12 Октомври, 2024 17:23 1 176 29

Премиерът в Скопие: Темата за българите в конституцията трябва да се обсъжда стратегически, готов съм да разговарям с Румен Радев

  • северна македония-
  • християн мицкоски-
  • скопие-
  • вмро-дпмне

Темата за включването на българите в конституцията на Северна Македония трябва да се обсъжда „стратегически и с визия”, защото тази тема трябва да отвори и гарантира членство в Европейския съюз на Северна Македония

Премиерът в Скопие: Темата за българите в конституцията трябва да се обсъжда стратегически, готов съм да разговарям с Румен Радев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Темата за включването на българите в конституцията на Северна Македония трябва да се обсъжда „стратегически и с визия”, защото тази тема трябва да отвори и гарантира членство в Европейския съюз на Северна Македония въз основа на критериите от Копенхаген, заяви премиерът на страната Християн Мицкоски.

На пресконференция след среща със Синдиката на работещите в сферата на образованието и науката в страната Мицкоски бе попитан дали смята, както твърди председателят на албанския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, че българската общност в страната е реалност и дали включването на българите в конституцията ще навреди на държавата.

„Дали е реалност или не, говорят числата и те казват, че няколкостотин граждани тук, в (Северна) Македония, използват българския език като майчин. Не можем да кажем, че ги няма. Също както в Албания има седем-осем пъти повече българи, отколкото в (Северна) Македония и това също е реалност. Но македонската общност в България също е реалност. Ако говорим за вписване на българите в конституцията сега, трябва да видим какви права има македонската общност в България и да ги сравним (с тези, които българската общност в Северна Македония има) и тогава можем да правим реални заключения. Не може да сравняваме баби и жаби”, заяви Мицкоски.

По думите му тази тема не трябва да бъде използвана в „ежедневната политика”, както прави Али Ахмети, който „си мисли, че така може да получи някакви дивиденти”, но „това е негова стратегия”.

По време на среща с българския посланик в Северна Македония Желязко Радуков председателят на ДСИ Али Ахмети е заявил, че „българската общност в Република Северна Македония е реалност и трябва да бъде включена в конституцията на страната, от което никой нищо не губи, напротив, всички печелят”, че преговорната рамка на Северна Македония е ясна и условието за вписването на българите в конституцията на страната трябва да бъде изпълнено, за да продължи държавата евроинтеграционния си път.

На пресконференцията Мицкоски заяви, че не е съгласен с тезата, че в ЕС няма разбиране за позициите на Северна Македония по отношение на предложението му за промени в конституцията, които да влязат в сила, след като страната стане член на ЕС. Попитан за писмото, което заяви, че ще изпрати до европейските институции "за намиране на достойно и съобразено с националните интереси" решение, премиерът на Северна Македония заяви, че "то се подготвя", но преди да бъде изпратено ще разговоря с „голяма част от европейските политици” по време на участието си в срещата по Берлинския процес, защото иска да има „още малко по-ясна картина докъде и какво може” да направи правителството на страната.

Мицкоски заяви, че няма информация за среща с българския президент Румен Радев по време на заседанието на Европейската политическа общност в Будапеща, но е готов да седнат и да поговорят. Медиите в Северна Македония писаха, че премиерът на Унгария Виктор Орбан подготвя такава среща, позовавайки се на „високопоставени източници от Унгария”.

„И преди, и след 7 ноември (когато е срещата в столицата на Унгария) съм готов да разговаряме. Не е задължително да е Будапеща, може да е навсякъде, да седнем и да говорим, за да намерим решение, което ще бъде решение в дългосрочен план и което ще гарантира успеха в преговорния процес на основата на критериите от Копенхаген. Но ако на 7 ноември дойде такава инициатива от г-н Орбан, аз съм готов да седна и да обсъдим, базирайки се на аргументи, а не на диктат. Диктат не приемам”, заяви на пресконференцията Мицкоски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не само ще

    32 1 Отговор
    преговарял, но ако трябва и ще се наведеш временно...
  • 2 Е, колко пъти ще

    38 1 Отговор
    говориш?
    Вписваш ги и толкоз! Какво не разбра?
  • 3 Радио Елто

    38 0 Отговор
    Българомразец с Български ген

    Коментиран от #20

  • 4 Няма нужда

    33 0 Отговор
    И ти и Радев знаете че в Северна няма ни един македонец, така че ако се срещнете ще се получи една амихания. Ти си гледай електроцентралите дето ти дават 9 000 евро на месец, и гледай да не разсърдиш сърбите че ще ти спрат 12 000 евро дето ти дават месечно. И гледай да не разсърдиш албанците да не те изселят в Белград.
  • 5 няма нищо за обсъждане

    39 1 Отговор
    Изпълнявайте каквото сте подписали с ЕС.
  • 6 ТаУмВзе

    8 20 Отговор
    Щом и на маке сме им клекнали, сметай как ни Врътка краварчето!

    Коментиран от #11, #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абе ква тема?

    24 1 Отговор
    Всичките "македонци" СА БЪЛГАРИ!!!
    Просто са заблудени шопи!
  • 9 зевзек

    18 1 Отговор
    няма никакъв диктат, има френско предложение, подписано от ваш външен министър, докато не направите промените в Конституцията, няма да започнете преговори, тези които ви свалиха предишното вето у нас, са национални предатели, отстъпиха от всички наши искания, а в замяна получихме нищо, само разиграване и подигравки, и демонстративно неизпълнение на договора от 2017 година
  • 10 ТОА И ЗЕЛЕНСКИ

    8 7 Отговор
    ДА НЕ СА РОДА
    БРАТЧЕДИ НЯМА ЗА КВО ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    25 0 Отговор
    Мицкоски нагло изопачава фактите, че само няколко стотин македонци от РСМ се определят като българи. Всички знаем,че всеки българин там, който се самоопредели като такъв ,бива подложен на нечувани репресии. Истината е, че македонците над 50 процента са си българи. Истината е, че РСМ е изкуствено създадено под диктовката на СССР и Югославия. Истина е, че македонският език е диалект на българския.

    Коментиран от #17, #28

  • 13 Аз съм веган

    15 1 Отговор
    Българската държава да извади всички фирми в България на мицко. Тоя българомразец се обогатява в България и я хули непрекъснато. Айде бе патриоти извадете му парите в България
  • 14 Фиууууууууу

    11 0 Отговор
    Хм , как ли ще реагират десетките хиляди македонци ако им се отнемат БГ паспортите? Ще благодарят ли на премиерчето си с натурална народна любов.
  • 15 хххх

    8 1 Отговор
    Toо е пингвин! Как ще разговаряш с него?
  • 16 Юрген

    15 2 Отговор
    Този цървул, бил готов да се среща с Радев! Ама той би трябвало да знае, че Радев не е който и да е, а е президента Радев. И олигофрен такъв ти не си на ранга на президента, така че налягай си парцалите и поне малко замълчи. Ставаш вече непоносим.
  • 17 Точно така

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    "изкуствено създадено под диктовката на СССР и Югославия"
    Комунистите в СССР, България и Югославия са се договорили, да се убеди тази територия, че са някаква отделна нация или етнос! За да се избегнат проблеми, ако искаме да се обединим, против решението на "великите сили тогава"!
    И промиване на мозъци си казва думата. Ето ти "нов" , измислен етнос. Ама иди и им го кажи!
  • 18 Аз съм веган

    13 1 Отговор
    Много противно момченце. Физиономията му предизвиква караминьол.
  • 19 Ало стратега

    5 1 Отговор
    Аре у лево
  • 20 Също като копейките,

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Радио Елто":

    не намирам разлика.
  • 21 Не, Рода му е Раша.

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "ТОА И ЗЕЛЕНСКИ":

    Тя го роди все пак.
  • 22 Я пак?

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Краварчето или русосърбофилите?
    Брой до 100, преди да си публикуваш плуткоу.м.ията.
    Даже макетата ти се смеят.

    Коментиран от #23

  • 23 Хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Я пак?":

    Искаш да кажеш че територията не се управлява от Козяк, я си помисли пак.
  • 24 КЪСНО Е ЧАДО! МАНДАЛОТО ХЛОПНА!

    6 0 Отговор
    Премиерът в Скопие: Темата за българите в конституцията трябва да се обсъжда стратегически, готов съм да разговарям с Румен Радев КЪСНО Е ЧАДО! МАНДАЛОТО ХЛОПНА! Не разбрахте ли че нямате право на разговор с нас. Стига сте се лутали като гламави, вие сте си такива- лумпени. ЕС е казал: Изпълнявайте договореностите всети от ЕС! Не ви щем за разговори, безплодни, ялови, като главите ви.
  • 25 Перо

    5 0 Отговор
    Няма държава от ЕС, която да е получавала предварително гаранции за влизане, без да изпълни нужните работи, преди да започне преговори! А каква гаранция ще има ЕС, че РСМ ще преодолее дългия процес по преговорните глави и дали ще ги изпълни? Например вкарват българите в Конституцията и продължат с дискриминацията!

    Коментиран от #26

  • 26 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Перо":

    П.С. Пример: подписаха договор за приятелство и не го изпълняват!
  • 27 Стенли

    2 0 Отговор
    А мен ме гложди един въпрос защо при раздадени 120 к бг паспорти на преброяването са се писали за българи по малко от четири хиляди човека има някой тук за бой ама а да видим
  • 28 Ветеран от Протеста

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Това са само приказки..." Македонската " азбука е създадена 1945 та година в условията на пълна военна Окупация от Червената комунистическа армия ...Руските Комунисти я създават,за да отделят българския народ в Македонско е отделна държава...И това е документа,,който публикувам ..Написан е на пишеща машина с БЪЛГАРСКИ шрифт...

  • 29 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    1 0 Отговор
    кВО ИМА ДА РАЗГОВАРЯШ БЕ, МУЦКО... ИЗПЪЛНЯВАШ И ПОСЛЕ ЕС...ТОЛКОЗ Е ПРОСТО. ИЛИ НЕ РАЗБИРАШ БУГАРСКИ
Новини по държави: