Last news in Fakti

16 Май, 2014 09:16 12 734 2

Балканите под потоп - Обновена

  • балкани-
  • наводнения-
  • сърбия-
  • босна и херцеговина

Най-малко 5 души са загинали при незапомнения от близо 120 години наводнения в Сърбия

Най-малко 5 души са загинали при незапомнения от близо 120 години потоп, който заля Сърбия, съобщава АП.

Белград поиска спешна хуманитарна и техническа помощ от Европейския съюз и Русия, пише Ройтерс.

Православна църква в Сърбия отслужи молебен за спиране на дъжда, а правителството обяви извънредно положение. Стотици селища са откъснати от света. Близо 3300 сърби бяха принудени да напуснат домовете си. Други 220 души са хванати в капан и чакат армейските хеликоптери да ги спасят.

Това е най-тежката катастрофа в историята на Сърбия, заяви премиерът Александър Вучич. Той посети най-пострадалите райони в западните и югозападните райони на страната.

Хиляди домакинства са без ток и питейна вода. В спасителните акции участват полиция, жандармерия, войници и доброволци. Властите се тревожат, че нивото на реките продължава да се повишава.

Училищата в Белград и в други 18 градове ще останат затворени до края на седмицата. Магистралите от Белград към Македония, Черна гора и България бяха затворени за движение заради наводнени участъци.

Свлачища са регистрирани в редица градове, а стотици автомобили са блокирани на наводнени пътища.

Две водно-електрически централи на река Морава са спрели работа заради високото ниво на водата. Шлюзовете на разположения на Дунав ВЕЦ Джердап са отворени, за да се намали нивото на реката.

Наводненията са нарушили работата на две мини за въглища близо до Белград, които са основни доставчици на големи електроцентрали.

Армията на Босна и Херцеговина се включи в спасителни операции на наводненията. Властите обявиха извънредно положение в няколко части на страната.

Стотици домове са били отрязани от света или наводнени, след като реката Миляцка, която минава през Сараево, излезе извън коритото си.

Близо 3500 жилища в столицата на Босна и Херцеговина останаха без ток. Властите съобщиха, доброволци разнасят храна и лекарства на хората, които са хванати в капан в домовете си. Критично е положението в Тузла.

„Хиляди хора са в опасност, но за щастие, няма пострадали“, мюсюлманският член на съвместното председателство на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович.

Два града в Западна Босна Маглаж и Добой, могат да бъдат постигнати само чрез лодки, тъй като всички пътища и улици, са били напълно наводнени. Няколкостотин души са били евакуирани от домовете си, предаде АП. Босна и Херцеговина също призова за международна помощ.

И в Босна бяха използвани военни хеликоптери, за да се евакуират 13 души от наводнените им домове.
Междувременно Румъния въведе червен код в източната част на страната заради опасност от наводнения в окръг Вранча вследствие на проливните дъждове. В други райони са въведени жълт и оранжев код.

Критично е положението и в Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rosica kaleva

    3 1 Отговор
    Добре, хората имат АРМИЯ ,а ми НИЕ? Явно пак трябва да разчитаме на нашите баби и дядовци защото само ТЕ останаха в милата ни родина.
  • 2 Симеон Тасев

    0 1 Отговор