26 Август, 2024 17:42 1 527 21

Башар Асад: Дипломацията все още е безсилна в подобряване на отношенията ни с Турция

  • сирия-
  • турция-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган-
  • сили за защита на народа-
  • кюрдска работническа партия

В изказване пред парламента Асад е заявил също, че турските войски трябва незабавно да се изтеглят от Сирия

Башар Асад: Дипломацията все още е безсилна в подобряване на отношенията ни с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сирийският президент Башар Асад се изказа скептично за досегашните усилия за нормализиране на отношенията между Турция и Сирия, като заяви, че въпреки посредничеството на някои страни тези опити не са довели до значителни резултати, съобщи турският сайт Хаберлер, цитиран от БТА.

В изказване пред парламента Асад е заявил също, че турските войски трябва да се изтеглят от Сирия.

Споменавайки опитите на Русия, Иран и Ирак да осигурят помирение между двете съседки, сирийският президент заяви: "Въпреки сериозността и искреното желание на посредниците, инициативите не постигнаха никакви значителни резултати".

"Суверенитетът и международното право съответстват на принципите на всички страни, които имат сериозно намерение да възстановят отношенията си, а борбата с тероризма е общ интерес и на двете страни", заяви Асад и добави, че Сирия иска турските войски да се изтеглят от територията ѝ.

"За да възстановим отношенията си, първо трябва да бъдат отстранени причините, довели до влошаването им, и ние няма да се откажем от нито едно от правата си", заяви още Асад пред парламента.

По думите на сирийския лидер всеки преговорен процес се нуждае от солидна основа, на която двете страни да се позоват, за да бъде успешен.

"Има различни причини за липсата на резултати от предишните срещи. Една от най-важните причини обаче е липсата на референтна база за тези срещи", каза той.

Според Асад тази база може да бъде международното право, Уставът на ООН или на някои теми, които засягат всяка от страните.

"Например въпросът, който турските власти постоянно повдигат, е въпросът за бежанците и тероризма. Сирия постоянно повдига въпроса за изтеглянето (на турските войски) от сирийска територия и въпроса за тероризма", каза той и добави, че не смята, че по който и да е от тези въпроси ще възникне проблем, "стига да няма злонамереност".

Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще покани сирийския президент Башар Асад, за да обсъдят нормализирането на двустранните отношения, които се влошиха след началото на войната в Сирия през 2011 г. Асад каза обаче, че такива разговори могат да се проведат само ако съседите се съсредоточат върху основните въпроси, включително изтеглянето на турските сили от северната част на Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    5 10 Отговор
    Е, Русия има по-силни аргументи. В неделя 170-метров танкер от руския флот в сянка блокира Босфора. Но това е само началото.осква няма да отслаби натиска.

    Коментиран от #20

  • 3 Сириец

    11 6 Отговор
    Треба изгони руски окупатор от Сириа щото много сириец доде у Бугариа - 65 000
  • 4 Факти, забелязвате ли, че отгледахте

    10 4 Отговор
    една рота путински клакьори. Сега те се обръщат срещу вас, защото не искат да чуят друго мнение освен тяхното.

    Коментиран от #6

  • 5 реру

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Зависи... защото чувствата между Асад и Ердоган са взаимни

    Коментиран от #10

  • 6 Имам в предвид статията

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факти, забелязвате ли, че отгледахте":

    Владимир Путин вече не може да спаси Русия
  • 7 Иван

    3 10 Отговор
    САЩ направиха кофти номер на Ердоган ..бутнаха го срещу Сирия и Русия , добре че последния момент се усети ..иначе Турция щеше да стане като Украйна
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Петкан

    3 8 Отговор
    Добре ще е аскера да се оттегли и сирийски войски да пазят границата ..
  • 10 Град Козлодуй

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "реру":

    Това е Политика. Днес са Така, Утре се прегръщат, После пак се Плюят.

    Коментиран от #12

  • 11 МакедонецЪТ

    4 5 Отговор
    Искам да наплюйа на В. Левски изневръдно.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 "Македония без българи

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "МакедонецЪТ":

    огин да я гори" /Ванче Михайлов/

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Такааа

    7 4 Отговор
    Абе кой си ти бе нищо,половината Сирия америка даде на кюрдите другата половина контролира Путин и не задейства противовъздушните ракети С400 когато евреите онзи ден удариха сирийската армия този нямал да се помирява с Турция Ами тогава чакай още територии да се освободят от Ердоган и да се дадат на сирийския арабски народ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мехмед

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Град Козлодуй":

    Оставете хората на мира! Щом са македонци значи са македонци. Никой освен българеещите се роми не ще да се нарича българин. Това е обида.
  • 18 хххх

    7 1 Отговор
    Парцалена кукла е тоз Башар!
  • 19 така така

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от ""Македония без българи":

    А България без българи може, според теб? Така ли? Ти македонски националист ли си или български?
  • 20 А всъщност Босфорът

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Е перманентно блокиран за руски бойни кораби,😉
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания