Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 11:36 9 984 21

Доц. Велизарова: Внушено е, че COVID e чума, че COVID e смърт (ВИДЕО)

  • доц. светлана велизарова-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • българия

Нямам обяснение дали е страх или неориентираност, но това затваряне за три месеца бе прекалено голямо'', смята шефката на Детската клиника по белодробни заболявания ''Св. София''

Доц. Велизарова: Внушено е, че COVID e чума, че COVID e смърт (ВИДЕО) - 1
Доц. Влизарова, кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

''Вече нямаме доводите, с които да успокояваме хората. PCR-ът нищо не показва. От тези 4000 положителни PCR тестове на ден, не повече от 100 човека ще са с клинична изява. И не повече от 10 ще са с тежка форма, а не повече от 2-ма ще отидат в интензивно отделение''. Това заяви доц. Светлана Велизарова, шеф на Детската клиника по белодробни заболявания ''Св София''. Тя бе гост в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'', което се излъчва по ТВ Евроком.

''Колкото повече хора се разболяват, толкова повече други хора инфектират. Ще дойде пик и след това тази крива бавно ще започне да пада надолу. Така или иначе COVID инфекцията много си прилича по протичане и начин на изява с грипа. COVID не прави нищо по-различно от другите инфекциозни заболявания. Не може политиката да излезе от тази тема, защото става дума за пари. Нямам обяснение защо е така, нямам обяснение защо е тази световна истерия'', коментира доц. Велизарова.

''През 2009 година върлуваше свинският грип, беше нов вирус. Имаше ли някакви затваряния, отваряния? Хората са докарани дотам, че те в себе си нямат доверие. Ако те карантинират вкъщи и ти си сам, ти няма на кого да се обадиш. Внушено е, че COVID е чума, че COVID е смърт. Най-неприятното е това, че ние в този период на COVID изпускаме много други заболявания'', допълни тя.

''''Пирогов'' трябваше да я пазим като очите си. А сега там ще разкрият още 200 легла. Ние започнахме отзад напред. А трябваше да започнем с доболничната помощ. Трябваше да има разпределение, там трябваше да се отсяват болните, да се вика лекар при нужда и да се оборудва една COVID болница с 800 до 1000 легла. В тях, като пристигне болният, ако е съмнителен, той да бъде настанен във филтърни отделения. Той се пази от другите болни до доказване на неговата диагноза'', изрази мнение шефката на Детската клиника по белодробни заболявания ''Св. София''.

''Когато бяхме млади лекари, бяхме към военните. Веднъж на две години ни събираха на обучение, разиграваха се кризисни ситуации. Убедена съм, че при военните има такива сценарии. Нямам обяснение дали е страх или неориентираност, но това затваряне за три месеца бе прекалено голямо. Това не е втора вълна, а просто протичане на инфекцията. Не трябваше всички болници да се замърсяват. Един инфаркт къде ще отиде?! Виждате ужаса и страха на хората - 400 повиквания в „Бърза помощ“. Само 20% процента са имали нужда. Всичко друго е страх и ужас. Леглата не лекуват. Ние имаме страшно голямо количество легла. Ние нямаме персонал. Ние десетки години неглижирахме медицинския персонал. Всички млади хора в клиниката работят на две-три места'', каза тя горчивата истина за българското здравеопазване, унищожено от няколко правителства.

''Всяка криза е възможност. Но за кого да бием камбаната, всички неща са казани стотици пъти. Здравеопазването е скъпо. Не може с дребни пари да се прави здравеопазване. Ние нямаме поглед върху парите. Никой от медицинската гилдия не знае къде се влагат парите. Ние търгуваме със здравето на хората. И колкото повече хора има, толкова по-богати ставаме ние. Това е в чист разрез с моя лекарски морал. На мен трябва да ми се плаща, защото има малко болни'', заяви още доц. Светлана Велизарова.

''Хората са толкова уплашени, че не смеят да доведат децата си на преглед. Децата минават през това заболяване, повечето пъти не разбирайки. Децата продължават да се събират. Но нека да ги помоля, да отварят прозорците и да не са много близо'', добави медикът.

''Не може да се лекува на конвейер. В болница трябва да са само средно и тежко болните. Болница без кислород няма смисъл. При COVID може да се поддържа температура по 10-12 дни. Първият тревожен момент е да чувстваш недостиг на въздух. Много се увеличиха паник атаките, а те започват като невъзможност да дишаш. През това време си мислиш, че умираш. Бронхопневмонията се получава при тежките случаи. Препоръчвам на хората да не се събират повече от 6 човека'', допълни още доц. Велизарова.

Цялото интервю на Люба Кулезич с доц. Светлана Велизарова можете да изгледате след 13:00 във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    48 7 Отговор
    Яснооооо, всичко е ПУНТА МАРА.Ковид има, НО ДЪРЖАВА НЯМА.
  • 2 Гражданин

    22 1 Отговор
    Министър Ангелов предаде властта на Мангъров.
  • 3 MERS

    16 35 Отговор
    "че COVID е грип", я стига глупости :(
  • 4 Псевдоним

    67 6 Отговор
    Абсолютно е права г-жа Велизарова. Ковид 19 е хаос предизвикан с любезното съдействие на медии, политици и търговци, подвизаващи се като лекари. Косвените жертви на кризата имат потенциал да задминат преките в стотици пъти.
  • 5 Супер Марио

    16 2 Отговор
    Такива са правилата на играта!
  • 6 Борис

    37 3 Отговор
    Браво на доцент Велизарова, за пореден път от нея се чува истината, но за съжаление нищо не се прави както трябва.
  • 7 Опасен е

    13 8 Отговор
    Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко и 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип или дори чума или еболо защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен, не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем. Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора нито пък с изключително смъртоносен вирус.
    Никой не говори че някой цели масово избиване на всички за това си има много по ефективни начини стига една ядрена воина например. В случаят целите са съвсем други явно.

    Коментиран от #15, #17

  • 8 кромео

    26 1 Отговор
    Медицинска криза управлявана от медии и политици...все едно да гасиш пожар като наливаш бензин в него...

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Deutsche Melle

    9 0 Отговор
    Баба меркелица не мисли така , в това е проблема
  • 10 Deutsche Melle

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "кромео":

    точно казано
  • 11 123

    5 0 Отговор
    Изкарва се, вече май не познавам хора дето да не го карат или да не са го изкарали. Минаха ми и на мен симтомите, изтече карантината и от днес съм на работа. Добре съм ама не съвсем.
  • 12 Статистиката

    4 0 Отговор
    Гледайте статистиката за смъртност, брой болници, болнични легла брой лекари сестри бюджет през годините и МИСЛЕТЕ
  • 13 кико

    25 5 Отговор
    Скъпо момиче , ти си истински лекар !!! Всичко казано от Вас е до болка вярно ! Казвам до болка , защото идиоти и притежатели на дипломи по медицина денонощно ни тормозят и заливат с брътвежите си , плашат ни , тероризират ни психически !!! А нима досега не е имало корона вируси и въобще вируси , къде "природни" , къде лабораторни и какво е станало , Човечеството не е загинало !!! Говорят , че няма лекари и мед. персонал , ами как ще има като много ваши колеги станаха медийни професионалисти , сиреч ДЖУРНАЛЯГИ!!!
  • 14 някой

    3 0 Отговор
    гледайте видеото на д.р Стоян Алексов,патолог
  • 15 Психясаха

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Опасен е":

    Това е точна така , както казваш . И има жертви , да ще има , но изкуството се състои в това , да ги направиш тези жертви колкото може по-малко . И сега това няма как да се случи , защото косвените жертви от Корона вирус , са пренебрежимо по-малко , от преките жертви създадени в хаоса от него. Вчера говорих с една комшийка , нейна приятелка лежи вече трети ден с болки в сърдечната област , и прединфарктно състояние , от всякъде я връщат, и не искат да я приемат в никоя болница , ако умре към коя графа ще бъде вписана.

    Коментиран от #19

  • 16 Просто

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "кромео":

    Пожари се гасят и с бензин обаче. Подхода се нарича насрещно палене.
    Не, че в момента тези некадърници правят нещо различно от крадене като не видели. Криза се разрешава само ако има желание за това и се вземат абсолютни мерки. Това да се управлява кризата е само наяква химера, зад която си крие желанието да се краде в мътна вода. Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай. Икономиката им вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията.Управляващи си го признават публично това навсякъде.С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо.Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора, които както винаги страдат и плащат за всичко. Управляващите правят това за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтегленит
  • 17 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Опасен е":

    До 7 ком -Целите са ясни -След наложените мита от Тръмп на китайците - С този вирус те успяха да го свалят от власт
  • 18 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    И АЗ ТАКА СМЯТАМ- ГОВИД Е НОВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕСУРСИТЕ . ГОВИД Е ОТГОВОРНОСТ , ДИСЦИПЛИНА , РЕД , ЗАКОННОСТ .ГОВИД Е ОСМИСЛЕН ПОРЯДЪК , И СМИСЛЕН ЖИВОТ .
    ДА .ГОВИД Е НЕЩО РАЗЛИЧНО . НЕ Е ЧУМА , НО БЕШЕ .
    НЕ Е СМЪРТ , НО БЕШЕ ....
    НА ГРАНИЦАТА НА ТРАНСФОРМАЦИЯТА МУ СМЕ ...
    ГЕНИАЛНО АЛБИГОЙСКО .
  • 19 Опасен е

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Психясаха":

    Така за съжаление е косвените жертви от тъпотите са огромни. Много хора вече загубиха живота си защото реално нямат достъп до медицинска помощ, а за съжаление ще има още много.От наставащата икономическа рецесия жертвите ще са още повече, но това не ги интересува управляващите.Те “управлявали” кризата, това им била целта. Изводите нататък веки да си направи сам.
  • 20 Рошко

    2 0 Отговор
    И кой го внуши? Питам аз и отговор не искам
  • 21 вай

    11 0 Отговор
    Госпожа Велизарова наистина е права. Здравеопазването ни през тези 30 години бе съсипано, закрити десетки или стотици общински болници, лекари и мед. сестри напуснаха страната и продължават, наливат се огромни пари почти без ефективност и безотчетност.