Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 18:51 6 367 61

Положението в Румъния е критично

  • коронавирус-
  • неваксинирани-
  • смъртни случаи-
  • помощ-
  • ес-
  • оспитализации

Страната спря плановите хоспитализации и поиска помощ от ЕС заради Covid-19

Положението в Румъния е критично - 1
Снимка: Shutterstock

Румъния навлезе в най-мрачните дни от пандемията, като средният седмичен брой на новите случаи на заразени с коронавирус и на смъртните случаи вече надвишава регистрираните в предишните вълни на епидемията в страната.

Румънските болници са под толкова силен натиск, че правителството в понеделник преустанови плановите операции и неспешния прием, пише онлайн изданието Politico.eu, предаде Investor.

Букурещ поиска също така от ЕС помощ за медицински консумативи, като активира механизма на ЕС за гражданска защита.

Тъй като милиони дози ваксини срещу коронавирус бяха доставени на страните от ЕС, очакванията бяха епидемията да затихне. Ваксините изпълниха задачата си - няколко държави в Европа като Латвия, Естония и Словения имат голям брой нови случаи, но смъртността остава относително ниска. И в трите страни са напълно ваксинирани 50 процента или повече от възрастното им население.

Различна е ситуацията в двете най-слабо ваксинирани страни от ЕС – България и Румъния. И при двете случаите на заразени и починали от коронавирус се увеличават. Румъния е ваксинирала напълно само 34% от пълнолетното си население, а България – само 23%. И двете страни са сред първите три в Европа по смъртност на 1 млн. души население през последните седем дни.

Нарастващият натиск върху здравната система на Румъния доведе до това, че Раед Арафат, ръководител на отдела за извънредни ситуации в страната, заяви на пресконференция в понеделник вечерта, че влиза в сила 30-дневно спиране на неспешните хоспитализации и операции. Това е с цел гаранция на наличността на болнични легла за заразени с коронавирус, които имат нужда от кислород и интензивно лечение.

Механизмът на ЕС за гражданска защита също се задейства във вторник за потенциален достъп до допълнителни запаси от медикамента тоцилизумаб и кислород.

Ситуацията, която се разиграва в Румъния, не е изненада. Още през май правителството осъзна, че има проблем с колебанието на хората най-вече от селските райони да се ваксинират. Таяха се надежди църквата да се включи, за да се предотврати опустошителната четвърта вълна, но това не се случи.

В публикация във Facebook на 28 септември румънската ваксинална служба заяви, че в Румъния на този ден са регистрирани 2,65 повече смъртни случаи на милион души от средното за Европа ниво. „Кога всички ще разберем, че положението е възможно най-лошо?“, питат от службата.

Тревожната ситуация в Румъния и България, където процентът на ваксинации е значително по-нисък от другите страни от ЕС, може да стимулира увеличаването на случаите в останалата част на континента. Това, което допълнително натоварва и без това изтощените здравни системи в Румъния и България, е изтощението на лекарите.

Румъния също беше разтърсена от поредица пожари в болниците по време на пандемията, като при последния пожар на 1 октомври загинаха седем души. „Това е ужасна нова драма, която потвърждава недостатъчната инфраструктура на румънската здравна система, остаряла система ... подложена на невъобразим натиск от четвъртата вълна на пандемията“, заяви румънският президент Клаус Йоханис в изявление по повод пожара.

В допълнение, Румъния остана и без правителство, което падна заради вот на недоверие. Това може да доведе до предсрочни избори, което означава, че страната ще е в безвремие в продължение на месеци.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идват черни дни - смразяващи нощи

    26 40 Отговор
    И в България идва същото положение! Дори при нас е по зле защото има скрита нерегистрирана заболеваемост и много повече смъртни случаи!!!!

    Коментиран от #3, #13, #21, #31, #49, #55

  • 2 Раданч Татлъту

    44 5 Отговор
    Яко ше се мре!
    Дано преди да пукнем да изберем Луна за перзидент!👧👍

    Коментиран от #46, #54

  • 3 Айде, бе

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Идват черни дни - смразяващи нощи":

    Наистина ли?

    Коментиран от #7

  • 4 Идва

    18 10 Отговор
    На майк@ти поТк@та. Копай дупка и се заривай. Смешник.
  • 5 честен ционист

    24 7 Отговор
    Очертават се вече зоните - Западна Европа Зелена, Гърция, Италия Западни Балкани Оранжева, пуделите БГ и Румъния - мръсно червено. Няма да ви дадат да стъпнете на Запад.

    Коментиран от #36

  • 6 Майна

    15 14 Отговор
    Ваксиналната им служба ,. Заявила, че положението е много лошо...ХАХАХА...Балъците вече се ,,боднаха,,. ,явно наистина за тези положението е много лошо...,
  • 7 Идват черни дни- смразяващи нощи

    17 22 Отговор

    До коментар #3 от "Айде, бе":

    Гледай да не те лепва че тогава друга песен ще запееш! И както казва професор Витанов Като влязат в болница най много молят и плачат за помощ са тези които преди това са били най скептични за смъртоносния вирус

    Коментиран от #9, #11, #27

  • 8 И какво

    18 9 Отговор
    Имали 2.5 смъртни случая на 1000000 души повече от средното за Европа! Какво му е критично? Да не е по- скоро истерично?
  • 9 от бункера

    15 7 Отговор

    До коментар #7 от "Идват черни дни- смразяващи нощи":

    ли пишеш.Противогаз имаш ли .А с гъзпапир запаси ли се.Ако е така спокоен съм за теб.Ще доживееш до страшния съд.
  • 10 Така е

    18 9 Отговор
    В момента нагласите на повечето хора в България са против ваксината.Никой не смее да повдигне въпроса защото предстоят поредните избори и всички политици са абдикирали от темата за ковид. За всички политици без изключение е по важно да докопат власта отколкото да мислят за здравето на хората. Не беше трудно да излезнат пред народа да поемат отговорност за ваксините и последствията от тях и да се ваксинират всички или поне голям процент. За жалост всички ще сме потърпевши от тяхното нехайство
  • 11 Айде, бе

    21 9 Отговор

    До коментар #7 от "Идват черни дни- смразяващи нощи":

    Той вече ме лепна! Нищо особено! Постоях си малко в къщи, полежах си , много хора се опитаха да ме плашат като тебе и идола ти Витанов. Глей си работата, шут!

    Коментиран от #23, #58

  • 12 Чичо

    5 11 Отговор
    Вакцините са за стария вирус, делтата не го ловят. Дън са праят ся, щот всичко ще лъсне скоро. Никой не е защитен, туй е съвсем друг вирус
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Реалист

    16 18 Отговор
    Просто нас и Румънците сега ни наказват защото се опълчихме срещу световното задкулисие за ваксините. Убеден съм че ни пръскат от някъде тоя измислен вирус и очаквам и в България много тежка зима и много загинали за наказание

    Коментиран от #15, #18, #57

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Прав си

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "здравето":

    Прав си, но...
    "Който плаща,
    той поръчва музиката"
    А на този хибриден сайт му плащат
    не да образова,
    а да лумпенизира българите!
    Това е простата истина!

    Коментиран от #24

  • 17 JEB

    4 3 Отговор
    истината е че извънредното законодателство се различава в различни страни от ес..при нас е по меко и имаме повече убити..
  • 18 Майна

    13 10 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    И да пръскат ,ще пострадат ,,боцнатите,,, защото спайк протеините дето им вкараха не прощават...Другите ще преболедуват, нормално

    Коментиран от #22

  • 19 JEB

    5 4 Отговор
    мангъра да каже той знае най добре
  • 20 Татяна

    11 19 Отговор
    От ден на ден антиваксърите ще намаляват . До Нова Година друга песен ще пеят. В градовете може да не се чувства , но по селата яко се е стресирал народа . Камбаните бият всеки ден , че и по два пъти.
    Има села където почнаха да събират пари за курбан.
    Свърши Лятото и хубавото време.

    Коментиран от #32, #34, #44, #59

  • 21 Хахахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Идват черни дни - смразяващи нощи":

    Има и много "ваксинирани", неваксинирани!
  • 22 Ковидов

    7 14 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Ще преболедуваш нормално ама друг път . Ще има да чистиш петна поне 8-9 месеца. Ще се влачиш като куче . Без нищо а все уморен.

    Коментиран от #25

  • 23 Само питам

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Айде, бе":

    Колко време лежиш ? Ей тъй за информация ? Карантинираха ли те ?

    Коментиран от #28

  • 24 😂😂😂

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Прав си":

    Тук е Киро Брейка! Нали така? Лумпенизирани!
  • 25 Майна

    11 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ковидов":

    Страхът е голямо шубе и често е дори смъртоносен...
  • 26 Ковидов

    6 3 Отговор
    Не говоря от страх ,а от собствен опит. Аз го прекарах вие му мислете.
  • 27 Тра-ла-ла

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Идват черни дни- смразяващи нощи":

    Този Витанов не беше ли математик? От къде знае кой какво е приказвал преди това и кой как плачел и се молел? Май нещо свободни съчинения си правите с него! 😂😂😂
  • 28 Айде, бе

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Не! Щото не съм ходил на доктор! И много мои приятели го изкараха така! Някои се обадиха на личните си лекари и им казаха какво да вземат по телефона и също не са ги карантинирали. А аз си стоях в къщи, защото и без това се бях контузил и си почивах. имах известно време малко неприятни усещания като замайване и умора, но сега съм добре и всичките ми изследвания са отлични! Благодаря!

    Коментиран от #38, #42

  • 29 нидялко

    3 1 Отговор
    Малеееееее, страх!!!!
  • 30 Професорът го каза

    5 5 Отговор
    "80% са дебили"...отново се оказа прав!

    Коментиран от #35

  • 31 Тра-ла-ла

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Идват черни дни - смразяващи нощи":

    Чувалите идват ли? 😂😂😂
  • 32 нидялко

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Татяна":

    Стига лъжи! Никъде няма такова нещо! Имайте предвид, че има и хора, които ви се връзват.

    Коментиран от #39

  • 33 Иван

    6 7 Отговор
    Явно в България ома най-много тъп материал. Даже и румънците са по-умни
  • 34 Тра-ла-ла

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Татяна":

    Татяна , от кое село си? За курбана питам?

    Коментиран от #40

  • 35 Минка

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Професорът го каза":

    А ми вземайте се с професора, щом толкова го харесваш! А пък и двамата сте едни такива умни...
  • 36 Марин

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    И ко от туй?
  • 37 Тоалетна хартия

    11 3 Отговор
    Абе тия румънци нямат ли ракия....???!!! Само идиот би се ваксинирал!!!!

    Коментиран от #47

  • 38 Фершел

    1 10 Отговор

    До коментар #28 от "Айде, бе":

    Скоро ше ти хапнем житото и на тебе

    Коментиран от #50, #52

  • 39 Татяна

    1 7 Отговор

    До коментар #32 от "нидялко":

    Ти къде живееш ? Или си по информиран ? П о селата се виждат катафалките и линейките от всички , защото населените места са малки. Но скоро всички ще ги пати.

    Коментиран от #43, #51

  • 40 Татяна

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Тра-ла-ла":

    Ами курбан скоро имаше в Дряновец. Ако не вярваш и нямаш познати , питай в кметството. Също и по околните села.

    Коментиран от #48

  • 41 набухвател

    8 3 Отговор
    И това заглавие не минава!Това критично,трагично,апокалиптично вече е отработено и не действа!Измислете нещо с което да си заслужите парите,а те не са малко!Ако има нещо трагично,това са болните от други болести,тези 300 човека,които умират на денонощие пренебрегнати,защото лечението им е икономически неизгодно.

    Коментиран от #56

  • 42 шопа

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Айде, бе":

    Ами то такива чалъмлии като тебе го разнасят дето не спазват карантина. А може изобщо да не е било Корона вирус , а да те е хванал сънгюрлък.
  • 43 набухвател

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Татяна":

    Даа....,виждат се!Двама от мойто село след ваксинация;
  • 44 Sieg

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Татяна":

    Какви села бре ТатиЯно, то в селата има по 1 - 2 човека от както е демокрацията, няма земеделие и животновъдство.

    Коментиран от #45

  • 45 Татяна

    6 7 Отговор

    До коментар #44 от "Sieg":

    Така ти се струва на тебе , защото само пред компа седиш. Най много да си преместиш задните части до масата за да се наплюскаш като за последно .

