23 Септември, 2024 04:14 504 5

Президентът Херцог: Израел има право да се защитава, но няма общо с атаката с пейджърите

  • израел-
  • хизбула-
  • президент-
  • херцог

При въздушна тревога загина в катастрофа 17-годишният син на популярен израелски певец

Президентът Херцог: Израел има право да се защитава, но няма общо с атаката с пейджърите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел изглежда, че отрича да е замесен в експлозиите на пейджъри, които раниха хиляди и отнеха живота на десетки в Близкия изток, съобщават PA Media и ДПА, цитирани от БТА.

Израелският президент заяви в неделя, че „отхвърля без да се замисля каквато и да било връзка“ между операцията срещу „Хизбула“ във вторник, както и че държавата му има „присъщо право“ да се защитава.

„Хизбула“ се зарече да отмъсти на Израел, след като вълната от експлозии в пейджъри и радиостанции във вторник и сряда отне живота на поне 37 души, сред които и две деца, и рани около 3000.

„Преди всичко аз отричам, без да се замислям, всякаква връзка с това или с източника на тази операция“, заяви Херцог през британския телевизионен канал „Скай нюз“.

На въпрос дали Израел отхвърля отговорността за експлозиите и дали те са били причинени от някого другиго, израелският президент каза: „Аз не намеквам за нищо, освен че има много врагове на „Хизбула“, твърде много напоследък“.

„Хизбула“ задушава (и) унищожава Ливан, като предизвиква ужас в Ливан отново и отново. Ние сме тук просто за да се защитим – това е всичко, което правим и ние казваме ясно, че трябва да предприемем действия, както би направила всяка нормална държава, както би направила Великобритания или всяка друга суверенна държава, за да защити своя народ“, заяви израелският президент.

17- годишен израелец загинал при автомобилна катастрофа по време на ракетна тревога вчера. Той бе идентифициран като Ноам Йехиел, син на популярния певец Ерез Йехиел, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Ноам се е връщал в гимназията си в Хадера, след като е отишъл на гроба на равина Шимон Бар Йохай в Мерон. Мястото, където е погребан мистикът от римската епоха, е популярно място за селихот - специални молитви за покаяние, които се отправят през месеца, предшестващ Рош Хашана, еврейската Нова година.

Автомобилът се разбива близо до кръстовището Зарзир в Израелската долина, когато се изключват сирените по време на ракетния обстрел от страна на ливанското шиитско движение "Хизбула". Служителите на израелската служба за спешна медицинска помощ "Маген Давид адом" обявяват Ноам за мъртъв на място.

Бащата на Ноам, Ерез Йехиел, е хасидски певец, известен с песните си, базирани на стихове от Псалтирa.

20-годишен пътник е евакуиран в болница "Рамбам" в Хайфа с умерени до тежки наранявания, а на други двама пътници е оказана помощ на място с по-леки наранявания.

Йоси Фрид, доброволец от организацията за спешно реагиране ZAKA, заяви: "Когато пристигнахме на мястото, видяхме частен автомобил, който се е сблъскал жестоко с оградата отстрани на пътя. Медицинският персонал ("Маген Давид Адом") трябваше да потвърди смъртта на 17-годишно момче. Доброволците на ЗАКА от Северен окръг се погрижиха да почетат паметта на загиналия и да съберат находките за погребение".

Полицията смята, че сирените, задействани от ракетен обстрел на "Хизбула", са отвлекли вниманието на шофьора и той е загубил контрол над автомобила си.

"Намираме се на мястото на много сериозен инцидент. Разследваме подозренията, че произшествието е станало по време на сирена, която се е задействала в 5:15 ч. сутринта", заяви полицейският служител Ярон Бен Ишай.

Според указанията на Вътрешното командване на Израел шофьорите, чули сирена, трябва да спрат встрани от пътя и да легнат на земята извън автомобила.

През последните дни напрежението между Израел и "Хизбула" нарасна.

В понеделник военно-политическият кабинет по сигурността на Израел актуализира официалните си военни цели, като включи сигурното завръщане на 60 000 евакуирани от жители от северните територии по домовете им.

Във вторник в Ливан и Сирия избухнаха пейджъри, принадлежащи на бойци на "Хизбула", ранявайки хиляди хора. В сряда при втора вълна от експлозии бяха ранени още членове на "Хизбула". Подкрепяната от Иран въоръжена групировка съобщи, че са загинали 32 нейни членове, като този брой не е потвърден от независими експерти. Израелски официални представители смятат, че броят на жертвите е по-висок от този, посочен от "Хизбула".

Широко разпространено е твърдението, че взривовете са дело на Израел, но Йерусалим не е коментирал това.

В четвъртък двама израелски войници бяха убити по северната граница при ракетни атаки и удари с безпилотни летателни апарати от страна на ливанската групировка.

При израелски въздушен удар вчера в Бейрут бяха убити 16 високопоставени терористи, като беше ликвидирана по-голямата част от командната верига на елитните сили "Радуан".

Жителите на северната част на Израел бяха принудени да се евакуират от домовете си, когато през октомври "Хизбула" започна да изстрелва ракети и безпилотни самолети. Терористичната групировка е изстреляла повече от 6700 ракети и дронове, като е убила 26 цивилни и 22 войници от израелска страна. Лидерите на "Хизбула" заявиха, че ще продължат атаките, за да попречат на израелците да се върнат по домовете си, което лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла повтори в речта си в четвъртък.

Израелски официални представители призовават "Хизбула" да бъде разоръжена и изведена от Южен Ливан в съответствие с Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на Израелско-ливанската война от 2006 г.

Другите три официални военни цели на Израел са ликвидиране на военния и управленския потенциал на палестинската въоръжена групировка "Хамас", връщане на всички заложници и гарантиране, че Газа вече не представлява заплаха за Израел.

Най-малко 1200 души бяха убити, а 252 израелци и чужденци бяха взети за заложници при нападенията на "Хамас" срещу израелски общности в близост до границата с Газа на 7 октомври. Повече от 30 от останалите 97 заложници са обявени за мъртви. От 2014 г. и 2015 г. "Хамас" държи в плен и двама израелски цивилни, както и телата на двама войници, убити през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирчо

    0 10 Отговор
    От много време се вменява вина на евреите, без да са виновни. Причината е, да ги направят по-отстъпчиви в някои финансови дела и евентуално да им вземат позициите.
  • 2 хихихихихи

    6 1 Отговор
    Ееей, богоизбраните лАжат повече от Зеленката!

    Коментиран от #5

  • 3 Израел е тероризъм

    8 1 Отговор
    Евреите от жертва през ВСВ се превърнаха в палач на палестинския народ. ... Извършва безнаказано геноцид и завземат територии в разрез с резолюциите на ООН . Натаняху е не по-малко фанатичен и кръвожаден изрод от Хитлер.
  • 4 Kaлпазанин

    6 1 Отговор
    Даааа повервсхме ви ,както винаги ,няма по долно племе от това ,с след него веднага е англосаксонското ,нагли лицемери ,няма исраел има Палестина
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.