8 Септември, 2024 03:42 3 138 62

Зеленски: Имам план за прекратяване на огъня

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • русия-
  • сащ

Украинският президент изрази надежда, че до ноември ще може да го представи на Байдън, Тръмп и Харис

Зеленски: Имам план за прекратяване на огъня - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имам план за прекратяване на огъня и ще го покажа на Джо Байдън, на Доналд Тръмп и на Камала Харис. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на интервю за шест италиански медии, дадено в Чернобио, в Северна Италия, където той участва в ежегодния форум "Амброзети", съобщават РАИ Нюз, АНСА и "Република", цитирани от БТА.

Зеленски изрази надежда, че до ноември ще може да представи плана си на американските представители.

"Надявам се, че ще имам възможност да покажа този план на Байдън и на кандидатите за президент на САЩ - Харис и Тръмп, и да получа отзиви и мнения за него", казва президентът на Украйна.

"В момента не сме споделили нищо. Първият контакт ще бъде с Байдън. В плана говорим не само за оръжия, но и за важни глобални въпроси. Накратко, говорим за конкретен пакет от мерки в областта на отбраната. И ако го имаме, това ще бъде силно възпиращо средство за Русия и за приключване на войната при условията на дипломацията", заяви още той.

Зеленски добави, че иска да покаже плана на действащия президент на САЩ, защото в него има някои точки, които зависят от Америка.

В интервюто относно операцията на украинските сили в Курска област Зеленски заяви, че тя е постигнала резултатите и е показала, че въпреки, че някои са прогнозирали, че украинските сили ще бъдат изгонени от руска територия след няколко дни, украинската армия е още там, след месец.

"С операцията в Курск постигнахме целта за натиск над Путин от страна на руския народ и намалихме натиска на руските войски над Харков и други зони, а също не позволихме и окупацията на Сумска област", каза Зеленски.

Относно промените в правителството на Украйна той заяви, че те са направени, за да има нова енергия. Промените се дължат на факта, че войната продължава, а всеки човек се уморява. "Но Украйна няма шанса да победи, ако се е уморила и промяната на някои министри позволява да се влее нова енергия", посочи той.

"Имаме задължение да защитаваме страната и не можем да се уморяваме, трябва да работим 24 часа в денонощието. Това ни позволи да се спасим в началото на войната", заяви Зеленски.

По-рано днес украинският президент имаше среща с италианския премиер Джорджа Мелони.

Мелони каза след това днес, че Италия никога няма да спре подкрепата си за Украйна и че сегашната патова ситуация във войната показва, че Западът отговаря по правилния начин на руското нашествие, предаде Ройтерс.

"Според мен Китай и Индия могат да изиграят роля за изход от конфликта. Единственото нещо, което не може да стане, е да си мислим, че конфликтът може да бъде решен, като изоставим Украйна", каза Мелони след срещата със Зеленски, която продължи 40 минути.

"Изборът да подкрепим Украйна е на първо място избор от национален интерес и избор, който няма да се промени", добави тя, цитирана от Франс прес.

След срещата Зеленски заяви, че една от ключовите теми, която е обсъдил с Мелони, е била възстановяването на Украйна след войната, с особен акцент върху възстановяването на енергийната система. С дълбока признателност оценяваме решението на Италия да бъде домакин на следващата Конференция за възстановяване на Украйна през 2025 г.", заяви Зеленски, цитиран от "Укринформ".

"Благодаря на Джорджа и на италианския народ за подкрепата и съвместните усилия за възстановяване на справедливия мир", добави Зеленски.

Вчера Зеленски говори пред делегатите на форума "Амброзети" в Чернобио

"За да иска мир, Путин трябва да бъде по-слаб, а Украйна - по-силна", каза Зеленски пред тях, цитиран от "Укринформ"

За тази цел ще послужи разработваният план за победа, който ще бъде представен на президента на САЩ. "Имаме нужда от план. Ще покажа на президента Байдън, на партньорите ни от Г-7 как виждаме мира и какво точно ще окаже натиск върху Путин да спре войната", заяви президентът на Украйна.

Той също така подчерта, че Украйна и международната общност се сблъскват с убиец в лицето на Путин, така че международното право не трябва да се забравя. "На първо място, той е убиец. Ние, заедно с нашите партньори, трябва да разчитаме на Устава на ООН, на международното право, защото всички разбират, че Путин е лъжец и че думата му не струва нищо. Ето защо не става дума само за преговори, а и за правила, по които трябва да работим", отбеляза президентът.

Зеленски отново отправи призив западните съюзници на Украйна да ѝ позволят да използва предоставените от тях оръжия и срещу руската територия.

"Нуждаем се от тази възможност не само на окупираната територия на Украйна, но и на руска територия, така че Москва да бъде стимулирана да търси мир. Те хвърлят по нас четири хиляди бомби всеки месец, Путин няма да спре, трябва да дойдем на евентуална маса за преговори в позиция на сила", добави Зеленски. Той увери, че намерението на Киев е не да се използват оръжия с голям обсег на действие срещу цивилното население, а да се нанесат удари по руски военни бази на разстояние до 100-300 километра, откъдето се извършват руските удари по украинска територия.

"Нямаме други намерения за използване на тези оръжия", подчерта той и добави, че "оценява всички стъпки, които Италия е предприела в подкрепа на Украйна, както и, че оценява усилията на всички, "които ни помагат за мира".

"Искаме да сложим край на войната, но не в ущърб на нашата страна", каза Зеленски. "Много хора говорят сега за прекратяване на огъня, но руският президент никога не е спазвал миналите си ангажименти да накара оръжията да замлъкнат. Всеки път той започваше отново да убива на линията на съприкосновение", заяви още Зеленски пред участниците на форума в Чернобио, предаде Франс прес.

Володимир Зеленски изрази вчера убеждението си, че след края на войната Украйна трябва да стане пълноправен член на ЕС и НАТО, както и част от бъдещата инфраструктура за сигурност на Европа и останалия свят, предаде "Укринформ". "Украйна е част от бъдещата инфраструктура за сигурност на света и най-вече на Европа, защото се намираме на този континент. А сигурността в Европа зависи от сигурността в целия свят, така че Украйна трябва да бъде част от този съюз за сигурност, от много гледни точки - отбрана, енергетика, технологии, храни", подчерта Зеленски.

Днес пък Мелони също говори пред участниците във форума "Амброзети". Тя заяви, че Украйна не може да бъде изоставена на произвола на съдбата.

"Ако правилата на международното право се провалят, ще имаме умножаване на кризи и хаос", повтори премиерът. "Казах това и на моите китайски колеги. Единственото нещо, което не може да се направи, е да се остави Украйна на произвола на съдбата. И това е изборът, който Италия прави и който няма да се промени", заяви тя.

"Със Зеленски обсъдихме как да продължим да работим за постигане на справедлив мир. Никога не съм променяла мнението си за Украйна и международната общност признава, че Италия има сериозно отношение по въпроса. Мисля, че не трябва да се предаваме и не трябва да оставяме Украйна на произвола на съдбата, защото това ще донесе хаос, а не мир. И аз не изобщо мисля, че съдбата на войната в Украйна е решена", подчерта тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гошо

    4 3 Отговор
    А с Путин ,тоя план съгласувал ли го? Щото то ,Путин е кръчмаря ,а не е нито Байдън, нито Тръмп ,а що по малко пък друг

    Коментиран от #10, #20

  • 3 Чърчил

    1 0 Отговор
    Ок.
  • 4 среднощен

    2 3 Отговор
    "...Зеленски добави, че иска да покаже плана на действащия президент на САЩ, защото в него има някои точки, които зависят от Америка...";

    "Някои точки", значи... Аз си мисля, че този план е "високо пикселен" и изцяло зависи от Русия и Америка... Зеленски се изживява като "голям стратег", а той просто ще "изпере пешкира"... Лошото е, че много хора загинаха!

    Коментиран от #26

  • 5 Костов

    5 3 Отговор
    Голям смешник.Путин ще знае ли за това защото без него нощо няма да стане а и той ти каза че преговори няма да има ....победа до край за Русия така че слагай наколенките:)))

    Коментиран от #6

  • 6 Рон Джереми

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Костов":

    Може в плана да е залегнало елиминирането на сатрапа, заедно с цялата му престъпна шайка.
  • 7 404

    5 2 Отговор
    Тоя терорист не са ли го обесили още?
  • 8 Войната може да спре единствено

    3 6 Отговор
    ако има преврат в Кремъл и диктатора дърт и подъл бъде свален от истински руски патриоти, които да стоварят цялата вина върху него и шайката му бандити.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путлер е дърто рускоГовно

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    и никой няма да се съобразява с него... Колко са питали Хитлер през ВСВ, толкова ще се съобразяват с кремълския фюрер и военнопрестъпник....

    Ясно ли ти е копейкоHacpaна?

    Коментиран от #13, #36

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Когато

    3 2 Отговор
    Пред зеленски се поставя думата президент тя трябва винаги да бъде в кавички
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дико

    3 3 Отговор
    Единствения му план е как да напудри носа тоя нашмъркан клоун.
    Обаче работата отива на там че трябва вече да почне да си пудри и г.зА.
    Щото го готвят за булка в Чечня!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    1 2 Отговор
    Овцете Джо Байден, Камала Харис и Дони Тръмпони не са завършили Харвард, овцата Просто Шиле Киро е завършила Харвард.
  • 19 Плана е Ясен

    1 1 Отговор
    Украйна На половината ЕДНАТА ПОЛОВИНА ЩАТ НА БЪЛГАРИЯ.
    Още оня ден съобщиха за провал на операцията в КуРСК
    НЕПТУН И ЛУЧ В БЪЛГАРИЯ ЗЕЛЕН В ДУБАЙ ДА СИ КАРА БУГАТИТО.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пак аз @ 111

    3 1 Отговор
    Мистър ,, дай - дай , мечтай и дерзай ,, освен комик ,се оказа дипломат и стратег ...Хем гол , хем голям ...
  • 23 Веритас

    2 1 Отговор
    Зеленски: Имам план - дайте още оръжия и още пари, че за някои стоки само в кеш се плаща
  • 24 Папата им го каза!

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Плана е ясен":

    Белият байряк!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Kaлпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Какво очакваш от зависим човек и то евреин ,за мен ме не е и човек
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    2 1 Отговор
    Планът представлява бяло знаме с надпис "Мы сдаемся"...
  • 29 Тоз живее в

    5 1 Отговор
    някаква паралелна реалност, отделена от действителната с дебели линии "бял прашец от колумбийски произход"... Какви планове за победа, какви пет лева...? Вариантите за решаване войната в Украйна са само два! Вариант първи - съгласяване с условията на руснаците, които отказаха да подпишат под натиска на рошавия ингилизин боре, и вариант втори - безусловна капитулация и запазване на остатъка от тая псевдодържава... Други варианти и планове са само плод на замъгленото от дрогата съзнание на този изпял песента си узурпатор на президентската длъжност на Украйна...
  • 30 Обективни истини

    4 2 Отговор
    Дано по-скоро се намери някой истински ГЕРОЙ,които да ликвидира този извор на "енергия" и така много украинци да си отдъхнат,и най-вече тези дето не искат да воюват за неговите пари и имоти.
  • 31 12345

    3 2 Отговор
    Този знае че дните му са преброени. Затова говори тези небивалици за ноември ски план. Амо вие до ноември давайте пари и оръжие.
  • 32 Събуй го този "план" под панталоните си

    1 1 Отговор
    и го дай на Олена, да го изпере и да го развееш! И край на войната и доунищожаването на Украйна.
    Равотещ мирен план!
  • 33 Ццц

    4 1 Отговор
    Всички хора се уморяват, казва То. Само наркоманът с неговия допинг не се уморява да плещи глупостите си. Как още му търпят миризмата и украинската наглост на това нищожество не знам. Очевидно и европейските политици са откъснати от реалността, както това нещо и изкукуригалия му господар, който просто скриха в чекмеджето. Последния път когато беше в Италия си говореше с катеричките по близкото дърво, докато другите "лидери" се снимаха. Ето от такива чакаме мир - от нагла и алчда юдеоукраинска гад и от една празна опаковка на американския военно-промишлен комплекс.

    Коментиран от #44

  • 34 МГанчев

    1 2 Отговор
    Снимката, Снимката... на този,
    Смените я бе хора, махнете я.
    Подигравате се със Зеления човек, недей те така.
  • 35 Ний ша Ва упрайм

    1 1 Отговор
    плана на тоя е ясен: искам Севастопол за хамериканците. Не случйно ония наливат милиярди долари в бездънната каца.
  • 36 Зелената е еуглена е дърто украинско г о

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Путлер е дърто рускоГовно":

    И никой няма да се съобразява с него... Колко са питали Хитлер през ВСВ, толкова ще се съобразяват с украинският фюрер и военнопрестъпник....

