Last news in Fakti

19 Май, 2014 10:25 3 399 0

Свлачищата в Босна носят минни полета - Обновена

  • сърбия-
  • босна и херцеговина-
  • наводнения-
  • свлачища-
  • дунав

Сръбската тенис звезда Новак Джокович също отправи чрез Туитър апел за помощ

Свлачищата в Босна носят минни полета - Обновена - 1
Снимки: АП/БТА

Босна и Хецеговина, и Сърбия отправиха призив за международна помощ за сьправяне с последствията с незапомнените от 120 години наводнения в тази част на Балканите, съобщава Би Би Си. В Босна и Херцеговина в момента се събуди един позабравен кошмар – минните полета.

Нивото на реките започна да спада, но властите предупреждават, че опасността все още съществува.

Най-малко 44 души са загинали, а стотици са пострадали или ранени от природните стихии.

В момента се провежда широкомащабна спасителна операция. В нея участват спасителни хеликоптери от ЕС, САЩ и Русия. Те се използват за евакуация по въздуха на хванатите във воден капан балканци.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че родината му се нуждае от храни, дрехи и бутилирана вода. Все още съществува риск от наводнение за най-голямата в Сърбия електростанция. Щетите за компанията възлизат до момента на 100 млн. евро.

Десетки хиляди души бяха евакуирани от техните домове. Сръбската тенис звезда Новак Джокович също отправи чрез Туитър апел за помощ. Стотици сърби продължават да пълнят чували с пясък и да подсилват дигите включително и в столицата Белград.

В Босна и Херцеговина основна заплаха в момента са свлачищата. В страната все още има неразчистени минни полета. Ако стане свлачище на път, неговото разчистване може да бъде затруднено, ако в масата от камъни и пръст се открият мини от кървавата гражданска война, която се водеше в страната през 90-те години на ХХ в. Близо 1 млн. пехотни мини са разпръснати по цялата територия на страната. В момента 120 000 от тях са разположени в 9 400 маркирани полета. За съжаление в голяма част от маркировката с течение на времето беше заличена и проливните дъждове допълнително утежняват положението.

Босненският министър на бедствията Адил Османович описа потопа като катастрофичен.

Дъждовете са причинили над 2000 свлачища в планинска Босна, затрупвайки пътища, домове и цели селища. Спасителите призовават хората да излизат на балконите и на покривите с ярък плат, за да се виждат по-добре от спасителните хеликоптери.

В североизточна Босна наводненията държат в плен къщи, пътища и жп линии. Известният босненски режисьор Емир Костурица изпрати два от своите хеликоптера, за да участват в спасителните операции.

Стотици жители на македонската столица Скопие откликнаха на призива на Червения кръст на Македоняи за събиране на хуманитарна помощ за наводнените райони на Сърбия и Босна. Бяха донесени бутилки минерална вода, хигиенни продукти, храна и дрехи. Македония също така изпрати войници и спасители в засегнатите райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА