Last news in Fakti

3 Юни, 2023 17:07 1 367 2

БЛС: Да няма лимит за направленията

  • блс-
  • нзок-
  • направления-
  • лични лекари

Готви се подписването на договор с НЗОК

БЛС: Да няма лимит за направленията - 1

С 226 гласа „за“, 31 „против“ и осем „въздържал се“ делегатите на 75-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) дадоха мандат на ръководството за подписване на Национален рамков договор (НРД) 2023-2025 при конкретно определени на събора параметри.

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД 2023-2025 са да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист. Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика.

Не се предвижда санкциите за еднотипни нарушения да се кумулират, като при първо нарушение се планира методическа подкрепа от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а не глоба.

Друга новост в текстовата част на новия договор е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като изпълнител под надзор на специалист.

Делегатите на събора бяха информирани за постигнатата принципна договореност с НЗОК, според която с цел подпомагане на иновациите да има целенасочено финансиране по отношение на роботизираната хирургия.

В събора участваха 298 делегати от страната.

Преди дни ръководството на БЛС и Надзорният съвет на НЗОК започнаха преговори по текстовете на НРД. Цени и обеми не се обсъждат заради липса на приет бюджет на НЗОК.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да няма лимит за

    3 0 Отговор
    гьовеча а дано хорицата оцелеят
  • 2 къде сте, има ли ви изобщо

    2 0 Отговор
    Питам има ли лекари, които са непримирими, които правят всичко по силите си, за да може пациентът да получи точна диагноза. Нашите лекари са просто лечители, които изписват невероятни количества лекарства, без дори да следят, дали едно на друго не са противопоставящи се.