Last news in Fakti

19 Март, 2020 09:36 2 564 10

Топлото време ограничава коронавируса, сочи проучване

  • слънце-
  • коронавирус

Дори един градус нагоре в живачния стълб и 1% по-висока влажност значително намаляват разпространението

Топлото време ограничава коронавируса, сочи проучване - 1
Снима: Shutterstock

По-високите температури и относителната влажност ограничават разпространението на COVID-19, разкрива актуално проучване на китайски учени, предаде Нова ТВ. Дори един градус нагоре в живачния стълб и 1% по-висока влажност значително намаляват разпространението на агресивния вирус.

Екипът учени е изследвал 100 града в Китай и над 40 носители на вируса в период 21-23 януари тази година. Периодът е точно преди Китайските власти да предприемат строгите мерки срещу разпространението на COVID-19 и е позволил на изследователите да проучат поведението на вируса при нормални обстоятелства без човешка намеса.

В самото начало на пандемията разпространението на COVID-19 е било много по-мащабно в страни с ниски температури като Китай, Корея, Япония и Иран, отколкото в други, с по-високи температури и по-голяма влажност като Малайзия и Сингапур.

Ако учените са на прав път в своите изводи, пролетно-лятното затопляне в северното полукълбо ще помогне на Европа и САЩ по-бързо да се справят с пандемията.

Въпреки резултатите в новото проучване, световната научна мисъл все още е разделена по отношение на това доколкото топлото време може да „убие“ COVID-19. Скептиците чертаят мрачни прогнози, че вирусът ще премине естествено като вълна по целия свят, без значение от влажност и температури.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бис

    14 4 Отговор
    я тиквата да обясни къде отидоха 5 милиарда от бюджета за няма и две седмици. - абе хора вие прости ли сте или ви харесва еб..........от тиквата, на този бок...........к докато не му пуснем кръвта няма да видим светъл ден.

    Коментиран от #6

  • 2 Мнение

    7 5 Отговор
    Вируса ще премине през всички хора без значение дали се опитват да го бавят.Ако СЗО бяха препоръчали изолиране единствено на хората с най голям риск от усложнения икономиката нямаше да катастрофира така тежко.Сега работещи хора са принудени да бездействат а по опашките пред супермаркетите е пълно с баби и дядовци някои от които са взели-дали.
  • 3 само питам

    8 2 Отговор
    Ами добре де..как тогава се зарази даже Том Ханкс в Австралия.. а там сега е лято..някой май послъгва, а ???

    Коментиран от #7

  • 4 Шпек Салам Народен

    6 2 Отговор
    Мдаа,стопли ли се,хората не мож ги държа като вързани. Карантини-марантини...птички пеят,пчелички жужат ,бизнесът ти се скапва,заделените парици за "черни дни" се стопяват...ко правиш?!Животът продължава,лека полека се отръскваш и излизаш навън,отиваш за риба,че и хващаш даже,а вечерта каниш скъпи приятели на пържена рибка с биричка.Това сънувах снощи,значи ще стане.
  • 5 Процесор Вучков

    3 0 Отговор
    Пролета идва. Птичките пеят, пичките курвеят, а някой на полето бъхтят и сеят.
  • 6 Оня

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "бис":

    Ами избори идват , и там ще се види кво-що ! Ако пак изберем сегашните уроди ( ГЕРБ,БСП,ДПС ....) значи си заслужаваме съдбата !
  • 7 мани мани

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "само питам":

    те идват от регион, в който си живеят дето е с 4 год. времена и са с много занижена имунна с-ма, отивайки в регион с друг климат, към другият полюс, това отслабва имунната им още повече... едно че са дърти, друго, че постоянно са в движение и организмът им е супер отслабен... ние през юни началото още ще сме в много добро имунно положение и тоя вирус не би трябвало да циркулира, но е добре да се запази и статуквото с извънредното положение поне до края на април :) май месец пак ще има грипави орки... закоту кат' ми плъзнете по къс ръкав под дъжда и ще почнете да кихате и т'ва закоту сти си прости пу дифолт ва!
  • 8 ми той е умрял ма

    1 0 Отговор
    В топлата и влажна Италия.
  • 9 чао вирус

    1 1 Отговор
    Не е вярно.Бойко го победи само с един карате удар с бухалката в уличен стил.
  • 10 антигрета

    2 0 Отговор
    Значи затоплянето на климата, срещу което се борят е полезно, за да няма вируси. И някой трябва да махне измислените данъци за СО2.