    Коментиран от #53

  • 46 АААА ПО ДОБРЕ ДА ПУКНЕМ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    ПРЕДИ РУ.РА. ПАК ДА Е СТАНАЛ ПРЕЗИДЕНТ,А Л У Н А Е ШАМПИ🌝Н👌
  • 47 Биде

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Тоалетна хартия":

    Ей затва не се ваксинирам сам, това им е работата на докторите.
  • 48 Тра-ла-ла

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Татяна":

    Еее, Таяно тя стара информация за какво ми е? В Дряновец сме изтървали, обади за нещо предстоящо!
  • 49 ВСИЧКИТЕ АНТИ ВАКСИ

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Идват черни дни - смразяващи нощи":

    ВЕЧЕ ИМАТ ЛАМИНИРАНИ ЖАЛЕЙКИ ОРИГИНАЛ🙏АЛЕ ЛЮ ЛЯ🍷
  • 50 Айде, бе

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Фершел":

    Може, може! Да сте живи и здрави и да ви е сладко!👍
  • 51 нидялко

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Татяна":

    На село живея. На никого не му пука за глупости. Не знам колко ти плащат да пишеш тия дивотии, но в реалния живот, няма такова нещо. Поради естеството на работата ми, нито ден не съм си "стоял вкъщи". Нито ден от измислената ви пандемия. И да ви светна още нещо. Хората са смъртни и умират. Винаги е било така.
  • 52 нидялко

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Фершел":

    Да ти се повръща.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Луна- президент,а премиерът ще е Хисарския поп
  • 55 То си е по-зле от месец у нас

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Идват черни дни - смразяващи нощи":

    В Румъния и Украйна сега започна да става зле. На фона на толкова много заразени смъртността им ще продължава да расте със сигурност. Колкото по-натоварени са болниците, толкова повече хора умират. Защото персоналът не става повече, а може и от лекарства и от кислород да се появи недостиг. Особено зле е в малките провинциални болници.
  • 56 Проблемът е, че не е само заглавие, а е

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "набухвател":

    самата истина. А такива като теб се осъзнават чак когато те лично или някой много близък човек от семейството влезе в болница с тежък ковид или недай си Боже умре. А някои и тогава дори не се осъзнават. Пълни галфони.
  • 57 Някой ти облъчва простия мозък

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    постоянно. Не спряхте да пишете дивотии.И да търсите странни обяснения на очевадни неща. Русия, България, Румъния, Украйна все тая. Малко ваксинирани=много умрели.
  • 58 Ами радвай се, че си бил от късметлиите,

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Айде, бе":

    които го карат леко. Ама не всички са такива. Доста познати имам сред тези, които вече не са между нас. На 45-60 години, не старци на 85+.
  • 59 Не лъжи сега

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Татяна":

    не лъжи хората - бях на няколко места в провинцията и хората разправят какъв е тоя вирус бе, само по градовете ходи явно...
  • 60 Офффффф

    2 0 Отговор
    "Трeвoжнaтa cитуaция в Румъния и Бългaрия, къдeтo прoцeнтът нa вaкcинaции e знaчитeлнo пo-ниcък oт другитe cтрaни oт EC, мoжe дa cтимулирa увeличaвaнeтo нa cлучaитe в ocтaнaлaтa чacт нa кoнтинeнтa."

    Ъ? Ко рекохте? Нали сте набодени, кво ви притеснява - тука не сме. Делтата е на мода. За вас - Мю-то и други.

    Тука Мю и подобни няма да хванете - не вирее - няма боцнати, няма предимство, няма как да се наложи. Пък от Делта боц-а, разправят, ви пазел. Пък оригиналният Ухански, дето ви е правена ваксата срещу него, отдавна го няма... Какво точно ще се разпространи...?
  • 61 Сатаната Гейтс

    1 0 Отговор
    Ето тук се вижда колко е зле здравеопазването в България! Т.е няма здравеопазване! Сега излиза всичко наяве! Монопол на здравната каса! И да си осигурен без да дадеш рушвет, не ти обръщат внимание в болницата! Лекари, медицински сестри приети и завършили с подкупи! Няма достатъчно информация за ваксините, най-вече по телевизията. Т.е какво е съдържанието на ваксините, какво има в тях?! Колко от възрастните хора на 70, 80 или 90 се ровят в интернет??? Целият този хаос с вирусите ще продължи поне едно поколение, предвижда се до 2045. Появата на новите варианти идва след имунизациите по цял свят, тъй като ваксината оказва влияние на естествения ход на образуване на антитела. След първите имунизации се появиха и първите варианти! Вируса, че е изкуствен две мнения няма! Ковид вируса е комбиниран с ЧАСТИЦИ от вируса на грип, СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност) и други вируси. Един от следващите вируси който ще пуснат ще води до вътрешни кръвоизливи. Идва ред и на изкуственото месо, което ще ни задължат да ядем след като се установи, че определен вирус се предава от едър рогат добитък на човек. Сатаните от Новия световен ред!