Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 10:57 2 537 18

Д-р Брънзалов: Личните лекари издишат

  • николай брънзалов-
  • лични лекари-
  • издишат

Нека пациентите не звънят на лекарите по телефона да им се издава електронна рецепта, без лекарят да си е видял пациенти, призова зам.-шефът на Българския лекарски съюз

Д-р Брънзалов: Личните лекари издишат - 1
Снимка: БГНЕС

Лекарите са изморени. Има много работа и ние не можем повече да дишаме заради огромните опашки от хора пред кабинетите ни. Правим всичко възможно периодът на сътресение да е максимално кратък. У нас имаме един от най-добрите достъпи до медицинска помощ. Това заяви в ефира на БНТ зам.-шефът на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.
Дали има добър достъп до медицинска грижа у нас обаче е спорно, особено на фона на последните скандали в сектор “Здравеопазване”. Припомняме случая с починалата във Враца жена, която 40 минути чака на регистратурата в Спешното отделение и разкарваната между 4 болници възрастна жена в София, която почина след 2 седмици в кома.
Брънзалов обаче обясни случващото се с COVID-19 и трансформираните отделения заради нуждата да се дава кислород на болни. Лекарят отбеляза, че много от хронично болните хора са се влошили именно поради причината, че не посещават лекарите си.
Той се възмути, че личните лекари са натоварени с допълнителни административни функции. Обясни още, че електронен преглед на пациенти няма. Става дума за електронна регистрация на пациенти, допълват от frognews.bg.
Коментарът му идва след вчерашното съобщение на “Информационно обслужване”, според което всички общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече могат да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Нововъведението е част от новия модул "Е-Преглед" на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Брънзалов поясни, че всеки, който има електронен подпис, ще има достъп до електронната регистрация. Електронните рецепти са вече факт, като тяхното издаване става след преглед в кабинет на лекар. Нека пациентите не звънят на лекарите по телефона да им се издава електронна рецепта, без лекарят да си е видял пациенти, призова Брънзалов.

“Написването на електронната рецепта се издава след преглед от лекар. Това трябва да се знае“, подчерта той и призова за промяна в наредбата, за да се постигне дигитализацията в здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Личните

    37 1 Отговор
    Лекари не вършат нищо !Лекуват ни по телефона и за това толкова много хора си отидоха от ковит Само парите са им в главите

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Възможно ли е

    23 0 Отговор
    да имате "лична съпруга" , която да е "лична" на още 900 души? Дали няма да "изнемогва" жената?

    Коментиран от #5

  • 4 Грульо

    26 1 Отговор
    Д-р Злобил пак се изказа. Обаче аз съм възхитен от уменията на режисьорите да избират актьори с най-подходяща визия за ковит цирка. :D
  • 5 Rock

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Възможно ли е":

    Усещам точно обратното.
  • 6 Рошко

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Личните":

    Точно мен ме дразни че и само за пари ревът, а само забележете какъв им е автопарка пред болниците.забелязъл съм че като го потърсиш по телефона не дай си боже в събота или неделя не вдигат, а фелдшерите за едно животно веднага се отзовават
  • 7 пациент

    15 0 Отговор
    Брънзалов, от многото скитане по студията на телевизиите не ти остава време за пациентите ти. Докога ще ни игнорираш?
  • 8 хихи

    16 0 Отговор
    Брънзалов, тая шия където я имаш не е от туршия!
  • 9 Българин

    15 1 Отговор
    Ама си прибра 12 000 лева само от поставените от теб 1 200 дози ваксини, не те чух да се оплакваш когато го заяви гордо! Между другото сезирахте ли етичната комисия и прокуратурата за ежедневните случаи на убити от доктори пациенти докато чакат в безпомощно състояние белите мафиоти да изпият кафето? Брънзалов, ти си за доживотна присъда в ЦСЗ!!!
  • 10 Хахаха

    6 1 Отговор
    Да уточним: от една страна лекарите са преуморени заради огромните опашки пред кабинетите им, от друга не трябвало да се обаждаме по телефона, а да се редим и ние на опашката:)
  • 11 Брънзалов Бялата Мафия, набра Сила,

    12 2 Отговор
    Много Пара прибра!! Двете Врачки психари Витанов и Кунчев на Заплати ли са в БЛС, или на Заработка?? ИДИОТЧЕТО Л Томов и Лаборанта от Берн, като какви ги водите и как се разплащате с тях Брънзалов?? САМО НЕ КАЗВАЙ, ЧЕ СА ВИ Пациенти, и Работят срещу лечение, храна и Легло!!
  • 12 волен сидеров

    12 0 Отговор
    СЛАГАЙТЕ СИ ТАПИ ДА НЕ ИЗДИШАТЕ,ЧЕ ТОЛКОВА НАРОД УМОРИХТЕ.С ПРАВО ЯДАТ НЯКОЙ БОЙ
  • 13 Баш софиянец

    7 0 Отговор
    Абе вие амнезия ли имате? НОЩ тръбеше денонощно да не се ходи при лекар, ако имаш симптоми. Огромен брой джипита отказваха да преглеждат. По телефона бяха лекувани десетки, ако не и стотици хиляди хора по ВАШИ препоръки. Десетки хиляди други заболявания бяха изоставени. ВИЕ спряхте плановия прием. Как пък малко не се засрамихте от дивотиите си? БЛС имам превид.
  • 14 Не се правете на умрели лисици

    3 0 Отговор
    БЛАЖИШ ЛИ СЕРБЕЗОВ,БЛАЖИШ ЛИ? Нали знаеш къде отиват лакомниците един ден,а Сербезов?😈😈😈
  • 15 селтак

    2 0 Отговор
    Д-р Брънзалов: Личните лекари издишат! Па я като та гледам ти се надуваш и то ударно! Блажиш ли,блажиш ли докторе!? Как е холистеролчето,холистеролчето как е?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тоя Оялсе Мазник 2год Опсихясваше

    1 0 Отговор
    Народа! Черен Марш ще го включат в списъка на подсъдимите, заедно с Витанов, Л Томов, Лаборанта и Цялата Банда, която 24часа нагнетяваше страх в Хората!! Дължим го на нашите преждевременно починали близки хора!!
  • 18 ЕХХХО

    1 0 Отговор
    ИСПАНИЯ ИМАТ ЛИЧЕН ЛЕКАР НО НЕ СЕ ВЗЕМАТ ПО 3 ЛЕВА КАТО ТУК ЕЛ РЕЦЕПТА ЗА 1 ГОДИНА И ПРЕД КАБИНЕТИТЕ НЯМА ХОРА А ТУК ТОВА ДА СЕ НАПРАВИ ЩЕ БЪДЕ ДОБРЕ ИМАТ ЕЛ ДОСИЕ И КЪДЕТО И ДА ОТИДЕШ ПРИ ДРУГ ДОКТОР ТОЙ ТИ ВИЖДА ДО ТУК СЪСТОЯНИЕТО