15 Септември, 2024 18:07 2 048 8

Близо 80% от българите страдат от липса на витамин D

  • българи-
  • недостиг-
  • витамин-
  • витамин d-
  • липса-
  • дефицит

Д-р Красимир Хаджилазов обясни, че замърсеният въздух, затлъстяването и прекомерното стоене на закрито са основните причини за недостига на витамин D

Близо 80% от българите страдат от липса на витамин D - 1
Снимка: Shutterstock

В интервю за zdrave.to д-р Красимир Хаджилазов, началник на Отделението по ендокринология и болести на обмяната във “Втора МБАЛ” в София, говори подробно за значението на витамин D за човешкото здраве, както и проблемите, свързани с неговия дефицит.

Ролята на витамин D

Витамин D не е просто свързан с костната плътност, както се смяташе доскоро. Той участва в множество процеси в организма и е определян като хормон поради наличието на специфични рецептори във всяка клетка на тялото. Витаминът играе ключова роля за имунната и нервната система, а дефицитът му може да доведе до сериозни проблеми като диабет тип 2 и трудности при забременяване.

Източници и производство

Витамин D съществува в две форми — витамин D2 и D3, като последната е два пъти по-мощна и се намира в животински продукти. Въпреки че ултравиолетовата светлина помага за синтезирането му в кожата, д-р Хаджилазов подчертава, че 75-80% от българското население страда от недостиг, въпреки слънчевия климат в страната. Причини за това включват замърсеността на въздуха, прекомерното стоене на закрито и фактори като затлъстяване.

Симптоми на дефицит

Типични симптоми на недостиг на витамин D включват слабост в бедрените мускули, болки в костите и мускулите, отпадналост и по-бавно зарастване на рани. Дефицитът може да компрометира имунната система и е свързан с косопад и нарушен калциев метаболизъм, което води до проблеми със зъбите и костите.

Превенция и препоръчителни дози

Според д-р Хаджилазов, профилактиката трябва да започва още от кърмаческа възраст с добавяне на 400 единици витамин D на ден. Възрастните хора, особено след 50-годишна възраст, имат нужда от 600 до 1200 единици дневно, в зависимост от здравословното си състояние. Недостигът на витамина може да се коригира чрез разнообразно хранене или добавки, особено за хора, които следват вегетариански или вегански диети.

Опасности от хипервитаминоза

Важно е приемът на витамин D да бъде контролиран, тъй като той е мастноразтворим и може да се натрупа в организма, водейки до хипервитаминоза. Това състояние може да предизвика гадене, повръщане, бъбречни камъни и дори бъбречна недостатъчност.

Заключението на д-р Хаджилазов е, че въпреки че витамин D е изключително важен за здравето, неговият прием трябва да се следи внимателно, за да се избегнат негативни последици от прекомерни нива в организма.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    5 1 Отговор
    Да караме колело?
  • 2 Яяяяяя

    0 1 Отговор
    Ами тогава ще Си останем със статистиката
  • 3 Дупничанин

    3 1 Отговор
    Нема слънце, герберите го гепиха.
  • 4 Ти си

    3 2 Отговор
    Евтина реклама на хранителни добавки с витамин D препарати ......
  • 5 Знайко

    4 0 Отговор
    Не е проблем липсата на слънце, а неяденето на качествена храна като животинските продукти споменати в статията. Какво очаквате като цените на храните са двойни в сравнение с 2019 и хората могат да си позволят само най евтините боклуци наблъскани със захар, а не качествено месо, мляко, сирене???
  • 6 Аааааа

    2 1 Отговор
    Страдат те горките, цяло лято по плажовете, а зиме по планинските курорти.....и магнезий да пият, нали!?
  • 7 Гумено мече

    5 1 Отговор
    За Бай Ганьо в ракията има всичко нужно
  • 8 Анонимен

    1 1 Отговор
    Трябва да намеря подходящо!