9 Септември, 2024 14:14 5 529 66

"Не смогваме": в Германия вече искат по-малко бежанци

  • бежанци-
  • мигранти-
  • миграция-
  • германия-
  • престъпност-
  • германци

В Германия гласовете за по-бързо връщане на бежанци стават все повече

"Не смогваме": в Германия вече искат по-малко бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съюзът на германските градове и общини настоява за допълнителни мерки срещу незаконната миграция, както и за създаването на специална работна група, т.нар. Task Force, за провеждането на повече депортации. Би било правилно да се положат повече усилия, за да бъдат връщани хората без право на убежище в родните им страни, заявява пред "Райнише Пост" председателят на Съюза на общините Андре Бергхедер, цитиран от АРД.

По неговите думи създаването на работна група на национално равнище ще ускори процеса и ще повиши неговата ефективност. До момента депортациите са от компетенциите на отделните провинции.

Полицейският синдикат в Германия е отворен за тази идея при определени обстоятелства. "Ако това бъде уредено по правен път, то ще представлява мярка, която би могла да бъде подкрепена", каза председателят на Полицейския синдикат Андреас Роскопф пред "Райнише Пост".

Бившият председател на Федералния конституционен съд Харс-Юрген Папир на свой ред призова правителството да започне да връща бежанците още на границата. Той се позовава най-вече на параграф 18 от закона за предоставяне на убежище и определя връщанията още на границата като "не само възможни, но дори необходими". "Ние сме заобиколени от държави членки на ЕС и Швейцария, т.е. сигурни трети страни без изключение. Смятам за недопустима сегашната практика, която фактически дава право да влезе в Германия на всекиго, който произнесе думата "убежище", изтъква юристът.

Папир посочва още, че изключението от това правило, като например по хуманитарни причини, се е превърнало в правило на германските външни граници. "А това противоречи на смисъла на правото за получаване на убежище."

"Миграцията вече ни идва в повече"

Правителството предвижда тази седмица нови разговори по темата с опозицията и ръководствата на провинциите. Председателят на ХДС Фридрих Мерц определи обаче като условие за следващи разговори връщането на бежанците още на границата.

Междувременно лидерът на ХСС Маркус Зьодер и шефът на либералите Кристиан Линднер поискаха значително намаляване на молбите за убежище. "Миграцията вече надхвърля възможностите ни", каза Зьодер, а Линднер отправи критики към изгубения контрол.

Както информира германската обществена телевизия АРД, цитирайки Зьодер, в Германия за година са подадени 300 000 молби за убежище. А хората вече не се справят с последствията от миграцията, изтъква Зьодер и настоява броят на молбите да бъде намален значително под 100 000. "Вече не смогваме с последствията и интеграцията, и то не само що се отнася до детските градини, училищата и жилищата - претоварени сме и от културна гледна точка." По неговите думи в много германски градове жителите вече не се чувстват у дома си. "Истината е проста - миграцията вече надхвърля възможностите ни."

Председателят на ХСС също е привърженик на връщанията на бежанците още на границата. Според Зьодер тази мярка ще откаже хората да се насочват към Германия. А председателят на Свободните демократи Кристиан Линднер заяви: "Ние трябва да намалим още повече стимулите за незаконна миграция в нашата германска социална държава - и той най-добре в условията на консенсус с всички партии".

Само "хляб, легло и сапун" за кандидатите за убежище

"Алтернатива за Германия" също има становище по въпроса, в което акцентът е върху драстичното намаляване на помощите, оказвани на кандидатите за убежище. Според съпредседателя на фракцията на АзГ в Бундестага Тино Крупала миграцията е "майката на всички проблеми", като той не е първият, който използва тази формулировка, отбелязва АРД. Германската обществено-правна медия припомня, че още през 2018 година тогавашният лидер на ХСС и министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер бе нарекъл миграционния въпрос "майка на всички политически проблеми в страната".

АРД цитира и актуалното искане на АзГ за "социални помощи само за германците", а на кандидатите за убежище и на бежанците да се предоставят само непарични помощи на принципа "хляб, легло и сапун".

Автор: Биляна Михайлова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    85 3 Отговор
    То тва е ясно, но да си ги връщат в техните държави, а не да ни ги връщат на нас, щот били минали от тук !

    Коментиран от #6, #11

  • 3 ТаУмВзе

    53 6 Отговор
    Германистан падна под Халифат и тва си е! Да учат арабски, щото ще пейкат мюазим много скоро. ХАХАХАХАХ
  • 4 Баба Меркел

    49 6 Отговор
    Късно е. Отдавна с нашите господари се разбрахме да дестабилизираме Германия и Европа. Връщане назад, няма
  • 5 Оф, не мога повече

    51 3 Отговор
    Спирай соц.помощи!
    И обратно

    Коментиран от #13

  • 6 Трай бе

    37 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Като върнат циганите тук,ще видиш чудо тогава.

    Коментиран от #9, #22, #66

  • 7 Голем смех

    11 44 Отговор

    До коментар #1 от "е ми":

    Ами да, точно така ! Да ходят в русия, щот там газта е безплатна, тока и той, абе направо реки от злато текат и хората се чудят кво да го правят ! Да не говорим , че място за заселване има в излишък :) хахахахахахаха
  • 8 ЕС сам си е виновен.

    71 2 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.

    Коментиран от #12

  • 9 Мунка

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "Трай бе":

    Ще ги пратим да строят като при бай Тошо.
  • 10 Това го пиша от 2015г.

    36 3 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 11 Реалист

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Те връщат само тия с ножовете и изнасилвачите. Тея дето работят нещо си ги оставят. Продажните политици са ок с това и за въздушен Шенген
  • 12 Фронтекс

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЕС сам си е виновен.":

    Фронтекс
  • 13 Копейка/от цигански произход

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Оф, не мога повече":

    Не думай бате.В Германия и Италия дават стабилен социал.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 е тва е джендъра си е

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "е ми":

    джендър кой сега ти говори за Брикс ?и там няма помощи да седят по цял ден докторите и инженери от афганистан и сирия сега сети ли се защо никой не иска в Брикс .ти бачкаш ли като роб хахах
  • 16 Странно

    8 33 Отговор
    Всички бягат в фалиралата загнила Европа, никой не иска в хубавата богата русия

    Коментиран от #18, #58

  • 17 Германистан на три минарета

    43 0 Отговор
    Затова най-голямата и3мет германците я събират и пращат по нашите ширини! Само излезте вечер из София и ще видите толкова "инженери", колкото за цялата ни история не са се разхождали по нашите земи!
    Някой от вас канил ли ги е тези?

    Коментиран от #24

  • 18 странно е колко си к

    31 3 Отговор

    До коментар #16 от "Странно":

    ух в Русия трябва да работят а германия има достатъчно немци който да бачкат като роби заради бежанците сега сети ли се ма
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ехх

    1 41 Отговор
    Не е само в Германия. Навсякъде по-глуповатите хора не разбират, че най-ценният ресурс е човешкият и че няма проспериращо общество без имигранти. Други пък хитреци се възползват от простотията им и правят ксенофобско-расистко-фашистки партии и така...

    Коментиран от #25, #33

  • 21 Механик

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "е ми":

    Не искат в БРИКС щото там мъжете са мъже. А тия навлеци идват тука да ОПРАШВАТ жендърите дето сте мнозинство.
  • 22 Почти

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Трай бе":

    един милион !
  • 23 А,не,не, не

    29 0 Отговор
    добре са ви дошли, не може така. Поканихте си ги, сега задъхвали се, не, не ще ви погостуват още дълги години, а самите гости, си канят техни гости. Това е демокрация, откъде на къде ще гоните хората
  • 24 Преди стотина години

    38 0 Отговор

    До коментар #17 от "Германистан на три минарета":

    един друг народ искаше да живее на гърба на немците. Тогава се намеси Съюзът на художниците в Австрия като им прати един свой член да оправи картинката. Той пък се престара та цял свят едва го удържа.
  • 25 и как просперират

    29 0 Отговор

    До коментар #20 от "ехх":

    с бежанците който нямат дори 1 клас завършен ?може ли да ми обясниш с такива на социал доктори и инженери по професия хахахах как като от тях 99% са мъже и никой от тях не работи хахах.
  • 26 Хм....?

    26 0 Отговор
    Щях да кажа да ги товарят на влакковете и към крематориумите, ама то с тая скъпата газ май по-добре да ги връщат кой от къде е.По-евтино ще излезне така.

    Коментиран от #36

  • 27 В раша ще мизерстват

    4 22 Отговор
    В Русия минималната заплата е 180 долара

    Коментиран от #31

  • 28 Сатана Z

    20 1 Отговор
    Засега Кочината удържа положението защото е слаборазвита европейска страна от Азиатски вид,което ни е по наследство от хан Аспарух.Докторите от Афганистан и инженерите от Сирия имат задача да заменят немските си колеги в Дойчланд а не в България.
  • 29 Германец

    17 1 Отговор
    Ще платим на бойко българоубиеца и той ще ги прибере всичките при вас 😉 ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 30 Атина Палада

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "е ми":

    Защото такива ка Мерцедес, BASF и пр.избягаха в Брикс,и сега на Европа и са нужни инвеститори- и ето ти,това са новите инвеститори на Европа,които да откриват заводи ,създават работни места за европейците...Сиреч да индустриализират вече деиндустриализирана Европа....
    Сега разбра ли защо?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Не разбирам

    16 1 Отговор
    Но нали приемането на някакви, от някъде, без документи е в синхрон с "непоклатимите" ценности на ЕС? То май тези ценности повече приличат на носни кърпи - като се позапълни я сменяш с друго. Въпрос на хрема и сезон, май.

    Коментиран от #50

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мечтата

    16 2 Отговор
    на Адолфо се сбъдна, за една чиста арийска раса, макар и 80 години по-късно. Сигурен съм, че към днешна дата прави кълбета от радост под земята.

    Коментиран от #49

  • 35 Сатана Z

    14 7 Отговор
    Ако държавата България осигуряваше същите условия на мигрантите като на Украинските навлеци те щяха да останат тук и да се трудят ,а не да разпространяват нацистка идеология като Укрите настанени в 5 звезди хотели ,за които ние плащаме
  • 36 Най-евтино е с ток,

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Хм....?":

    2000В Х 1А за 10 сек. са 20 000Дж или нека да 36 000Дж което е 0,01кВтч. При 0,25$/кВтч това са 0,0025$ за марокански скакалец.

    Коментиран от #47

  • 37 Честит комунизъм

    2 14 Отговор
    В иБрикс бачкамт за 100-200 долара на месец,Венецуела бие рекорда там раята взема по 20 долара на месец
  • 38 Ааааа

    5 3 Отговор
    ОФТЕ МОФТЕ
  • 39 хххх

    1 24 Отговор
    Две неща няма на този свят - успешна държава без имигранти и държава, която да е станала неуспешна заради имигрантите в нея. Всичко друго са празни приказки на глупави оскотели ксенофоби, водени за носа хитри политици.

    Коментиран от #40

  • 40 хахха и с какво стана успешна германия

    19 1 Отговор

    До коментар #39 от "хххх":

    с тези от афганистан и сирия който всички са на социални и обикалят улиците а и последния случай с намушкани от афганистанец така ли просперират хахахах .забравих те всичките са доктори по мушкането !!!!!
  • 41 а бе къдя

    13 1 Отговор
    е танте ш.меркель
  • 42 надарена кака

    17 1 Отговор
    И в България трябва да искаме по-малко бежанци. Изсмукват ни бюджета.
  • 43 Някой

    13 1 Отговор
    Сака, не. Няма да се връткатр! Когато Меркел ги покани, вие ръкопляскане в бурна радост, принесена с наркотична приповдигнатост. Сега ще си ги търпите. И ще се справяте. Нали тъй рече танте Меркел? И не помисляйте да ти засилване към нас, че тук българите много гадно бият.
  • 44 О. Ч. З

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "е ми":

    Защото само във ЕС може да дойде и да си прави каквото иска да пробват във Брикс
    Може да се върнат без определени части от тялото
    Самата идея на германците е да вземат само тези които ще работят или имат пари останалите боклук ще го върнат във граничните територии България Гърция Италия ние да му мислим
    Реално Германия и Франция ги поканиха тия и трябва да си ги приберат всичките
    И преди да кажете нещо от сорта че да във война и други такива
    Избягалите от войина утиват във съседна държава а не минават половината континент те вече са икономически емигранти

    Коментиран от #46

  • 45 Пращайте ги на Орбан

    2 11 Отговор
    Те са му роднини.
  • 46 Какво значи да пробват?

    2 6 Отговор

    До коментар #44 от "О. Ч. З":

    Нали се хвалите, че или са част от БРИКС или са подали молби за членство.
  • 47 Не лишавай Си от

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Най-евтино е с ток,":

    традиционното му меню.
  • 48 Гошо

    5 2 Отговор
    Как! Това е антиевропейско, антитолесраско, анти брюкселско!
  • 49 А Путин реве в бункера,

    4 9 Отговор

    До коментар #34 от "Мечтата":

    че Аллах не чува молитвите му.
  • 50 Не разбираш от ценности, не се обаждай

    3 6 Отговор

    До коментар #32 от "Не разбирам":

    Твоите са две: Путин, Корана, Корана, Путин.
    Фашизмът бе се брои. Той ти е вроден. Атрибут.
  • 51 незнайко

    7 0 Отговор
    Да видим сега как ще си извадят "таралежа" от страната който сами си пуснаха !!!
  • 52 Порно

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    Проблема е, че не ви харесват, а сакат жени
  • 53 Баджо

    8 0 Отговор
    Късно е либе за китка
  • 54 долу ЕС

    9 2 Отговор
    хич не ми пука, колкото повече проблеми скапания ес ще приключи по бързо...
  • 55 Тити

    9 0 Отговор
    Ама защо бе на ли Хасановците бяха Убавци!???
  • 56 Рами

    5 0 Отговор
    Слава на Аллах,и да благодарим на господжа Меркел за "гостоприемството" !
  • 57 ежко

    9 0 Отговор
    Не може да бъде!Как така?Нали имахте нужда от тях?Нали някой трябва да движи икономиката ви?Що не питате Меркелица?Или направо пратете бежанците в нейния апартамента - да си ги гледа и да си ги хрантути!
    Оо....сега ще си плащате за грешките и не се опитвайте да ги пробутвате като "европейски проблем".Немски си е проблема.Вие забъркахте кашата!Спахте когато Меркелица взимаше решенията и проспахте момента.Сег идва време за сърбането на попарата!
  • 58 ганев

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Странно":

    ЗАЩОТО В РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ...ЗА ДА ЯДЕ....А В ЕВРОПА...ТИ ДАВАТ ПАРИ И ДА НЕ РАБОТИШ...И СВОБОДА ПРАВИШ КАКВОТО СИ ИСКАШ
  • 59 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "е ми":

    Ей, недоразумение, искат в Западна Европа, защото само там можеш си клатиш краката и да ти плащат всички сметки. Само там можеш да изнасилваш и да няма присъда , защото си клет бежанец, или 1 година в затвора с по 4 пъти на ден обилна храна. В Русия а си изнасилил затвор можеш и да не видиш , а гроб. Таен някъде. А за парички си трябва яка работа.
  • 60 безпартиен

    6 0 Отговор
    А в Израел що не щат да емигрират?
  • 61 Малошапчест с голям нос

    4 0 Отговор
    Не мозе да бъде!!!
  • 62 Изпратете

    4 0 Отговор
    Ги в къщата на Меркел
  • 63 кочо боров

    2 0 Отговор
    ела те мама меркел ще ви приеме всички............
  • 64 здравко тошков

    3 1 Отговор
    аз имам едно предложение ,що не ги пратим в северна корея те там ще се реализират най добре ...............
  • 65 Амиии

    2 0 Отговор
    Лесно е, кой от където е дошъл. На кораба и обратно. На времето пиле не можеше да мине през границата!
  • 66 Трай

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Трай бе":

    Ако върнат циганите поне ще има кой да работи
Новини по държави: