Last news in Fakti

4 Март, 2022 15:14 2 461 18

НАП: От 1 април здравната вноска за безработните става 28,40 лв. месечно

  • нап-
  • вноска здраве

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, припомнят от НАП

НАП: От 1 април здравната вноска за безработните става 28,40 лв. месечно  - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 април 2022 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 28,40 лева.

От първия ден на април тази година е увеличен минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 710 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 355 лв. и не повече от 3400 лв. месечно.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Здравната вноска за месец април 2022 г. трябва да се внесе най-късно до 25 май 2022 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез Портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен в Портала на НАП .

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон: 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧАКА ВАШЕТО ОБАЖДАНЕ И МНЕНИЕ

    8 1 Отговор
    СЪВЕТЪТ НА ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ
  • 2 АБСУРДИСТАН

    61 1 Отговор
    Едва ли има друга държава в Света където трайно безработен без никакви помощи ,без никакви доходи да дължи пари за здравни осигуровки. Явно безработните трябва да крадат от умника измислил този абсурден закон

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Тези вноски

    30 3 Отговор
    не ти покриват нищо ако недайбоже се наложи. Просто произвеждате доктори милионери.
  • 4 /////

    51 1 Отговор
    Само не разбрах от къде безработния ще има пари за да си плати осигуровката .

    Коментиран от #7

  • 5 Руснак

    6 29 Отговор

    До коментар #2 от "АБСУРДИСТАН":

    А може и да спрат да се безработни и да си намерят работа може би?

    Коментиран от #8

  • 6 Хаджи Генчо

    6 14 Отговор

    До коментар #2 от "АБСУРДИСТАН":

    На практика е така! Но няма как човек да живее без доходи и се приема, че този човек се ползва от "сиви" доходи или някой го издържа. И затова официално е безработен, но му изискват част от парите с които разполага за месеца.
  • 7 Амиии

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "/////":

    Явно по такъв начин насърчават хората да крадат,а те няма да крадат от депутатите, които приемат такива закони,а от теб и от мен. В крайна сметка откъде другаде да вземе парите за вноски. Излиза, че в Българския парламент се приемат закони, които насърчават хората да крадат
  • 8 Лапай Мамула

    34 3 Отговор

    До коментар #5 от "Руснак":

    Повечето трайно безработни са българи на възраст между 50 - 60 години,никъде не ги вземат на работа заради възрастта им. А ти недей изпуска Мамула
  • 9 Оракул

    17 2 Отговор
    Какви вноски бе,еврозоната се разпада а българския лев бере душа.Тежки времена идват

    Коментиран от #11

  • 10 Здравец

    17 0 Отговор
    Че и задължителни, от де на къде? А ако не си платил нямаш осигуряване. Значи не е задължително здравното.
    Не става ясно и за какво се плаща. Има ли вноска, която покрива всички здравни рискове/разходи!?
    Докато не се смени тази система, приходи няма да има. А в комбинация с държавното обществено осигуряване, шансове за спокойни старини - никакви.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вноска за евтаназия

    9 0 Отговор
    На стъпалата , пред регистратурата , при повече късмет на чаршаф !
  • 13 Gugi

    9 0 Отговор
    Нямаш доход и плащаш.ама че скапана държава.
  • 14 Уса

    9 1 Отговор
    Безработните в сащ не плащат здравни осигуровки,но работягите плащат и за тях,като цената започва от 360$ на месец с 0 покритие и стига до 600$ с добро покритие.В сащ няма здравни осигуровки а само застраховки,както при колите и къщите така и с хората,защото няма държавни болници.Много хора сами си шият ранитезащото 3 шева на цепнат пръст са 10 000$ и застраховката ще покрие половината само.Този вид демокрация искат да ви наложат
  • 15 Това е

    2 0 Отговор
    ПАРВОАПРИЛСКА
    ШЕГА 😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
  • 16 Реално

    8 1 Отговор
    Това безобразие със закона го направи ОщеГЕРБ.това , което не разбирам защо това правителство не премахна това плащане за пет години назад след прекъсване на здравните.Тоест човек дори да си намери работа пак ще му е трудно да плати тази сума. Освен това тази глоба да се слага на безработен е безумие ако не подаде декларация N7. И сега 28.40 по 60. Това са 1704 лв за да си възстановиш здравните. Това е малоумие
  • 17 НАП leaks

    6 0 Отговор
    Докато не разкарарате всички калинки от администрацията и не направите тотална реформа в здравеопазването, няма да получите нищо. След събитята и мерките през последните две години, здравната помощ в бг е по добре да се избягва.
  • 18 Да бе

    2 0 Отговор
    И какво получаваш , едно нищо ще е повече