Last news in Fakti

17 Януари, 2023 09:07 1 352 14

Д-р Маджаров: Само след 5 години цели региони от страната няма да имат общопрактикуващи лекари

  • лекар-
  • лични лекари

Трябва да направим така, че колегите да усетят желание да работят там

Ние не сме спирали да работим по предложенията за новия рамков договор. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в ефира на Радио "Фокус" за предаването "Това е България" във връзка с новия рамков договор за медицинските дейности с НЗОК. Той обясни, че БЛС са готови с предложения, които да обсъждат с експертите на касата.

По думите на д-р Маджаров Националният рамков договор е над 400 стр.

Той подчерта необходимостта от промени свързани с дигитализацията, като обясни, че това е нещо много важно и за пациентите, и за лекарите във функционирането на кабинетите и болничните заведения.

"За първи път не протестираме срещу предложения или политики. (...) Ние сме уверени, че с екипа на касата нямаме проблеми по механизмите, по които се водят преговорите, по механизмите, по които се изпълняват вече договорени текстове", каза председателят.

"Аз лично не мисля, че ще имаме проблем с екипа на НЗОК, ние сме работили много добре с тях", допълни той.

"По отношение на фаворизирането на медицински заведения д-р Маджаров обясни, че се надява да продължи политиката, започната от миналата година, в която за първи път забелязахме превес на извънболничната помощ. Само така думите, че извънболничната помощ е приоритетна, получават своята пълнота", обясни Маджаров.

Той разясни, че трябва да се обърне внимание към извънболничната помощ и да се премахнат ненужните административни тежести.

"Трябва да направим така, че колегите да усетят желание да работят там, за да осигурят тези необходими грижи за пациентите, без да се налага да влизат в болници", каза д-р Маджаров.

В заключение той каза, е че и в първичната, и в специализираната помощ, сме изправени пред катастрофа. По думите му в първичната помощ над 60-70% от лекарите са над 50 - годишна възраст, а над 40% от тях са в пенсионна възраст.

"Ако ние не предприемем мерки, само след 3 до 5 години, цели региони от страната няма да имат общопрактикуващи лекари по физиологични причини", обясни председателят на Българския лекарски съюз.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    13 1 Отговор
    Демокрацията бвно но сигурно ни връща в средновековието. Жизнения стандарт пада по всички показатели и няма да се учудя след няколко години, ако пак пълзнат чумни епидемии и холерни огнища.

    Коментиран от #5

  • 2 Пешо

    1 9 Отговор
    Най-добре да заложим на руския модел.Който е недоволен- в затвора!
  • 3 Джипко бибитков

    5 4 Отговор
    Ми то няма и да има хора там,че да трябва и лекар
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    Не вършат никаква работа само такси,искат пари за направления и болничен, играят комбина с хирурзите за смяна на стави на бабите,никакви контролни прегледи,за касови апарати не говорим,кръвно нещо да измерят не чакай, направленията давАт с наддаване,крият ги само за плащали,НИЩОПРАВЦИ
  • 5 Капитализъм

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    ... в действие!!! Ами стой си пред компютъра!!! Време е да се действа!!! Излизаш, правиш митинг и говориш за проблемите!!! През нощта разнасяш позиви!!! Нека гражданите да разберат за нас!!! На работа образуваш Дискозионен клуб с колегите и обсъждате различни мнения!!! Ставаме партия и искаме властта- политическата!!!! Е ще посетиш малко затвора, но това не е болка за умиране пред Великото дело!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Механик

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Капитализъм":

    Аз съм напълно съгласен, но само на теория.
    Ще ти обясня защо.
    Някога, който не беше съгласен с властта, го вкарваха в затвора. Сега не е така. Сега има по-добър метод и той вече е наложен.
    Какво имам предвид. Ти пускаш листовки, правиш митинги и групи. ТЕ излизат по медиите и казават, че товае дело на разни маргинални лумпени, които не представляват никого и недоволстват, понеже са некадърни.
    И какво става? Всичките ти аргумнети изведнъж омекват, губиш тегло и в крайна сметка излизаш от играта.
    Колко хитро, а? Не мислиш ли ?
  • 7 Е как така

    1 1 Отговор
    Нали било много голяма далавера да си ДжиПи?

    Коментиран от #11

  • 8 Коко

    3 1 Отговор
    Това значи че ще се вдигне продължителността на живота.Отидеш ли на лекар пиши се брак първо ще те обекостят и след това ще те уморят.
  • 9 Нормално

    0 2 Отговор
    Селянин като стъпи в града не можеш го накара да се върне обратно. Затова в цели райони няма не само лекари, ами изобщо и висшисти.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    във вида ,който показват "общо"практикуващи ......??лекари...Кажете ,Лекари без определена специалност те са непригодни да работят в малки населени места ,където трябва да проявят "Опитности"!!Те могат да изпълняват роля на даващи направления !Като ниво на"Услуга" те не могат да направят интервенции,каквито прави един фелдшер.Единственно стават за медиите да се правят на такива каквито не са-"политици" и да мамят хората!Абсолютно ненужни!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Добро утро!

    0 0 Отговор
    Ами предприемайте мерки, защото досега само слушаме, че трябва, но не виждаме такива. Същото е и с демографската криза.
  • 13 без хора, докторите са ненужни

    3 0 Отговор
    Че то няма да има останали хора в цели региони на страната след години.
    След 34 години англосаксонски " икономически реформи и грантаджийска демокрация за демографско зануляване на България".

    иска кинти явно доктора,
  • 14 Буквоядец

    3 0 Отговор
    Въобще за какво са тези лични лекари.Животът доказа,че това е вредна и ненужна система.Този лекар да си спомни ,че хората са лекувани в България и преди да има тези лични лекари.