    Ясно ли ти е центче Hacpaно

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 А срещу Путин

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Призив":

    Може ли?
  • 39 О хо хо

    1 2 Отговор
    Наркомана се надрусал посред нощ и му изплувал план!
    По- това време, вече не помни!
  • 40 Гост

    2 2 Отговор
    Развяването на бял байрак план ли му викат, вече?
  • 41 Гост

    1 1 Отговор
    Няма как да станеш велик, щом все чакаш за разрешение от някого.
  • 42 Копейка

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Зелената е еуглена е дърто украинско г о":

    Измисли нещо друго ,а не да преписваш.
    С центове може да пазаруваш по цял свят, а с продънена кАпейка само в крепостния свят.

    Коментиран от #45

  • 43 дедо..

    1 1 Отговор
    Тоз зелен..е болнав-има план как да вземе..трети транш от краварите,къде се бута между китай и индия..те са в брикс и двете яко търгуват с вова,да не са луди да скачат срещу нека,да пробва с ердоган-но и той иска при великите империи.
  • 44 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ццц":

    Кога ли украинците ще почнат да стоплят, че външни злонамерени "доброжелатели" карат брат да стреля срещу брата?
  • 45 дедо..

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Копейка":

    Булгурьистанците от делиормано..вова ще ги покани заедно с ердоган-да влезнат в имперския съюз на брикс..
  • 46 Гост

    3 1 Отговор
    То да беше смешно, ама не е! Боже, ама ти сериозно ли, Баце! То бива да настъпвате лопатката, ама вие пусто се не спряхме!
    Мир ще има когато Русия реши, ни САЩ ни ЕС могат на паправях нещо! Който е ербап, да се ивхлправи срещу ЧА в пряк сблъсък, на се вини кой кого!
  • 47 Хари

    2 0 Отговор
    Вечно просещият,нечистоплътен фантазьор....с фашистки наклонности....
  • 48 Ники

    2 1 Отговор
    Минаха две години, този така и не разбра че САЩ нямат интерес войната да приключи.
  • 49 Германския Бойко

    1 1 Отговор
    Планът : Дайте ми пари
  • 50 Хахаха

    1 1 Отговор
    КозякМиндилаГанефф заработва центове за ковчега си.
  • 51 Българин

    2 1 Отговор
    КО КАЗА БЕ НАРКОМАН ДОЛЕН НЯМА СПИРАНЕ БОЙ ДО ДУПКА
  • 52 696

    1 1 Отговор
    Няма ли да го махнат този танцйор вече.
  • 53 Налудник

    2 1 Отговор
    "Украинският президент изрази надежда..."
    ----
    Тоя наркоман не е украински президент. Поне не и настоящ.
  • 54 Зеленски

    1 1 Отговор
    План като на хитлер
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Зеления Пор

    2 1 Отговор
    Зеления е лъжец и не може да му се вярва нито дума.
  • 57 АМОН

    3 1 Отговор
    Какъв план можеш да имаш ,когато си никой!! Над 80% от държавните предприятия на Украйна са подготвени за приватизация !! ВИЕ ВЕЧЕ КАТО НАС НЕ СТЕ ДЪРЖАВА , А КОЛОНИЯ БЕ НЕЩАСТНИКО!!

    Коментиран от #62

  • 58 Гост

    4 1 Отговор
    Май, планът за изтегляне на руските войски от Донбас, се оказа план, за изтегляне на украинските войски от Донбас.
  • 59 Порно

    3 0 Отговор
    И що дезактивирахте плюс и минус? За за не се вижда отношението на посетителите на сайта, нали?
  • 60 Дедо

    1 1 Отговор
    По добре го отпечатай на по голям формат бяла хартия и само го размахай, няма значение какво пише вътре.
  • 61 Манчо

    0 1 Отговор
    Щом започна с възпиращи средства спрях да чета плана му. Сигурно ще иска през 20 м. по границата ядрена ракета.
  • 62 ами

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "АМОН":

    а не така - вселенски има план за решаване на глобалните проблеми на планетата
Новини по държави: