23 Август, 2021 11:10 11 369 58

Стаматов: Тази учебна година ще започне дистанционно

  • учебна година-
  • диян стаматов-
  • коронавирус-
  • ученици

На много места директорите и педагогическите колективи трябва да се съобразят с нагласите на родителите

Стаматов: Тази учебна година ще започне дистанционно - 1
Снимка: Архив

Най-вероятно учебната година в цялата страна ще стартира по един доста различен начин.

Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Диян Стаматов, директор на 119. СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Някъде няма да има проблем – особено в зелените и жълтите зони, но там, където нещата са в червената и тъмночервената зона, вероятността да има неприсъствено обучение е много голяма“, каза Стаматов.

По думите му на много места директорите и педагогическите колективи трябва да се съобразят с нагласите на родителите, което не е лесен казус.

Според Стаматов през изминалата учебна година е имало училища, където не е било нужно да се преминава към дистанционна форма на обучение поради липса на заболели в колектива и учениците.

„Тъкмо локалният подход е гъвкавият и възможен за прилагане. Той обаче е малко по-специфичен, особено в малките населени места, където невинаги всички се съгласяват с взетото решение“, коментира още Диян Стаматов.

Според него най-потърпевши през миналата учебна година са били учениците от 5. и 6. клас, както и деветокласниците.

Най-опасно обаче от гледна точка на недостатъчната присъствена форма на обучение е за учениците от началния етап – от 1. до 4. клас и затова според него е добре те да преминават към дистанционно обучение последни.

Според официалната статистика повече от 45% от директорите в страната са ваксинирани, което според Стаматов е висок процент. От учителите повече 35% са ваксинираните, което също е висок процент, смята той.

„Това е личен избор. Не бива при настоящата ситуация да има усещане за натиск както за ваксиниране, така и за неваксиниране“, на мнение е Диян Стаматов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    72 17 Отговор
    Излизайте на протест родители , вие сте отговорни за децата си и трябва да се борите за тях.

    Коментиран от #5, #27

  • 2 Последния Софиянец

    78 11 Отговор
    Неграмотните младежи по лесно се управляват.
  • 3 Предлагам

    62 7 Отговор
    И правенето на деца също да премине на дистанционно.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "Предлагам":

    Новия биткойн!
  • 5 друга майна

    62 8 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    И СТУДЕНТИТЕ. Студентите са бъдещите лекари, инженери, педагози и .... които ще ни лекуват, учат, строят. Борете се за бъдещето си - лично и професионално. На директорите и даскалята /не учителите/ им харесва онлайн обучението, няма ученици в училище, няма отговорност за тях, икономия от режийни. Но това е ЗЛО и ОПРОПАСТЯВАНЕ БЪДЕЩЕТО на учениците и студентите.

    Коментиран от #57

  • 6 obs106

    57 7 Отговор
    Ае стига с това дистанционно вече.....И то е пълен т...к
  • 7 Виж сега

    26 28 Отговор
    През 2016-та Боко те направи заместник-министър на МОН. Тогава пак ги дрънкаше едни, че бързо се върна към директорското място. И сега дрънкаш. Чуват се едни нагласи, че ваксинирането трябва да е задължително. Аз пък казвам, че две категории служители трябва да се ваксинират задължително - доктори и учители. И двете категории стоите в затворени пространства часове наред и ръсите зараза, но и двете категории не искате. Особено учителите, на които им хареса да седят по час-два /астрономически/ с кафето и цигара в ръка. Ще повярвам на всички убеждения, ако двете категории са 100% ваксинирани. Тогава и лечението ще е адекватно, а обучението - също. Няма да има натиск на болниците, няма да се лишават и децата от дневно обучение. Ти ваксинира ли се, Стаматов?

    Коментиран от #31, #32

  • 8 Ирена

    14 52 Отговор
    Трябва до Коледа поне обочението да е дистанционно.
    Видя се на детските лагери колко бързо се пренася Ковид- а.

    Коментиран от #10, #49

  • 9 ПИСНА МИ 768

    60 13 Отговор
    ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА НА МИРА БЕ ОТКАЧАЛКИ! И КВО КАТО ХВАНЕШ ХРЕМА И КАШЛИЦА? ОТКАКТО СМЕ СЕ РОДИЛИ СЕ БОРИМ С ТЕЗИ БАЦИЛИ! ОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА МИРА! ОТ СЗО КАЗАХА , ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА НОВА ВЪЛНА И ....В СРЯДА 50 ЧОВЕКА С ХРЕМА , В ЧЕТВЪРТЪК 450! И ТОТ СТОП СЕ КАЗВА , ЧЕ ЩЕ СТАВАТ ПОВЕЧЕ! ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА НА МИРА!
  • 10 Май май

    33 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ирена":

    Иренче и тебе трябва да те върнат на обОчение.Пише се със У .Хващай дистанционното и учи учи
  • 11 Спасов

    24 5 Отговор
    Не е необходимо да си умен, за да ръсиш тези глупости!
  • 12 OMEGA

    13 22 Отговор
    УЧИТЕЛИТЕ СА НАЙ ГНУСНИ И ДОЛНИ ПРЕД ТВОРЕЦА ЗАЩОТО ЛЪЖАТ И ОГРАБВАТ ОНИЯ КОИТО ТОЙ НАЙ МНОГО ОБИЧА-ДЕЦАТА !!!
  • 13 дълго име

    13 40 Отговор
    Попаднах случайно в гръцка група, където един гръцки лекар беше публикувал снимки на бели дробове на деца, които са имали ковид.
    Предпологам, че всеки един отговорен родител първо ще го интересува безопасността и здравето на детето му. А доколото до образованието му - детето му, ако иска да учи ще го научи. Разбира се и родителят ще му помогне. Нали накря ще иска да го прати някъде в чужбина да урежда живота си и да не се връща в България?!

    Коментиран от #15

  • 14 Учителите тройкаджии

    48 17 Отговор
    Много им се иска пак да не работят. Свикнаха да им дават заплата без да си мръднат 0пръста. Вече 2 години неграмотност, започва 3та, никакъв контрол, никаква проверка на знанията.

    Коментиран от #33

  • 15 Матура

    20 5 Отговор

    До коментар #13 от "дълго име":

    Само лакеите по душа мечтаят децата им да учат в чужбина за да продължат традицията на лакейничестване.
  • 16 Рошко

    41 6 Отговор
    Затъпяването продължава
  • 17 SH BG

    23 7 Отговор
    Този явно не е разбрал че БОКо е БИВШ...!!!

    Стаматофф - не важиш...!!!

    Дааа...!!!
  • 18 Blackthorn

    10 4 Отговор
    Ибиса!
  • 19 244679

    13 13 Отговор
    Няма лошо първите две седмици ДО и после всички здрави в класните стаи.През това време всички болни ще са оздравяли.
  • 20 Lina

    32 11 Отговор
    Ама разбира се - 6 часа , сбити в 1.30.
    Заплата 1200.
    Парите за 1 ученик 1500.
    А ние родителите им вършим работата, преподаваме, докато работим.
    А те от 5 звездните хотели.
    Така е, като сме го допуснали

    Коментиран от #26

  • 21 О, не

    35 5 Отговор
    Побъркахте децата!!!! Онлайн обучението не е никакво обучение, а само се симулира дейност. Това със сигурност ви е ясно, но ви е много удобно така - от вкъщи, от дивана... А за дефицитите при учениците мисли ли някой? И за социалните дефицити също. Естествено, че не. Да не говорим, че и студентите така ще учат вече поредна година. Пълно безумие! Плодовете от цялото това нещо предстои да ги берем всички, но ще бъде твърде късно!
  • 22 Аз от народа

    27 4 Отговор
    Разкарайте го този пошъл платен клакьор.
    Кой си ти бре, че ще определяш как да стартира учебната година???
    Аман от съединители.
  • 23 ГРОБ

    28 4 Отговор
    Защо ве? за да ги управлявате като овце нали. Слабо интелигентните и гладни хора се управляват най лесно. Няма протести, няма съпротива, има едни роби които се подчиняват и изпълняват всичко.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лудница

    22 3 Отговор
    За пари едните продават себе си и хората около тях, а другите за пари продават бъдещето на децата си, това е олигофрения.
  • 26 Ами...

    24 5 Отговор

    До коментар #20 от "Lina":

    Точно така е. Услади им се много на учителите това положение. Изпеят си урока, който разбрал-разбрал, който не е-да се оправя. После тест, уж някакво изпитване и така. Истината е, че има много съвестни и отговорни учители, на които никак не им допада това онлайн, или смесено преподаване, защото са трезво мислещи и са истински педагози, които разбират, че никакви знания не получават децата по този начин. Но, тях никой не ги пита. За децата е ясно, че никой не мисли, щом за пореден път се допуска това онлайн фиктивно обучение

    Коментиран от #37

  • 27 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Сети се кога да протестираш. Когато ви пълниха главите на децата с 4алга и учебници от НПО никой не каза гък. Сега - след дъжд качулка.
  • 28 Лудница

    21 1 Отговор
    Когато след няколко години сегашните поколения достигнат умствените и физически качества на връстниците си от тъмната група в българия ще стане страшно и ще се видят сегашните резултати, тогава ще ви видя какво ще правите.
  • 29 Гост

    19 0 Отговор
    И дистанционно да ги учите - вада старите учебници от едно време и ще си обучавам детето аз. И без това пишете шестици по заказ отгоре, за да ви изглежда дистанционното обучение много читаво.
  • 30 Гост

    21 1 Отговор
    Защо в училището на децата продължават да ме рекетират по 10 лв за принтиране на накакви материали? Защо ми взимат пари за консумативи, като уж беше недопустимо и забранено? Явно не всички директори са в известност, на тази забрана. Я си направете едно бързо опресняване на ръководния персонал, да не викам телевизията.

    Коментиран от #42

  • 31 наблюдател

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Виж сега":

    Само един въпрос - ти учител ли си или лекар? Ако не си нито едното, без да даваш акъли. Ваксинацията е въпрос на личен избор. Точка.
  • 32 Русенец

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Виж сега":

    Ваксината пази само ваксинирания. Личната хигиена пази околните. Само една категория трябва да се ваксинира задължително, и това са платените избиратели, от махалата.
  • 33 Не обобщавай

    2 11 Отговор

    До коментар #14 от "Учителите тройкаджии":

    - просто погледни статистиките на заболяванията сред учителите, на честотата и опасността от летален изход на тези заболявания... Що се отнася до "тлъстите заплати" - има една случка отпреди Освобождението, един такъв полуграмотник чорбаджия сравнявал труда на "гуидаря" с този на "даскала" и отредил, че на говедаря трябва да се плаща повече. Впрочем - знаеш ли колко дават на един "общак" на строежите?

    Коментиран от #46

  • 34 хмм

    17 5 Отговор
    Да излизаме по площадите. Тези гaдове ще се гаврят с хората докато ги пречупят. 500 000 хиляди на площада в София въоражени с тояги и камъни и всичко приключва. Не може няколко корумпирани боkлука да се гаврят с цял народ.

    Коментиран от #38

  • 35 Големи лъжи дрънкате..

    18 1 Отговор
    35% от учителите били ваксинирани..
    100% лъжа.
  • 36 Иван

    1 6 Отговор
    Вие в Русе откога започнахте да разбирате от ваксини - ха ха ха !
  • 37 Предлагал съм

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ами...":

    многократно подобен експеримент - родител /може и да не е/ с подобно мислене да се опита да следва в срок, /седмица -месец /определен от него, това, което прави един учител до, по време и след часовете в и извън училище, за да върши професионалните си задължения . Защото тези часове, които на мнозина се виждат за недостатъчно натоварване на учителите, са само видимостта. Същото може да се каже и за лекарите /ами погледнете те пък по колко часа са в кабинетите си?; навремето един оперетъчен министър на транспорта определи, че и машинистите, когато не карат влака /т.е., когато стоят на гарите.../ не работят през това време... Изобщо - аман от простащини и простаци.

    Коментиран от #41

  • 38 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "хмм":

    Как да не може, като го правят?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Това ще е

    12 4 Отговор
    Простотия ако започне дистанциооно
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ами защото

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    принтирането е скъпа дейност. Справка - един клас е от 25 души. По задължителните класни и контролни работи минимумът по предмети като БЕЛ, езици, математика, че и биология, химия, история, география... комай - всички - са нужни за срок по минимум 30 листа по предмет принтирани за всеки ученик. Нататък сметката е елементарна - умножавате ги по предметите, по броя на учениците - и се получават тонове хартия, за която се плаща. Впрочем - на съставителите на тестове - същите тези учители, които "получават тлъсти заплати" -никой не плаща за това. За сметка на това правенето на тестове се оказва доходоносен бизнес - погледнете витрините на книжарниците - тестове по това, онова и по всичко останало... И родителите дават доста пари за тях, но 10 лева за работа в училище са много. Много - два пакета цигари... Но това е друга тема.

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Няма как да

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    не съм прав - четири десетилетия съм изкарал в тая професия. И ако някога се борехме с недъгави /интелектуално/ шефове и нареждания, през последните години към тях се присъединиха и много от родителите - доста от тях учили-недоучили, но с мнение и с повече права, отколкото могат да носят.
  • 45 И малко логика

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    - по-точно - лично мнение - Не съм компетентен да оценявам качествата и евентуалните странични ефекти на която и да е ваксина. Това може да прави този, който ми я предлага - има си цели ДЪРЖАВНИ научни институти, в които работят специалисти. Затова ще се ваксинирам, когато държавата подписва съгласие, че носи отговорност за евентуални странични ефекти, проявили се върху мен следствие от стоката /ваксината също е стока/, която тя ми предлага.
  • 46 Ни даскал, ни учител

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Не обобщавай":

    То и образованието ви става като преди освобождението. Като ти е малка заплатата върви общак на строежа, много му завиждаш.
  • 47 Тъпня

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ами защото":

    Как принтирането да е скъпа дейност? В копирни център 5ст А4, 7ст двустранно.
  • 48 Учуден

    9 1 Отговор
    Вчера някакъв друг образ твърдеше, че ваксинираните учители са 60%, сега тоя говори за 35%, има ли изобщо някой, който знае действително колко са боцнатите? Аз смятам, че ваксинираните са не повече от 5% + още 5% с фалшиви сертификати, при лекарите процентите са 1% + 29%
  • 49 Пена

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ирена":

    Ти май си пропуснала голяма част от обОчението.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Демагогия

    7 4 Отговор
    Да се съобразят с родителите? Ми те сто пъти им казаха "Не" на онлайн-а, но като пееш, Пенке ле, кой ли те слуша? Трета учебна година децата се затъпяват усилено. Аман!
  • 53 Плъх

    8 4 Отговор
    Защо отново се дава трибуна на Стаматов и на директора на 51 во ,който бе компрометиран ,но някой май не е разбрал? От началото на ПЛАНдемията тези двамата разказват колко са " ЗАГРИЖЕНИ " за децата ни и затова е по - добре да " учат " дистанционно ( такива животно няма) ! Който има деца във училищна възраст знае как седят нещата на живо. Истинските нагласи на над 90% от учениците е те да посещават училище присъствено! Факт ! Това може да се провери . Останалото е платена журналистика и масова психоза бликаща от медийте ! Не гледайте ТВ , не четете сайтове в интернет и ...никога няма да разберете ,че има Ковид ,пандемия или да чуете кой и на колко години е поредния починал! Тотална пропаганда и здравен фашизъм ! Повръща но се вече !!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бай Янко

    3 2 Отговор
    Тоз мухъл работи ли нещо?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Учител

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "друга майна":

    Вие от къде знаете?
    Учителите са по притеснени от дистанционното от родителите, защото съзнават какво предстои в близките години, когато тази пандемия свърши. И всичко ще е на техен гръб, а родителите само изискания ще имат, без да отчитат дефицита в децата си.
    Страшното не е сега, а в следващите 5-6 години, защото много випуски са засегнати.
    Учителите не искат онлайн - тежко е, разберете го - за всички е тежко.
  • 58 Гост

    0 1 Отговор
    Защо не направиха нищо, за да не се стигне до там. Явно протестиращите ресторантьори и кефа по заведенията са по-важни от това децата ни да получат качествено образование. Качествено, разбира се, доколкото позволява българската система.