепи фалшивия разказ на Кремъл, че Русия е заинтересована от мирно, договорено решение на войната в Украйна, вероятно в замяна на задълбочаване на икономическото, енергийното и технологичното сътрудничество с Русия.

Възможно е Путин да е обещал да върне индийските доброволци, сражаващи се в Украйна, по време на частна вечеря с Моди в Ново Огарьово, Московска област, на 8 юли.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От страни

    61 1 Отговор
    Ще спечели Украйна ама нанай. Нито територии нито ще спечели. Ще си поиграят саз и Англия на прокси война и ще ги зарежат когато им стане неизгодно.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК 🐱

    8 57 Отговор
    Украина вече спечели войната , другото е въпрос на време

    Коментиран от #7, #14, #19, #56

  • 4 рюте

    55 2 Отговор
    Окрайна не може нищо да спечели!

    Коментиран от #43

  • 5 тя си живее както от 2014г

    37 2 Отговор
    до СВО . Седят фашаги и пускат бомби по мирното население на ЛНР и ДНР . Говорят за заплахата върху софия и белград . хунтата от майдана е зла . Затова и РФ им предлага мир - договор който се спазва . опразва им окопите, та да мъкнат други наемници и нацисти . Любопитно .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Кученце, НЕ бъркай Украйна с ДРОГАря Ze и военнопромишления сектор на 🇺🇲
    ‼️‼️‼️
  • 8 измислените държави

    44 0 Отговор
    трябва да се закриват
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Злобното Джуджи

    44 1 Отговор
    "....Укpaйна не може да спечели войната..."

    Това чак сега след Три Години 6oлкa ли го разбрахте ?
  • 11 гост

    39 0 Отговор
    Тези от горепосочения "институт" сутрин като отидат на работа хвърлят боба и гадаят различни варианти за "прекратяване" на войната, които нямат нищо общо с действителността , но са "авторитетни", както казват американските "учени" !
  • 12 ТаУмВзе

    41 0 Отговор
    Да видим, как точно краварите ще теглят балтията на окраинското командване барабар със злеленски, за обвинят Русия де.
  • 13 провинциалист

    41 0 Отговор
    Западната "демокрация" се самопогреба с непризнаване на правото на самоопределение.
  • 14 Да,само по-бързо да

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Почнат да те лекуват, че се влошаваш с всеки изминат ден и все повече и повече халюцинираш.Поне спри наркотиците дотогава.
  • 15 Укроблиз

    43 2 Отговор
    В резултат на руски въздушен удар по село Матвеевка в Запорожка област успешно е унищожен склад с боеприпаси за реактивни системи за залпов огън HIMARS. Съобщава се, че освен ракетна артилерия, в склада са се намирали и балистични ракети с малък обсег ATACMS, които също могат да бъдат изстрелвани с помощта на подобна система, пише Military Watch Magazine.
  • 16 Украйна да напусне

    32 0 Отговор
    териториите, които е окупирала на изток от Днестър.
  • 17 УКРАЙНА ЗАГУБИ ОЩЕ 2014

    46 1 Отговор
    С ПРОСЛОВУТИЯ МАЙДАН С КОЕТО ФАШАГИТЕ ЗАВЗЕХА ВЛАСТТА И ВЛЕЗОХА В СГОВОР С АНГЛОСАКСОНЦИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ.
  • 18 Укрогъзовлизач

    40 0 Отговор
    MWM: Руснаците взривиха склад с ракети за HIMARS и ATACMS в Запорожие с авиационен удар.
  • 19 Механик

    40 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Искаш да кажеш, че Украина спечели войната, изгубвайки 1/5 от територията си ли?
    Интересна логика имаш.

    Коментиран от #22, #25, #29

  • 20 Ганчев

    1 34 Отговор
    Удри по руско-съветската гадь!Докато последният руснак не избяга от Украйна.
  • 21 Преди войната си мислехме,че

    5 32 Отговор
    Русия е сила.

    Коментиран от #23

  • 22 А под тях има

    29 1 Отговор

    До коментар #19 от "Механик":

    богатства за 11-12 трил. долара.
  • 23 Абе и ние доскоро мислехме

    30 0 Отговор

    До коментар #21 от "Преди войната си мислехме,че":

    Че си нормален, ама не би...
  • 24 КОТарАК 🐱

    9 10 Отговор
    Харесвам дрогирани джуджета, но да са бисексуални укрохазари!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анализатор

    5 41 Отговор
    Светът трябва да помогне на Украйна, да освободи окупираните от фашистка Русия територии, така както го направи през ВСВ.
    Светът трябва да накаже Русия, като я изолира и натика в Сибир, където и е мястото.
    Наказателе нъс трябва да осъди Путин и неговия режим за военни престъпления срещу човечеството!
    Русия ще стане мръсна дума...синоним на Ада...

    Коментиран от #32, #33, #36

  • 27 Трябва да се въоръжи Украйна до зъби !

    2 29 Отговор
    За да може ушанките да изръби !
    Джак Ръби
  • 28 Горно Уйно

    22 0 Отговор
    Ами да ги освободи!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Талибан

    28 0 Отговор
    За сега печели нови хектари гробища ако те пуснат в средата на едно и 3 дена не можеш да излезеш от него виждат се и от космоса вече.

    Коментиран от #55

  • 31 Руските наше

    2 29 Отговор
    ственици трябва да бъдат прокудени от украинската свещена земя!

    Коментиран от #39

  • 32 АналИзаторче

    23 2 Отговор

    До коментар #26 от "Анализатор":

    За Исраел ли говориш, да така стана, вече е мръсна дума!
  • 33 Механик

    22 2 Отговор

    До коментар #26 от "Анализатор":

    "Tрябва, трябва.." В твоите мераци основната дума е трябва.
    Трябва, ама няма. А ти ми напомняш на вожда си "искам, искам, дайте..".
  • 34 Има и по глупави!

    23 1 Отговор
    Медий от нашите! Украйна не може да спечели войната без да" освободи"цялата си територия!Шах и Мат! Ха-ха какво преписвате бе?? Мислите!С две думи ще си разделят Покрайна накрая!
  • 35 Да бъдат изритани насред тайгата!

    3 21 Отговор
    Орките от Мордор!
    Теодор
  • 36 МДА, БЕ ДА

    22 3 Отговор

    До коментар #26 от "Анализатор":

    Кой свят, бе джендърския ли? И с какво ще помогне със шарени знамена, набутани в г...си🌈.
  • 37 МОЛНИЯ!

    4 21 Отговор
    В 6 области на П едерацията мощни взривове и пожари- Ел.станции,военни складове, Нефтобази....в ОГИН!
    Стотици дронове летят ли,...летят ....ЖЕГА
  • 38 Механик

    18 1 Отговор

    До коментар #29 от "Може би логиката му идва":

    Тоя си е типична укра.
    Приличат ми на Пулев, кога го пребиха. Разбридана уста, отнесен поглед, хили се глуповато и вика "Продължаваме напред".
  • 39 Бавен,

    15 1 Отговор

    До коментар #31 от "Руските наше":

    Оди ги гони.
  • 40 Стига сме си играли на шикалки

    1 21 Отговор
    С глисавото жуженце от Кремъл
    Стига
    Трябва яко шляпане на ушанките
    Меги от Тервел

    Коментиран от #44

  • 41 Механик

    21 3 Отговор
    Руснаците ще си вземат всичко което са решили, а останалото да си го делят Полша, Румъния и Унгария ако искат.

    Коментиран от #46

  • 42 Име

    17 1 Отговор
    Украйна е загубила войната и - това стана.
  • 43 Кондьо

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "рюте":

    Украйна, разбирай НАТО не може да спечели войната!

    Коментиран от #48

  • 44 Механик

    15 0 Отговор

    До коментар #40 от "Стига сме си играли на шикалки":

    Меги, вие само за шляпкане си мислите.
    Ми шляпайте си се на воля, щом ви харесва.
  • 45 КОТарАК 🐱

    16 3 Отговор
    Укроджендърската територия трябва да бъде превърната в гето.

    Коментиран от #49

  • 46 Руснак без крак

    1 18 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    Ами опитват.Ама ВСУ ги бият право през зъбите.Глеадай видеата,дето ВСУ ги правят на парчета.
  • 47 Украинците да напускат руската земя

    17 3 Отговор
    Съюзниците трепкат Бандера много яко.
    Няма украинци разберете !!

    Коментиран от #51, #52

  • 48 2024

    13 1 Отговор

    До коментар #43 от "Кондьо":

    НАТО, разбирай ПатрЕота не може да спечели срещу Хипера.
  • 49 Факти

    4 13 Отговор

    До коментар #45 от "КОТарАК 🐱":

    СССР бе гето.Външноталетна Русия продължава да следва плана.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Знам,ли....

    2 9 Отговор

    До коментар #47 от "Украинците да напускат руската земя":

    Евакуират Крим.
  • 52 Русия съществува само 195 год.

    4 8 Отговор

    До коментар #47 от "Украинците да напускат руската земя":

    На вас от малцинствата не ви ли преподават История?
  • 53 Атина Палада

    1 5 Отговор

    До коментар #50 от "Бесен-_ Язовец":

    Поне в това мога да се съглася със теб
  • 54 нннн

    10 0 Отговор
    Следователно, Украйна ще.зягуби още територии.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 факуса

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    верно,кат полша унгария и румъния си върнат земите 404 я нема и загуба нема,а русия си взема каквот е дала
  • 57 хихи

    9 0 Отговор
    Магарев грабай пушката и на фронта да освобождаваш Крим

    Коментиран от #75

  • 58 Tравеститор

    8 0 Отговор
    Обратна и морален победител няма да бъде.До 2027 Окрайна вще я има само на старите карти
  • 59 Харон

    0 3 Отговор
    Так точна.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Украйна е плодородна земя на която не се

    0 0 Отговор
    Знае какво може да се засади и каква реколта ще се прибере защото не може да се контролира толкова голяма обработваема земя
  • 73 Боко

    1 0 Отговор
    Тия от ISW съвсем са са изкукали да твърдят това! Виж, друго са искали да кажат завалиите - Усранната може да "спечели" войната ако предаде окупираните територии!
  • 74 Мински споразумения!

    2 0 Отговор
    Руснаците не са казвали, че ще превземат окраината си - никой не превзема своя собственост. Просто ще си върнат това, което е дадено за стопанисване, но вместо това е разсипано.

    РФ ще си постигне целите, ама защо продължавате да се правите на улави?
    Както каза маршал Жуков навремето, някои в Европа никога няма да ни простят освобождаването им.
  • 75 Гарагин

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "хихи":

    Тагарев , ще умре от страх на фронта , а не от куршум ! По добре, там да го копат , тук предатели не ни трябват и умрели да са !
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: