11 Юли, 2024 15:33 3 011 30

Реджеп Ердоган: Никога няма да забравим това черно петно в историята на човечеството

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • босна и херцеговина-
  • сребреница-
  • югославия-
  • милорад додик

Турският президент свърза темата и със събитията в Газа, където, по думите му палестинският народ е подложен на жестокост, подобна на тази в Сребреница

Реджеп Ердоган: Никога няма да забравим това черно петно в историята на човечеството - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече избиването на над 8000 мюсюлмански мъже и младежи в Сребреница през 1995 г. "черно петно в историята на човечеството" и заяви, че не бива да се допусне Сребреница да бъде забравена, за да се предотвратят подобни зверства в бъдеще където и да било по света, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Ердоган изпрати видеопослание на възпоменателната церемония по случай отбелязваната днес годишнина от събитията.

"Днес честваме 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница, който е черно петно в човешката история", каза турският президент и добави: "Няма да забравим Сребреница и няма да позволим тя да бъде забравена, за да не се повтори подобно зверство никъде по света".

Президентът пожела търпение на семействата на загиналите, "чиято болка се подновява на всеки 11 юли".

Ердоган свърза темата и със събитията в Газа, където, по думите му "палестинският народ е подложен на жестокост, подобна на тази в Сребреница".

Той напомни за резолюцията, чийто съавтор е Турция, приета на 23 май от Общото събрание на ООН, с която 11 юли бе обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

"Вярваме, че тази резолюция трябва да послужи за пример, за да не се повтаря никъде по света тъмнина, подобна на геноцида в Сребреница. Въпреки това палестинският народ в Газа и окупираните палестински територии е подложен на жестокост, подобна на тази, която се случи в Сребреница преди 29 години. Международните институции и организации само наблюдават избиването на около 40 хиляди невинни хора, включително 16 хиляди деца, точно както преди 29 години", каза той.

В същото време Ердоган изрази увереност, че "отговорните за варварството в Газа рано или късно ще бъдат подведени под отговорност пред международното право, точно както в Сребреница".

"Ние, Турция, ще продължим да правим всичко възможно, за да възтържествува правосъдието и да бъде понесена отговорност от извършителите на клането", заяви той.

Според турския лидер поддържането на траен мир и стабилност в Босна и Херцеговина изисква въздържане от всички видове език на омразата и усилия за разпространяване на културата на мир, толерантност и помирение.

"Искрено желаем да надделее вътрешното помирение, което да обхване всички сегменти на Босна и Херцеговина. Всички трябва да помнят, че никой няма да спечели от конфликтите и напрежението", заяви той и подчерта турската "безусловна подкрепа за териториалната цялост, политическото единство и суверенитета на Босна и Херцеговина".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    30 17 Отговор
    А кога ще признаете избиването на 1,5 милиона АРМЕНЦИ

    Коментиран от #4

  • 2 Мдаа

    32 14 Отговор
    А колко избихте за 500 години робство в България, това не е ли геноцид?

    Коментиран от #21, #30

  • 3 да де

    30 15 Отговор
    И ние никога няма да забравим, че сте ни били на "гости" 500 години.

    Коментиран от #5

  • 4 Хахаха

    17 22 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Те арменците го отричат ама ти си се загрижил...

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдаа

    17 11 Отговор
    Тоя пък ако се мисли за светец, страшно много се е объркал.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    7 14 Отговор
    Част о ттерористите избили хората по подобие на това в Киев по време на Еуромайдана са от Турция, по специална полъчка на Ердоган, за да бъде вписан в числото на мировите сатанисти, и погален по плешивата си глава от господарят си.
  • 9 Истината

    17 10 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Поредната либерална опорка, но някои страни вече признаха геноцида срещу арменците а ние кога?

    Коментиран от #11, #25

  • 10 Поршебик

    8 9 Отговор
    Че това е повод за веселба - 8000 терориста по малко !!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 българин

    8 10 Отговор
    ей, големи шемети сте руските подметки. като не ви харесва нещо и веднага го обявявате за либерално, евроатлантическо и какво ли още не.

    Коментиран от #15

  • 15 Я па ти,

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "българин":

    Ти по-малка подметка ли си?
  • 16 Радомир

    16 10 Отговор
    За съжаление доста чалгари имат къса памет или по скоро не ги интересува история на България.
    Арменците имат си достатъчно дълга памет и достойнство да накарат наследници на османците да признаят геноцида върху милион и половина арменци в 1914-1919г.
    Да но геноцида върху 25000 българи 19 юли 1877 защо всички мълчат академици,учени и историци.
    Старозагорската клане (пропускам ужасите, издевателства, изнасилване, изгаряния на живи хора и т.д.) една от мръстните страници на турците,а тоя ми говори че нема да забравят,а дали мислиш че достойни и умни българи ще забравят вашите деяния?
  • 17 А колко българи са избити през османско

    13 9 Отговор
    това може ли да се забрави? Каквото повикало, това и отвърнало"козият рог" до доказва!?

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 дядото

    13 7 Отговор
    а нима ние християните ще забравим вашето черно петно в историята- прекръстването на дедите ни с реки от кръв и смърт.
  • 21 Изселник

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    Са ти кажа бройката:
    Ами Христо Ботев,Васил Левски обесен, Стефан Караджа значи са трима
    Ако бяха 300 000 хиляди сега нямаше да я има България
    Не.исках да направя такъв коментар ама честно казано на такива коментари такива отговори
    РАЗБРА ЛИ?
  • 22 Сандо

    9 4 Отговор
    А пък нас ни карат да забравим за избитите българи през турското робство.А според някои учени ако не е било то,то България през 19-ти век е щяла да има 50 милионно население.Та така,едни реват за геноцид спрямо тях,други подло и страхливо си мълчат.

    Коментиран от #27

  • 23 Малко история

    6 5 Отговор
    Малко преди "клането", бойна група от босненските мюсюлмани, минават незабелязано край сините каски, отиват в сръбското село Конявичи поле, и избиват цялото население заедно с животните в него. Този акт е причината за "клането"! Не ги обичам сърбите, но босненците сами са го предизвикали. А грузинския геврекчия, трябва да изпитва и малко срам за извършените от народа му пакост по балканите и мала Азия.
  • 24 Я кажи колко

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "А колко българи са избити през османско":

    Стига с фантазии,дайте точни данни и доказателства. 14 век населението на българските земи не е било по вече от половин милион.затова е имало имиграция от Анадола,да има кой да обработва земята. Четете малко неутрална история,а не приказки от някакви писатели

    Коментиран от #26

  • 25 Дааааа

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Вие спете самият президент на Армения Пашинян каза че геноцид срещу арменците в османската империя не е имало,всичко било пропаганда но вие нали трябва да сте пак с най големи анти турци

    Коментиран от #29

  • 26 Имало е

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Я кажи колко":

    500 000 семейства, което значи поне два милиона българи.
  • 27 Да, бе !

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Сандо":

    Тези учени май са се пръкнали от “Работническо дело” и “Правда”. В навечерието на руско-турската война от 1877-1878 година населението на оная все още огромна Османска империя е 30 милиона и българите май са най-многобройния народ в нея. В емигрантския печат се се говори за 7 милиона чиляка, тръпнещи в очакване Дядо Иван да изпълзи от крепостната си землянка, за да ги асвабади от” турецкае рабства”. И днес щяхте да минете 50 милиона, ако бяхте последвали примера Дядо Славейков, който е имал 8 деца, а бащата на Вазов 9 /девет/ . След 150 години “Свобода” и “Независимост” населението на “Територията” ; има-няма 6 милиона. А турците, с емигрантите барабар минаха 90 милиона. А, иначе ; ако не ми се беше развързал цървула, сега щяхме да бъдем не само на “три морета”, а на “четири океана”.
  • 28 Но несравним

    3 1 Отговор
    С геноцида на арменския народ, осъществен от Турция. Сребреница е детска игра на фона на подвизите на Османската империя.
  • 29 Вярно ли?!

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дааааа":

    А въпросният пешинян докъде ги докара за 6 години. Същия боклук като нашите червеи. Сега и коридор Турция - Азербайджан се пече.
  • 30 Даа

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    След голямото избиване за 500 г.бългаското население се е удвоило. Не включвам българите които са останали извън княжество България.
Новини по държави: