11 Април, 2022 14:02 1 456 18

Д-р Миндов: Референдум, ако ще сменят системата с личните лекари

  • д-р георги миндов-
  • лични лекари-
  • референдум

Рискува се да се затвори достъпът до първична помощ, вместо да се разшири, допълни д-р Миндов

Д-р Миндов: Референдум, ако ще сменят системата с личните лекари - 1

Трябва да се направи референдум, ако се тръгва към цялостна смяна на системата на личните лекари. Това каза пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари не приема идеите за реформа, които предложиха преди дни от „Продължаваме промяната“.

Предлаганите идеи включват „отвързването“ на пациента от ангажимента да посещава точно определен общопрактикуващ лекар и освобождаването му от друга страна да ползва услугите на различни специалисти по обща медицина. Това да стане след внедряването на пълното електронно пациентско досие, което изготвят именно личните лекари.

Рискува се да се затвори достъпът до първична помощ, вместо да се разшири, допълни д-р Миндов.

Според него промените не фиксират истинските сериозни проблеми в първичната медицинска помощ. Има риск пациентите да започнат да се лутат по кабинетите и да губят ценно време за лечението си. Ще се разруши в същото време връзката лекар - пациент и изграденото помежду им доверие.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    24 1 Отговор
    Че когато ги натресоха да нямаше референдум!?
  • 2 нснс

    17 0 Отговор
    ти личен лекар си та толкова те е страх .
  • 3 Помощ 112

    19 0 Отговор
    Онзи ден отидох при личната лекарка, на вратата и пише до 13:00 аз влезнах в 12:30 тя ми се развика как може да съм ходил по това време, тя тамън си тръгва, аз и казах, че си е в работно време, след това ме погледа, погледа и ми се развика защо съм отишал без да съм се обадил да си запиша час. Напсувах я и си извадих кинти и си платих кръвните изследвания. Томова се казва.
  • 4 Смях

    14 0 Отговор
    За какво доверие лекар - пациент говори този ?! Предишната ми лична лекарка се пенсионира в началото на ковид пандемията - за да не рискува по нейните думи. Само че не беше уведомила нито един от доверените й пациенти за това свое решение. И така плащаш осигуровки но в същото време си останал без личен лекар месеци наред.
  • 5 Мамул

    12 0 Отговор
    Целта на личните лекари е да са преграда между пациенти и болнични заведения.
  • 6 Красимир Петров

    14 0 Отговор
    Не приемат никакви реформи понеже ще им спре кранчето.Задължително премахване на търговските дружества.
  • 7 Красимир Петров

    15 1 Отговор
    Не е нормално едно джипи да взима по 5000лв на месец,А на сестрата да дава 800лв.
  • 8 Зззз

    10 0 Отговор
    Защо ще останат без лекар,навремето имаше участъков лекари, които не само си спазва а раб време ,а след това ходеха из участъка ако има обадила се с температура или са болни от пневмония.За какво доверие изградено дума този като в София л л са с по 2,3 хиляди и съм сигурна, че има такива, които не са ходили 1,2 години при л л .Моя лл не си спазва също раб време ,сутрин пише от 8 часа ,а той идва в 9.На тоя само ще кажа ,че референдум нямаше ,когато се въведох л л ,та сега да си гледа работа.
  • 9 Докторе, те навряха България в кучият

    5 1 Отговор
    задник наречен НАТО, ти за докторите плачеш. Защо за НАТО няма референдум? Няма вече държава докторе, краварските подлоги я продадоха, даже и армия нямаме.
  • 10 Студопор

    6 1 Отговор
    И за ЕС трябваше референдум, и за НАТО, и за разполагане на военни у нас... И за премахване на редовната войска, и за нарязването на ракетите СС-23, и за затварянето на блоковете на Козлодуй...
  • 11 Лично болен

    8 2 Отговор
    Най-здрава нация бяхме по времето на соца, нямахме лични лекари, нямаше пътеки, нямаше здравна каса. Не познавам човек да не е получил нужното лечение.
  • 12 Лично болен

    7 0 Отговор
    Сега сме като крепостни селяни да зависим от личния лекар дали да те лекува, дали да ти дава направление и да се чуди какво да предпише за да си вземе комисионната.

    Коментиран от #16

  • 13 ЬЬЬЬЬЬЬььььььььь

    3 0 Отговор
    Докторе, с референдум ли ги въведохте, та искате с референдум да ги разкарат?
  • 14 Д-р Хаус

    4 0 Отговор
    Ало,Миндов!! А имаше ли референдум, когато зъболекарят Семерджиев,под давлението на депутата Борислав Китов от БЗНС- Мозер,през 1999г. смени перфектно работещия ДАНЪЧНО осигурителен модел на здравеопазването със КАСОВО осигурителен,при който се точи и краде публичен финансов ресурс от т.н. НЗОК " законно"?? Схващаш ли бе тикво??
  • 15 Д- Куин лечителката

    3 0 Отговор
    Т.н. " джипита" са най- некадърната и мързелива част от лекарската гилдия!! Те са чиновниците в здравеопазването и " гара разпределителна"по функция!; Имат работно време, събота и неделя и празниците,него търси!! Не вдигат телефона!! Получават пари за дейност,която не вършат!! Това са паразитите в здравеопазването!! Ясно??
  • 16 Д-р Хаус

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лично болен":

    Още по-лошо!! Чиновниците от НЗОК вече определят кои болни и къде трябва да се лекуват,с какво да се лекуват!! Иначе " нямало да плащат"!! Като че ли от джоба си плащат,а не ПУБЛИЧЕН финансов ресурс т е. на данъкоплатците!!
  • 17 М.м.м

    1 0 Отговор
    Напротив, всичко ще е по добре, само ще секнат парите към GP то.Колко хора се водят при тях , а са в чужбина и всички те плащат осигуровки в България но не се преглеждат при тях. Отиваме веднъж в годината при тях и те казват свършихме направленията.
    Трябва да има и до болнично стоматолечение за тия които плащат здравни осигуровки.
  • 18 Иванов

    2 1 Отговор
    Д-р.миндов не те знам какъв точно доктор си но те и с ега и преди всеки може да ходи на различни лекари поне ние калпазаните на държавата без здравни можем при всеки некъдърен леката да ходим некъдърни цял месец и половина взимат пари и никой не се с ти да пусне изследване на моя роднина да види за какво се е подул крака и я боли толкова сте некадърни че не здравни а вие трябва да ми плащате за услугите които търсим така че спрете да се изказвате неподготвен другия път в ефир,просто замълчете вашите колеги и за селски лекари не стават.