28 Август, 2021 07:50 2 230 24

Глобалната свобода на изразяване продължава да се влошава заради COVID-19

  • свобода на словото-
  • медийна свобода-
  • ковид 19-
  • две трети-
  • ограничения

Две трети от страните по света ограничават строго медийната информация за вируса Две трети от страните по света ограничават строго медийната информация за вируса

Глобалната свобода на изразяване продължава да се влошава заради COVID-19   - 1
Снимка: БГНЕС

Две трети от страните по света са наложили ограничения върху медиите на фона на Ковид-19, като свободата на изразяване се е превърнала в "най-голямата жертва по отношение на правата на човека в пандемията", според доклад на организацията, водеща кампанията, Article 19.

Когато пандемията настъпи, държавите по целия свят са реагирали, като са представили фалшиво разграничаване между правата на човека и общественото здраве, забранили са общественото обсъждане и надзора върху ключови решения в името на управлението на кризата, съобщава "Гардиън".

"Изразяването се е превърнало в най-голямата жертва на правата на човека в пандемията: две трети от държавите по света са поставили ограничения върху медиите; много държави са въвели извънредни положения, които са били в разрез със стандартите за правата на човека; потокът от информация е бил под строг контрол, тъй като много правителства се интересуват повече от контрола на наратива около пандемията, отколкото от контрола върху самата пандемия.

Глобалното състояние на свободата на изразяване продължава да се влошава и сега е в най-ниската си точка от десетилетие. Още по-обезпокоително е, че през 2020 г. се наблюдава значителен спад в показателите за протест и участие на обществеността - два ключови елемента на свободата на изразяване и демокрацията като цяло.

Две трети от световното население - 4,9 милиарда души - живеят в страни, които са под строги ограничения или в криза: повече, отколкото по всяко време през последното десетилетие, информира БГНЕС.

Изпълнителният директор на Article 19 Куин Маккю каза: "Пандемията доведе света до повратна точка, в която правителствата и частните участници са изправени пред ярък избор. Те трябва или да се ангажират с изграждането на свят, основан на правата на изразяване и информация, или да станат странични наблюдатели на бързото намаляване на свободите, които поддържат стабилните и ангажирани общества".

Анализът, разкрит в Доклада за глобалното изразяване тази година, показва недвусмислено, че участието на обществеността е отстъпило през 2020 г.: правителствата вземат решения без консултации, подкопават надзора, осъществяват налагане на централизирани правомощия и ограничена отчетност.

"Те нагло използват пандемията, за да дадат нов живот на един стар арсенал от инструменти за потискане на изразяването, между които цялостни забрани на протестите, цензура и спиране на механизмите за право на информация", каза още Маккю.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    54 0 Отговор
    “Който заменя свободата си за сигурност, накрая губи и двете”/ Б. Франклин/

    Коментиран от #8, #15, #20

  • 2 Иначе не става

    1 48 Отговор
    Живеенето в общество изисква законност т.е. ограничения над индивида. Така е било, и така ще бъде. Иначе може спокойно да се върнете в пещерите и там да изнасилвате, убивате, и лъжете който си искате.

    Коментиран от #4, #5, #12, #13

  • 3 Някой

    50 0 Отговор
    Такава цензура нямаше и по времето на социализма.
    Много е удобно - измисляш си криза и започваш с ограниченията и репресиите. В същото време, не позволяваш да се говори и пише за това.
    Мечтата на всеки репресивен режим!

    Коментиран от #21

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иначе не става":

    Закони е имало още при Крум, а и преди него ! Тук проблемът е друг !
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    30 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иначе не става":

    Знаеш ли, че Хитлер е дошъл на власт законно - чрез избори ? Може би това е твоя пример !
  • 6 хаберих

    15 2 Отговор
    Глобалната свобода е исхемично понятие. "-Свободата,Санчо е на върха на копието!" Това е казал Дон Кихот- Алонсо Кехана. Което е вярно. Всеки човек сам разчита ,що е туй собственна свобода и се бори за нея. А не всичко да е отворено към позволение. Затова хаосът все по-осезателно се намества в живота ни. С поглъщани магнитни топчета и лягане по пешеходни пътеки. Щурите истории ще се разрастват. Идат новите Содом и Гомор.
  • 7 Живот

    22 0 Отговор
    под COVID - ски ботуш !
  • 8 Костова

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    А, тя сигурността е съмнителна. В случая свободата се заменя, за да можеш да отидеш на почивка през отпуската или на ресторант в страните с най - голяма демокрация.
  • 9 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    19 0 Отговор
    Ние тази цензура я виждаме. Даже я усещаме всеки ден, пишейки коментари под статиите за коронката и ваксите във Факти. А коментарите ни са с Официална информация. Кой точно ви финансира? А кой финансира този, който ви финансира?

    Коментиран от #22

  • 10 влък

    11 0 Отговор
    Особен грозифай е да гледаш татуирани жени! Шаш и паника!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалност

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иначе не става":

    И по време на робството е имало закони, ако живееше в тези времена щеше да си в свои води - идеален роб.
  • 13 Костова

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иначе не става":

    Живеенето в общества още от първобитно общинския строй изисква някои самоограничения и ограничения.Но не и опити над човечеството с тайни и неизпитани ваксини. Медицинските опити над хора без тяхното съгласие са забранени с Ньюрберския кодекс, състанен през 1947 година. Но всички чиновници отговарящи за правата на човека и получаващи за това тлъсти заплати си мълчат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мислещ

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    А идиотите даже не получиха и за кратко "сигурност". Нито от вируса, още по-малко от правителствата и корпорациите. Замениха свободата си срещу нищо.

    Коментиран от #17

  • 16 Мъдрия

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ковид 19":

    Я смени малко текста, че с копи и пасте само не става. Ще ти намалят стотинките и няма да стигат за бира и семки. После идва и абстиненцията, а в Суходол приемат с връзки, не е както едно време.
  • 17 Не е

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мислещ":

    срещу нищо. Мачкат ги като мангусни мачета. Можеш да го сравниш с тъмните векова на средновековието. Дори е по - лошо. Но скотонаселението не може да го проумее. Няма капацитет за това. Пресата се засилва, но те скимтят и се подчиняват, като си въобразяват, че това ще свърши. Ако слушаме, те ще престанат. Така си въобразяват. Глобаллистето се радват и ги насъскват срещу неопитомените, и те хайванчетата вярват и изпълняват с усърдие.
  • 18 Заглавието

    8 0 Отговор
    е неправилно. Би трябвало да бъде:
    Глобалната ПЛАНдемия е повод за ограничаване и отнемане свободата и правата на хората в глобален мащаб.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ARGON

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Така е. Пландемията е само претекст за налагане на фашизъм от еврейските банкери-глобалисти, начело с Натан Ротшилд. Ковид няма, защото няма изолат, според доклад на CDC на САЩ. Еврейските глобалисти прекръстиха обикновения грип на некакъв си ... ковид.
  • 21 ARGON

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Много точно. Ковид няма, защото няма изолат, според доклад на CDC на САЩ. Еврейските глобалисти прекръстиха обикновения грип на некакъв си ... ковид.
  • 22 ARGON

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Отговор: Всички световни медии и техните клонове са собственост на няколко глобални еврейски династии. Българските медии не правят изключение, и се финансират от същите еврейски сатанисти.
  • 23 ARGON

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Имунолог":

    Марш в мазето да се самоизолираш.
  • 24 Паразит

    4 0 Отговор
    Заглавието да се чете: "Цензурата достигна невиждани размери"!
    Въпрос към мисирката съчинила словоблудството в статията: "Кой държи световните медии"?