7 Декември, 2021 11:14 2 312 17

Стойчо Кацаров посочи къде ще се строи детската болница

  • детска болница-
  • стойчо кацаров

Ние не сме се отказали от изграждането на такава болница

Стойчо Кацаров посочи къде ще се строи детската болница - 1
Снимка: БГНЕС

Изграждането на детска болница е тема, която се дъвче от години. На 100% е ясно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровска“, подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен.

Не може, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не е била в Устройствения план от 2011 година. Това не позволява издаване на виза на проектиране, тоест практически не може да бъде реализиран. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Ние не сме се отказали от изграждането на такава болница. COVID ни отклони от тази посока, но сега отново трябва да обърнем внимание на този проблем. Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора на болница „Лозенец“ - разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи, посочи здравният министър.

"В Плана за възстановяване и устойчивост, който е вече в ЕС, ние сме заложили на този терен да се постави не само в страната, но и първият в Европа протонен ускорител - това е уред, който позволява лечение на онкологично болни деца, както и възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери", коментира още Кацаров.

По думите му, изграждането на болницата в най-добрия случай ще отнеме 5 или повече години. "Затова обмислихме варианта през това време, тъй като децата се лекуват в много лоши условия, те от години са такива - какви са стаите, леглата...затова решихме да реорганизираме Правителствена болница, така че по възможност децата, които се лекуват в Специализараната детска болница да се преместят в болница "Лозенец", където условията са възможно най-добри, и като условия, и оборудване. Този въпрос беше обсъждан в пленарната зала в Народното събрание и всички политически партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата", посочи той.

"Болницата има 238 легла, миналата година са намалели на 183, от които използваемостта е под 50%. Там има капацитет да се приемат всички легла на Специализираната детска болница. За да се случи, трябва да има предварителна оценка и ремонти, така че да може да се подготви и да се използва наличния капацитет на болницата", разкри Кацаров.

"Сливайки Специализираната детска болница и "Лозенец" е важно новата болница да запази многопрофилния си характер - да има лечение както за деца, така и за възрастни пациенти. Няма да се прекратява университетския характер на болницата. Нашата цел не е да махнем обучителния процес в болницата, а да го надградим. Нещо повече, при малкия брой пациенти, които се обслужват, е под въпрос качеството на обучение в рамките на лечебното заведение", допълни още Кацаров.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 13 Отговор
    Сега и от строеж на Детска Болница ще се Краде! Файдупкова няма да пропусне.
  • 2 Спиро Киров

    16 3 Отговор
    Кой ще налапа милионите?

    Коментиран от #10

  • 3 Стройте !

    16 1 Отговор
    Ами започвайте ! Дотук само говорене.
  • 4 гост

    11 0 Отговор
    За мен трябва да си е в карето на Александровска. Там е съсредоточено всичко. И с една хеликоптера площадка могат да се обслужват доста лечебни заведения. Освен това, този протонен ускорител, ако ще е и за възрастни, там е по-удачно. И това каре има достатъчно място и зеленина.
  • 5 ПСР

    11 1 Отговор
    Много болезнена тема,на фона на случващото се.
    Подобна структура е пределно нужна.Въпросът се"дъвчел",а решение-зиро!Докога?
    Онези,предишните,бЕха решили да поправят гробовна сграда за 90 милиона....за да отбият номера.С цялата си възможна наглост,бяха гласували 185 милиона/двойно/,за"Правителствен комплекс"в Техпаркът на Плевнелиев./който,щеше да излезе поне 400 милиона/.
    Въпрос на приоритети.Детска,комплексна болница,или комплекси за тунеядци.Без думи.
  • 6 КАТО ХЕМУС И БЕЛЕНЕ

    11 0 Отговор
    ДОКАТО Я ПОСТРОЯТ ТИЯ КОИТО СЕГА СЕ РАЖДАТ ТОГАВА ЩЕ СА КЪМ 90 ГОДИШНИ
  • 7 Румба джас

    5 1 Отговор
    Кой е този?
  • 8 5483

    4 0 Отговор
    Каца, нали имате здравна карта?
    Та по тази здравна карта леглата в София включително и детските не бяха ли прекалено много?
    А онези в Казичене или незансикъдеси и там строят огромна болница?
    Каца помисли за децата от Свиленград,Ивайловград, Бургас???
    Не трябва ли болницата да е общодостъпна и по-близо до всички. Няма деца само в София.
    В този смисъл не ли са по-подходящи Пловдив или Стара Загора??
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    След,като погазиха конституцията Троицата,кацаров,янев и шефа им фуражката ми станаха особенно антипатични!Преди това ми бха притни,защото уж бяха срещу КУУУруупциЯЯта......
  • 10 Българин

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Спиро Киров":

    Ноемврийските избори са ни стрували 124 милиона . А Нова Национална детска болница се изчислява, че ще струва с 1/3 по-малко ( 94 милиона ).
    Така че по-малко умуване, и да действат !
  • 11 123

    1 1 Отговор
    Ще строят болница в която ще лекуват децата от отровните инджекции.
  • 12 3.14К

    1 4 Отговор
    Стойчо-далаверата няма капацитет за такива важни решения. Виждаме последствията от болниците като търговски дружества.
  • 13 Хмм

    4 0 Отговор
    С тея пари дето раздадохте заради ковид измамата щяхте да построите 100 болници.
  • 14 Факт

    1 0 Отговор
    Браво!
  • 15 гост

    1 1 Отговор
    Спрете да го показвате тоя.
  • 16 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ИМАМЕ СИ БЕТОНЕН ФУНДАМЕНТ ЗА ДЕТСКА БОЛНИЦА ! НЯКОЛКО КУПЕНИ МАЙКИ ЗЛОСЛОВЯТ -И ОТПАДА ??? КОЙ ИМА ИНТЕРЕС -В МЕДИКО КОРУПЦИЯТА ???? ЯВНО И РАПОНЧЕТО КАЦАРОВО Е В КЮПА !!!!!!!!!!!!
  • 17 7789

    1 0 Отговор
    Да започва строежът,място има