30 Август, 2024 09:16 3 137 23

Защо затвориха петролните полета в Либия?

  • петрол-
  • либия-
  • триполи-
  • блокада-
  • муамар кадафи

Петролната блокада е добре позната тактика на хаотичната политическа сцена в Либия след свалянето на Кадафи

Защо затвориха петролните полета в Либия? - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на седмицата няколко важни петролни полета в Либия не работят и износът на петрол от страната постепенно намалява. Това води до ръст, макар и умерен, на цените на черното злато на световните борси. Ройтерс обяснява какви са причините за петролната криза в страната, предаде БТА.

Как се стигна дотук?

От началото на подкрепения от Запада бунт през 2011 г., довел до свалянето от власт на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, достъпът до приходите от петрола е основна цел на политическите фракции и въоръжените групи в страната. През последвалите години и малки местни групировки, и големи национални организации често "завъртаха кранчето" в опит да си издействат по-голям дял от приходите или политически отстъпки. В момента Либия е разделена на две - източна и западна, в резултат на неуспешния мирен процес, последвал гражданската война, избухнала след 2011 г. И двете части имат свои собствени правителства.

През 2020 г. се стигна до примирие след неуспешен опит на източното правителство да завладее Триполи и последвалото създаване през декември 2021 г. на правителство на националното единство под ръководството на Абдулхамид ал Дбейба и с подкрепата на Запада.

До обединение на страната обаче така и не се стигна и двете страни продължиха да враждуват, макар и с нисък интензитет. Сред основните точки на конфликт е достъпът до държавните приходи, като този път проблемът дойде от битката за контрол върху централната банка на страната. Правителството в Триполи се опитва да смени управителя на банката Садик ак Кабир, докато това в Бенгази твърдо стои зад него.

Кой блокира либийските петролни полета?

През по-голямата част от мандата на Кабир начело на банката, който продължава вече 13 години, източните фракции опитват да го свалят, подкрепят алтернативен топбанкер и дори за кратко създават собствена централна банка. Но сега точно те застават зад него и настояват той да остане на поста си.

Миналата седмица председателят на парламента, който е базиран в Бенгази, заяви, че петролът ще спре да тече, ако Кабир бъде сменен. От неделя петролните полета на страната, разположени основно в източната ѝ част, станаха обект на постепенна окупация от страна на протестиращи групи.

Малко след това парламентът обяви, че Либия не може да произвежда или изнася петрол заради започналите протести. Военният командир Халифа Хафтар, който подкрепя източното правителство, и контролира петролните полета на изток, окачестви опитите за смяна на Кабир като незаконни. Според анализатори през последните месеци двамата са развили взаимоизгодни отношения

Какви са исканията?

Източните фракции имат едно единствено искане - Кабир да бъде върнат на поста си. Зад това се крие продължаващата битка за приходите от износа на енергоносители.

При последния сериозен сблъсък от 2022 г. премиерът Дбейба успя да смени дългогодишния шеф на Националната петролна корпорация Мустафа Санала с Фархат Бенгдара, за когото обаче се смята, че е близък на Хафтар. Това доведе до създаването на своеобразен "алианс на общия интерес" между Дбейба и Хафтар и подялба на приходите от петрола между изтока и запада на страната. Но с конфликта между Кабир и Дбейба се откри нова възможност за конфронтация.

Има ли перспектива да се стигне до сделка?

Засега никой не изглежда склонен да отстъпи. Източните фракции смятат, че като орежат фондовете за централното правителство и поставят под въпрос легитимността на централната банка Триполи ще бъде принуден да отстъпи.

Централната банка е единственият законен център, който работи с приходите от петрол и плаща заплатите на държавните служители в цялата страна. Ако тези ѝ функции бъдат поставени под въпрос, либийците ще усетят трудности. Те обаче ще засегнат и изтока, и запада на страната, което дава козове и в ръката на Триполи.

Колко дълго може да продължи блокадата?

Петролната блокада е добре позната тактика на хаотичната политическа сцена в Либия след свалянето на Кадафи през 2011 г. Блокадите, организирани от малки местни групи, често бяха решавани за дни, но големите блокади, свързани с големи политически или военни групировки, често продължаваха с месеци. Най-дълго продължи блокадата на кладенците, организирана от Хафтар през 2020 г. - цели осем месеца, и до спирането ѝ се стигна, едва след като неговият опит да овладее Триполи пропадна.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    70 7 Отговор
    Западът свали Кадафи, за да му вземе петрола. Сега там няма държава. Същото направи с Ирак, но иракчаните се пооправиха, и изгониха САЩ. В Афганистан стана същото, САЩ избягаха позорно. Не можаха да съсипят напълно Сирия, руснаците ги спряха. Украйна си отива безвъзвратно, а Европа е следващата провалена от САЩ територия.

    Коментиран от #10, #11, #17

  • 2 Без коментар

    52 1 Отговор
    Каква демокрация и просперитет вече 13 години, благодарение на запада, както учтиво ни информират в статията.
  • 3 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    59 2 Отговор
    Който не е съгласен с крадливата политика на ФАЩ,
    веднага го обявяват за диктатор -
    в миналото Кадафи, Садам Хюсеин,
    сега Путин, Мадуро.
    Надявам се забелязвате, че става въпрос все за страни богати на нефт и газ...

    Коментиран от #8

  • 4 Зевс

    56 1 Отговор
    В Либия има 52 враждуващи племена и единствено силната ръка на Кадафи ги държеше под контрол. Там демокрация не може да има, както виждаме без силна централна власт няма и държава. Бунтове в Либия не е имало, имаше организиран от Запада преврат.
  • 5 петрол има колкото щеш

    3 7 Отговор
    спекулата е хванала сектора . И да отворят няма файда .
  • 6 ТОДОР ЖИВКОВ ВСЕ ПОВЕЧЕ СТАВА

    16 0 Отговор
    ДИКТАТОР ! А ГРАБЕНЕТО СЪОТВЕТНО ПРОГРЕСИРА , ДЕМОКРАТИЧНО И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ !! ТЕГЛЯТ СЕ ЗАЕМИ И ВЕДНАГА СЕ ОТКРАДВАТ .......... ВЕДНАГА СЛЕД КЛЕТВАТА НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО !

    Коментиран от #21

  • 7 Възмутен

    25 1 Отговор
    "подкрепения от Запада бунт през 2011 г., довел до свалянето от власт на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи"

    Значи вероломното нападение на суверенна държава и убийството на лидера им според праведната пропаганда е "подкрепения от Запада бунт" и никоя от "праведните" медии не съобщава че петролът вече се добива от "демократични" западни компании които са го взели на символична концесия като нашето злато и вътрешните борби са много изгодни за "демократичния запад" защото ако дойде отново силен лидер може да изгони западните петролни компании.

    Пък че Либия от просперираща и богата държава се превърна в бедна и раздирана от войни територия кого го интересува - важни са печалбите на "богатия" запад. Кадафи имаше неблагоразумието да добива петрола сам и да раздава парите на собствения си народ.
  • 8 Читател

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бойкот на алчните от О-Л-Х":

    "веднага го обявяват за диктатор"

    Ами то разделението е съвсем просто за нашите козячета - който е подлога на краварите е "демократ и евроатлантик" а всички останали са "диктатори", "путинисти", "комунисти" и каквото се сетиш. Даже и Орбан е "диктатор" защото има наглостта да мисли за собствения си народ а не за интересите на краварите. Виж наш Кире е "демократ" защото изобщо не мисли за България и българите.
  • 9 Тома

    17 2 Отговор
    Ще плачат либийците за Кадафи и ще си спомнят как бели хора им работиха а те си лежаха
  • 10 Баща ти

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    И като се събуди?!А да,чаршафът мокър!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Малко от написаното е вярно, а

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    вярното не е съвсем то4но! 1. Либия никога не е добивала сама своят петрол, това винаги са правили на терен големи Западни компании, като ШЕЛ и Бритиш Петролиум. Запдините фирми доставяха обурудването, те правеха сондажите, те правеха тръбопроводите и рафинериите и изнасяха петрола и с Кадафи деляха пе4албите, затова и Либия просперираше. Държавата Либия, оба4е, нито имаше Ноухауто, нито имаше специалисти да го прави, нито пък в този процес имаше либийски работници. Работниците в тая индустрия, а и не само бяха от околните арабски държави без петрол, като Тунис и Египет. 2./ Кадафито не успя нито да сплоти населението и да го превърне в "либийски народ", нито успя да го образова и накара да работи. Българи и Български компании и работници и компании от цял свят строяха у4илища, болници, жилищни квартали, пътища, заводи и рафинерии, те работиха в петролодобива, те им у4иха децата, те ги лекуваха, те им оправяха колите. Либийците, като цяло, въпреки племениите разли4ия бяха арогантни и нагли, въпреки своята необразованост и некадърност, особенно с 4ужденците, които работеха там и те работеха само защото се плащаше добре. От това правило можем да изклю4им българите, тъй като държавата България взимаше по-голямата 4аст от парите им, но пак бяха доволни, въпреки 4е и климата и либийците са отвратителни. Не слу4айно, когато Кадафи през специалните си служби зарази децата на Бенгази със СПИН набута по най-нагъл и арогантен на4ин няколко български медици за вино

    Коментиран от #14

  • 12 инфо

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Баща ти":

    "Баща ти", кое от написаното не е вярно? Или, не съвпада с праведната "евро-атлантическа" пропаганда...

    Коментиран от #16

  • 13 Иго

    10 1 Отговор
    Либия е една от страните в които наши медици отиваха на работа и печелеха, Либия беше трън в очите на САЩ, ЦРУ спретнаха измамата ,заразиха либийци и обвиниха нашите медици!! Убиха по жесток начин Кадафи за което се кефаше Хилари( любимката на нашият милиардер гелосан) , задава се подобно недоразумение Канала - малоумна цвилеща кобила ! Краварите се оказват малоумни ,злобни ,завоеватели !!

