Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 12:24 1 945 25

Столичната здравна каса работи в нарушение-липсва достатъчно персонал със зелен сертификат

  • столична здравна каса-
  • работи-
  • нарушение-
  • персонал-
  • липса-
  • зелен сертификат

Причина за създалата се ситуация е, че има десетки служители на СЗОК, които нямат зелен сертификат, но и отказват да се ваксинират или да се тестват, за да отидат на работа

Столичната здравна каса  работи в нарушение-липсва  достатъчно персонал със зелен сертификат - 1
Снимка: БГНЕС

Столичната здравноосигурителна каса работи в нарушение на заповедта за новите противоепидемични мерки заради липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат, който да обслужва гражданите и лечебните заведения. Това призна в "Денят започва" директорът на СЗОК Иванка Динева.

"За съжаление, в момента работим в нарушение на заповедта. Взели сме всякакви предпазни мерки. От всичките 203-ма служители на СЗОК няма болни в момента. Има четирима карантинирани, защото са били контактни. - казва Динева.

Причина за създалата се ситуация е, че има десетки служители на СЗОК, които нямат зелен сертификат, но и отказват да се ваксинират или да се тестват, за да отидат на работа. Така вчера в столичната каса са работили 43-ма души без зелен сертификат. Директорът ги е допуснал до работните им места, за да се обезпечи обслужването на пациентите и медиците. В отпуск са излезли всички служители на отдел "Правен". Проблем с кадрите има и в отдел "Бюджет и счетоводство".

"Няма бунт в момента, но имаме съответните перипетии с тези служители. Но за съжаление няма как да ги накараме насила да предприемат която и да е от тези три мерки." - казва още Динева.

Друг проблем пред работата на столичната здравна каса е и фактът, че все още не са осигурени безплатни антигенни тестове за служителите. Така всеки, който се е тествал, за да отиде на работа тази седмица, е заплатил за това със собствени средства. В момента се водят разговори с ръководството на НЗОК за осигуряване на тестове.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 железаров

    34 0 Отговор
    От 90 статии 30 за корони и сертификати,браво ашколсун.
  • 2 сара

    31 1 Отговор
    Защо, за да се допуснат до работа тези хора трябва да се тестват ? Или има вътрешна заповед в ущърб на Кодекса на труда и Конституцията ?
  • 3 сара

    13 2 Отговор
    Защо, за да се допуснат до работа тези хора трябва да се тестват или ваксинират? Или има вътрешна заповед в ущърб на Кодекса на труда и Конституцията ?
  • 4 русенец

    19 18 Отговор
    Да ги глобяват и съкращават! Държавните служители не спазват правилата, после се чудят защо простосмъртните също не ги спазваме.
  • 5 Добро

    40 1 Отговор
    Долу сертификатите, само така!!! Конституцията, законодателството и международните харти и документи са над този медикофармафашизъм! Единство в отпора срещу това зло! Смелост и никакво огъване пред силно подозрителната и съмнителна загриженост за здравето!
  • 6 Уволнете го

    21 3 Отговор
    Директора да се уволни и плати глоба. Не само да ми обикалят проверяващи градският транспорт, кой бил без маска.
  • 7 Sieg

    21 4 Отговор
    Нека колабират всички институции, но нека да се държат всички политици отговорни! ГЕРБ също са отговорни за ситуацията, даже на 99% те са виновни за всичко случващо се.
  • 8 Цитат

    18 0 Отговор
    "Но за съжаление няма как да ги накараме насила"

    еха...
  • 9 А защо

    34 0 Отговор
    Защо тези не искат да се ваксинират? Нали са в здравната система?
  • 10 то така

    26 0 Отговор
    Ама от РЗИ и полицията има ли неваксинирани? Защото ще е много странно да глобяват, а те самите да нямат сертификати.

    Коментиран от #12

  • 11 Санитарката

    3 8 Отговор
    Аз съм готова да заменя чистачките в Здравната каса,но мисля ,че тях са ги вакснали.Не вярвам и останалите служители да са незаменими.
  • 12 Защо

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "то така":

    да е странно?Нали някой трябва да оцелее за да налага глоби и да води статистиката за умрелите.
  • 13 OMEGA

    3 0 Отговор
    ИЛИ ЗА ВСИЧКИ ИЛИ ЗА НИКОГО !
  • 14 безпартиен

    4 3 Отговор
    Грешката на управляващите е,че всички взимащи заплати от бюджета-държавен и общински,държавни фирми трябва да са ваксинирани!!!!Защото как някой не ваксиниран служител ще проверява и пише актове за нарушения?????Ама имало права?Те правата много,много отдавна си ги дадохме сами!Който владее миналото владее и бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!
  • 15 Пипи Чорапчето

    13 2 Отговор
    Стига бе - "не желаят да се ваксинират"?! Това го разбирам!;)
    НО тогава резонният въпрос е защо тази държавна институция "работи в нарушение на правилата", а проверяващите не я санкционират - така, както заплашително и застрашително даже обещаха да се санкционират ВСИЧКИ, които нарушават правилата - и под всички се разбира както юридически, така и физически лица!
    Няма как да гърчиш една част от хората, а да си затваряш очите за друга - нали твърдим и искаме законът да е еднакъв за всички?!
    И не - не съм поддръжник на "зелените сертификати", за мен лично това е пунта мара грижа за здравето ни! Но след като си го въвел за всички - значи или важи за всички, или не важи за никой! Да си мислил като го въвеждаш!
  • 16 относно заповед

    9 1 Отговор
    Защо не прочетете по добре заповедта на министъра? В коя точка от заповедта на доктор Стойчо Кацаров е спомената НЗОК или държавните служители ?
    Коя точка нарушаваме можете ли да кажете? Нарушаваме вътрешна заповед ,основана на заповедта на министъра на здравеопазването,но в ней служетели на НЗОК не е цитирана ,тогава кой е нарушетеля? Или ако отстояваме някакви права в тази държава ,по подразбиране сме нарушители....

    Коментиран от #19

  • 17 Това е реалността

    9 0 Отговор
    Това е мнението на българските граждани- и колкото да се напъват разни медии , псевдо експерти и няколко платени отвън държавни служители и нпо-та хората държат на правата си и им е пределно ясно че това не се прави в името на тяхното здраве.Само така.
  • 18 Иван

    7 0 Отговор
    Браво само така в Лидъл Кауфланд метрото градски транспорт банки НАП може а б.......ци
  • 19 Азазел

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "относно заповед":

    Това го казва директора на СЗОК. Така, че този въпрос е към нея.
    Или е в нарушение или е неграмотна и не може да разбере една заповед.
  • 20 относно заповед

    2 1 Отговор
    Към настоящия момент, не е налице заповед на министъра на здравеопазването, която да е Е ОТНОСИМА към служителите в НЗОК. Поради тази причина, заповедите на министъра на здравеопазването не могат да бъдат сочени като основание за въведения пропускателен режим.
    С това се нарушава основно и гаранитрано от Конституцията право, а именно, правото на труд, доколкото без да е налице каквото и да е нормативно основание, чрез осъществяване на НЕДОПУСКАНЕ до работа, на работник или служител, който се е явил в рамките на установеното за него работно време, в състояние, годно за осъществяване на трудовите / служебните му функции, с готовност да полага труд по трудово, респ. служебно правоотношение. До промяна на нормативната уредба или издаване на приложима и относима към служителите в НЗОК Заповед на министъра на здравеопазването
    Нещо повече, незаконното недопускане до работа е основание работодателят и виновните длъжностни лица да дължат обезщетение съгласно чл.213, ал.2 от Кодекса на труда.

    Служителите не се противопоставят на действията на правителството и на ръководството на НЗОК да предприемат и осъществят адекватни и надеждни противоепидемични мерки.
    Независимо от това, всяко действие на работодателя/органа по назначаване трябва да се реализира в рамките на закона и при стриктно зачитане на всички трудови и граждански права.
  • 21 Имунолог

    2 1 Отговор
    Aaaaa..., ceтихтe ce! Нямало било персонал и още по странно, че служители от СЗОК отказвали да се ваксинират? Демек бройте ги в групата на антиваксърчетата. Е, как ще водим борбата с пандемията? Как ще стане тая работа, след като антиваксърите достатъчно размътиха водата? Трудна работа. ФАКТ Е , ЧЕ ДEЛТA ЛEГИOНИТE БУКВAЛНO ВЪРШEЯТ И ЗAРAЗЯВAТ ВCИЧКO ЖИВO ИЗПРEЧИЛO ИМ CE НACРEЩA. Ceгa кaктo кaзaх прeди врeмe, дo крaя нa мeceцa бoлницитe изпaдaт в кoлaпc. Тoвa e. Нaгли aнтивaкcъри.
  • 22 Лекар

    1 1 Отговор
    Защо толкова време няма статистика колко ваксинирани са в интензивните отделения?
    Може би защото процентът им е много висок...
  • 23 Истински ЛЕКАР

    1 1 Отговор
    Като са се загрижили толкова за здравето на хората, ще има ли безплатни лекарства за близо милион неосигурените в България?
    Или за тях е безплатна само принудителната ваксина, която може да ги разболее?
  • 24 преболедувал

    1 1 Отговор
    ЗНАЧИ ЩЕ МАЧКАТ раята и ще я карат да се ваксинира а държавните служители и дори медицински персонал ще се правят на луди. Каквото е за едните , това трябва да е и за другите.

    Коментиран от #25

  • 25 Доко

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "преболедувал":

    Комунизма ни беше опорочен а днес капитализма в пъти повече. Цялата кочина е опорочена и иска тояга.