8 Декември, 2021 19:24 2 238 4

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е приоритет само на думи

  • благомир здравков-
  • детско здравеопазване-
  • приоритет-
  • само на думи

Според директорът на Педиатрията е добър вариант новата детска болница да е в двора на "Лозенец" 

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е приоритет само на думи - 1
Снимка: bTV

В педиатрията нямаме Спешно отделение, защото нормативната база е такава, че Специализираната болница за лечение на детски болести няма право да разкрие профилирано детско Спешно отделение". Това обясни д-р Благомир Здравков, анестезиолог-реаниматор и директор на Педиатрията в предаването "Лице в лице". Той е един от последните лекари, борили се за живота на 5-годишното дете, което почина от менингит, след като такава инфекция беше установена в столична детска градина.
"Когато родителите на детето установяват, че то се влошава тръгват първо към Инфекциозна болница, но не стигат до лекар. След това идват в нашата болница. Родителите не са връщани, когато са дошли първоначално са установили, че нямаме спешно отделение и сами са решили, че ще отидат в "Пирогов". После отново се връщат при нас", посочи директорът на педиатрията.

"Свръх острият менингоков сепсис за голямо съжаление е с леталитет около 95%. Такова състояние развиват около 10-20% от заболелите. Не съм никак убеден, че ако детето беше постъпило по-рано при нас, развоят щеше да е различен", каза д-р Благомир Здравков.
Той коментира и идеята на служебния здравен министър новата детска болница да се построи на терен в двора на УБ "Лозенец", а до тогава педиатрията да се премести в правителствена болница.

"Мястото на такава болница в парка на "Лозенец" считаме, че е добър вариант. Има значение как ще се осъществи комплексната детска грижа. Ако стане така, че освен нашата болница, в правителствена дойдат и другите ключови детски структури, това е едно добро временно решение", отбеляза той.

Според него е необходим детайлен анализ на цялата ситуация, за да стане ясно и на хората в болница "Лозенец" и на тези, които се предвижда да влязат в нея, дали това е удачен вариант.

"Като директор на уникална болница ще кажа, че детското здравеопазване е приоритет само на думи. Това е десетилетия наред. Важно е бъдещите управляващи какъв хоризонт виждат за детското здравеопазване. Всяка смъртност на дете се приписва на некадърността на лекарите", коментира още д-р Благомир Здравков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гневен

    8 0 Отговор
    Що за държава е тази която 1 болница за деца неможе да построи!!!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Майка

    5 1 Отговор
    Не се строи щото от там сигурно няма да могат да точат пари от НЗОК иначе досега да бяха 10
  • 3 ????

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гневен":

    Държава, която си затри здравеопазването, което имаше преди капитализма. По времето на соца във всяка болница имаше детско отделение, освен това имаше още една детска болница, която се намираше на ъгъла на Пиротска и Иван Иванов, по времето на соца Владайска река! Същата болница беше бутната и сега там има платен паркинг.
  • 4 qwerty

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гневен":

    Не отхлабвайте натиска! За трудните решения се изиска "помощ"!