11 Септември, 2024 12:12 817 5

Китай обвинява САЩ в потискане на развитието на Хонконг и политическа манипулация

  • китай-
  • сащ-
  • хонконг-
  • манипулация-
  • развитие

Пекин изразява недоволство от новия американски законопроект, който може да засегне икономическите и търговските отношения с Хонконг

Китай обвинява САЩ в потискане на развитието на Хонконг и политическа манипулация - 1
Снимка: Shutterstock

Китай изрази обезпокоеност от манипулациите от страна на Съединените щати по въпросите на Хонконг и от въздействието върху развитието му, заяви в сряда говорител на китайското външно министерство, предава Ройтерс, цитирано от News.bg.

Коментарите са в контекста на приетия от Камарата на представителите на САЩ законопроект, който може да доведе до затваряне на икономическите и търговските офиси на Хонконг в Съединените щати.

"Законопроектът политизира и инструментализира нормалното икономическо и търговско сътрудничество, умишлено опетнява задграничните агенции на Хонконг", каза говорителят на външното министерство Мао Нин по време на редовен брифинг за пресата.

Двупартийният Закон за сертифициране на икономическите и търговските служби на Хонконг (HKETO) ще позволи на президента на САЩ да премахне привилегиите и имунитетите на търговските офиси във Вашингтон, Ню Йорк и Сан Франциско, ако те не демонстрират "висока степен на автономия" от Китай и за други цели.

Съгласно закона, ако се установи, че HKETO вече не заслужават тези привилегии и имунитети, те трябва да прекратят дейността си в Съединените щати не по-късно от 180 дни след предаването на сертификата на Конгреса.

Законопроектът беше приет с огромно мнозинство от 413 срещу 3 във вторник. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Сената на САЩ и след това подписан от президента Джо Байдън.

Правителството на Хонконг заяви в изявление в сряда, че "категорично осъжда" Камарата на представителите на САЩ за използването на закона с цел оклеветяване на законите за защита на националната сигурност в Хонконг и за опетняване на ситуацията с правата на човека в Хонконг.

Хонконг има 14 HKETO в чужбина, включително във Великобритания, Германия, Австралия и Канада. През май Великобритания арестува и обвини трима мъже, включително мениджър на HKETO в Обединеното кралство, по подозрение в сътрудничество с външното разузнаване на Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Всеки обвинява конкурента си

    2 0 Отговор
    откак свят светува. Нормално.
  • 3 Пут кинаж

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Айдар атеш марийка-мризливка джамбаз":

    Тъп русофил, сигурно еякулираш докато гледаш убийства.
  • 4 Пут кинаж

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Айдар атеш марийка-мризливка джамбаз":

    Тъп русофил, сигурно еякулираш докато гледаш убийства.
  • 5 ...

    4 2 Отговор
    Хонгконг са 100 години пред вас. За това искате да ги завладеете.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания