15 Октомври, 2024 13:54 674 8

Русия съкрати броя на персонала в консулствата си в Норвегия

  • русия-
  • норвегия-
  • осло-
  • руско посолство-
  • дипломати

Норвегия, която затвори консулството си в Мурманск, сега има само ограничено дипломатическо присъствие в Русия

Русия съкрати броя на персонала в консулствата си в Норвегия - 1
Снимка: Shutterstock

Русия ще намали персонала в консулствата си в Норвегия по искане на норвежките власти, предаде Франс прес като се позова на руския посланик в Осло, съобщи БТА.

„В съответствие с искането на норвежката страна да се направят съкращения до 17 октомври 2024 г., дипломатическият персонал на консулския отдел на посолството ще бъде намален до само двама дипломати“, съобщи снощи във Фейсбук дипломатическата мисия.

Ще бъде намален персоналът на руските консулства в Хиркенес (в северната част на страната), близо до руско-норвежката граница, и в Баренцбург на норвежкия архипелаг Свалбард в Арктика, където има руска миньорска общност, написа посолството в социалната мрежа „Екс“ и приложението за съобщения „Телеграм“ и добави, че предоставянето на услуги в тях ще бъде преустановено.

Днес министерството на външните работи на Норвегия потвърди, че „от известно време водим диалог с руснаците, за да осигурим дипломатическо присъствие и в двете страни“.

„От Норвегия няма да бъдат експулсирани дипломати“, каза говорител на министерството пред АФП.

Нито Русия, нито Норвегия уточниха с колко хора ще бъде съкратен персонала на руските консулства. В резултат на руските военни действия в Украйна, през април 2023 г. Норвегия експулсира 15 служители на руското посолство в Осло, заради подозрения в шпионаж. В отговор Русия изгони десет норвежки дипломати от Москва. Норвегия, която затвори консулството си в Мурманск (Северозападна Русия), сега има само ограничено дипломатическо присъствие в Русия, със значително намалено посолство в Москва и консулство в Санкт Петербург.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    5 5 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 2 Европеец

    13 9 Отговор
    Вратата за орkите се затваря.Остав да се сложат решетките.
  • 3 ???

    10 5 Отговор
    Те изобщо за какво поддържат "Външно министерство", като цялата им външна политика е с трима диктатори и двама талибани? Да оставят един координатор и другите да ходят на фронта.
  • 4 Ура!

    11 3 Отговор
    Наполовина агенти по-малко.
  • 5 Честито

    9 4 Отговор
    В бг направо го закриха руското консулство,хубав ден за Българската демокрация
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    Нито една цивилизована държава не стрябва да поддържа дипломатически отношения с мизерна Русия.
  • 7 То и без тва

    6 5 Отговор
    Норвегия потъва под водата.

    Коментиран от #8

  • 8 Ночко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "То и без тва":

    Потъва ти кривата глава!!
Новини по държави: