Last news in Fakti

13 Юли, 2021 19:54 1 741 5

Технологични компании купуват ваксини от името на Тайван

  • технологични компании-
  • ваксини-
  • покупка-
  • biontech

Спорът на страната с Китай доведе до хаос с покупката на нужните дози

Технологични компании купуват ваксини от името на Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

Тайван продължава да се бори с пандемията, недостига на ваксини и води геополитически спор с Китай във връзка с достъпа до разработената от BioNTech и Pfizer ваксина срещу Covid-19, пише Wall Street Journal, предаде Investor.

Сега изненадващо двама от най-важните технологични играчи в света, които също така са и сред най-известните тайвански компании, се насочват към покупката на милиони дози от BioNTech от иметона тайванското правителство.

BioNTech и Shanghai Fosun Pharmaceutical, която e лицензиранd да разпространява ваксината на BioNTech в Китай, посочват в общо изявление от неделя, че ще продадат 10 млн. дози на Taiwan Semiconductor Manufacturing, Hon Hai Precision и на частна благотворителна организация, контролирана от основателя на Foxconn Тери Гоу.

Ваксините, които ще бъдат купени чрез дистрибутор на лекарства, след това ще бъдат дарени на Тайванския център за контрол на заболяванията за местни ваксинации, допълва изявлението. TSMC и Foxconn обявиха, че общата стойност на дарението, разделено между двете компании и благотворителната организация на Гоу, възлиза на около 350 млн. долара. То покрива разходите за ваксините, транспорта им и застраховка. Първата партида ще бъде доставена до края на септември, твърдят те.

Споразумението ефективно слага край на месеците геополитически търкания за това дали правителството на Тайван трябва директно да купи ваксини от базираната в Германия BioNTech.

Демократично управляваният остров с 24 млн. души население, който Пекин никога не е управлявал, но твърди, че е част от територията му, не е член на Световната здравна организация до голяма степен заради опозицията на Пекин.

Тайпе твърди, че още преди Тайван да се сблъска с големия скок на случаите на Covid-19 в края на април, правителството е било близо до сключването на сделка за осигуряване на ваксини от BioNTech, но Пекин се е намесил, за да развали споразумението.

Китай отрича тези обвинения, настоявайки, че Fosun Pharma винаги е имала ексклузивни права за дистрибуция в Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.