Last news in Fakti

24 Март, 2022 14:07 624 4

267 млн. лв. за детското и майчиното здравеопазване

  • мз-
  • майчино здравеопазване-
  • детско здравеопазване

Ще има промяна в наредбите за профилактичните прегледи и диспансеризацията

267 млн. лв. за детското и майчиното здравеопазване - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова представи програмата на министерството по отношение на детското и майчино здравеопазване за 2022 г. В пресконференцията участват зам.-министърът д-р Петър Грибнев и началникът на кабинета на проф. Сербезова - д-р Васил Пандов.

Един от приоритетите на Министерството на здравеопазването е майчиното и детско здравеопазване. В системата има проблеми от десетки години, които не намират своето дългосрочно и адекватно решение, посочи министърът.

"Една от малкото области, в които ефектите се виждат по-бързо, това са инвестициите в майчиното и детско здравеопазване. Това са инвестиции в нашето бъдеще и с оглед на демографската криза, това трябва да бъде един от основните приоритети на МЗ, независимо от кого е ръководено то", заяви Сербезова.

Осигурени са 79 млн. лв. за първична медицинска помощ при майчиното и детско здравеопазване. Предвидено е увеличение на обемите с 9%, докато в специализираната първична помощ увеличението е около 60%

За детското и майчино здравеопазване в болничната медицинска помощ заложените средства са в размер на 267 млн. лв. То включва 101 клинични пътеки, в които ще бъдат включени педиатрични пътеки, неонатология и акушерство и гинекология.

Ще има промяна в наредбите за профилактичните прегледи и диспансеризацията, както и в наредбите за определяне на здравните пакети, които се гарантират от бюджета на НЗОК. Целта е ранно откриване на заболявания. В тази връзка се предвижда и медико-диагностичните прегледи да станат част от редовните прегледи на децата до 18 години.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На кои майки?

    6 0 Отговор
    На украинките или на 12 годишните?
  • 2 Грульо

    2 0 Отговор
    "267 млн. лв. за детското и майчиното здравеопазване"

    А за фалшивия ковит 500 млн.
  • 3 Госあ

    4 0 Отговор
    Сърбелгъзова какво стана със зеления нацификат и ваксинацията? Натискай ги да се бодат ганювците, че с тия окраинки сигурно ще има нов щам предаван и по полов път!
  • 4 51294

    9 0 Отговор
    Поредната лицемерна лъжкиня добрала се до властта! Няма кой да ви вярва краварски слуги! Сербезова разкажи за опитите с нерегистрирани лекарства върху Българи от лекари в държавни и частни болници, бизнес за милиони, за сметка на умрели Българи?