    Коментиран от #15, #18, #19

  • 14 за виновни и те щеше да изгният

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Малко от написаното е вярно, а":

    в затвора, ако не бяха Саркози и жена му. 4. Запада никога не е есксплоатирал Либия или петрола и заради това Либия просперираше, особенно семейството на Кадафито. Обикновенният либиец живееше достстъ4но добре за да мъл4и и да не се бунтува, въпреки вековната омраза между регионите в страната, а пък семейството на Кадафи беше едно от най-богатите в целият свят. Синът му например държеше големи пакети акции от държавната компания на Италия "Фиат" и беше голям акционер в отбора "Милан", а семейството имаше инвестиции в безброй малки и големи компании в Европа. Така 4е никога не е имало проблеми между Кадафи и Европа, даже той оиомаше огромни проблеми с околните арабски държави, даже по4ти с вси4ките поради неговата послови4на брутална арогантност.
  • 15 Не лъжете! Напротив

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Иго":

    Кадафи и голямата 4аст от семейството му бяха убити от самите либийци. За него се говореше 4е е изнасилен по арабски със шик, а после беше застрелян от същите либийци с ли4ният му златен пистолет! Пак повтарям нито един войник на Западна армия не е стъпвал на либийска земя, ако не броим армиите на Турция и Русия, които дебаркираха в Либия, за да делят петрола, като застанаха на двете разли4ни праевителства там и дори водеха сражения по между си и за срам на Русия и Путин, хората на Ердоган избиха много от тях.
  • 16 не е вярно естествено

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "инфо":

    Кадафито работеше прекрасно със Запада и затова имаше пари, да се удави в тях, но нямаше държавен глава на арабска държава, който да не го мразеше в 4ервата. Даже Либия имаше въоръжени конфликти със съседите си Египет и Алжир. Кадафито беше брутално самовлюбен, нагъл и арогантен и се държеше надменно с вси4ки крале или президенти в арабският свят.
  • 17 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    прав си пич където се намесят краварите настъпва глад мизерия корупция както е и в Б-я.
  • 18 отношението на редовите либийци към

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Иго":

    българските медици беше отвратително, като към слуги и роби, защото ги мразеха, заради факта 4е самите те са прости, некадърни и необразовани. Вярно е 4е в сравнение с българските заплати тук, българите в Либия вадеха пари, но държавата пробираше поне 2/3 от заплатата им, затова много от тях особенно на4алниците и специалистите след първият договор на държавно отиваха на 4астно с договор директно с Либийската държава и тогва ве4е наистина забогатяваха. Така правеха много преподаватели в университети, инженери, агрономи, лекари.
  • 19 а това за обвинените ни медици,

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Иго":

    което сте написали е брутално нагла лъжа, явно сте либиец най-малкото по манталитет. Истината е 4е специалните Служби на мръсника Кадафи, който е от Триполи заразиха със СПИН наро4но децата на Бенгази, защото двата района се мразят в 4ервата от векове. Преди Либия беше Кралство, а столицата на Краля беше Бенгази и когато с Руска помощ Кадафи направи преврат той свали Краля и премести столицата в Триполи. Така хората от Бенгази винаги са били врагове и той ги наказа. Тъй като му трябваха виновни наро4и по найбрутален на4ин българските медици, пове4ето от които изобщо не са стъпвали в болницата, където са били заразени, даже и са работили в други градове и САМО ЗАРАДИ ТОВА БРУТАЛНО НЕГОВО ДЕЙСТВИЕ, ЗАСЛУЖАВАШЕ ДА УМРЕ И АЗ БЛАГОДАРЯ НА ЛИБИЙЦИТЕ, КОИТО ГО УБИХА С ЛИ4НИЯТ МУ ЗЛАТЕН ПИСТОЛЕТ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #20

  • 20 Бла-бла

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "а това за обвинените ни медици,":

    Ах, ах, ах, Кадафи е чакал близо 30 години за да си отмъсти на бедните бенгазийци. Сърцераздирателно! Имам добър познат за лечение на ментал хелт, мога да те препоръчам.
  • 21 изгубен

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТОДОР ЖИВКОВ ВСЕ ПОВЕЧЕ СТАВА":

    Забравяш, че разграбването е от синовете на Живков, които изядоха бащицата за собствено обогатяване и които и управляват вече повече от 35 години
  • 22 Коментатор

    1 0 Отговор
    При диктатора Кадафи, Либия беше богата! Студентите получаваха по 3000 долара стипендия а учениците по половин заплата на месец. Либия даваше заеми на Европа.
    След 2011 г. згонаха в междуплеменната война над 60000 либийци. Диктатори са САЩ, ЕС и западните банкери начело с Морган и сие.
    И боговете мълчат пред фактите!
  • 23 Коментатор

    0 0 Отговор
    Имам приател от Бенгази който си призна плачейки: запада ни излъга че сме подтиснати и ни даде безплатно оръжие да нападнем тези от Триполи. Пламето от Триполи е 60% от населението на Либия а това от Бенгази е 30%.
    2010 г, БВД на Либия е бил 74.232 милиона долара!
    2023 г. е 45 752 милиона долара!