Last news in Fakti

2 Април, 2022 13:00 6 246 10

Д-р Йорданка Господинова: Работата по пижама от вкъщи е като пушенето

Не прекалявайте с плодове и фрешове, рискувате да трупате мазнини

Д-р Йорданка Господинова: Работата по пижама от вкъщи е като пушенето - 1

Д-р Йорданка Господинова е лекар и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност бизнес, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

- Д-р Господинова, все още се борим с варианта Омикрон на коронавируса, дебнат ни простуди, а сме вече в разгара на пролетта с нейните алергии. Какво да направим, за да останем здрави?

- През последните 2 години бяхме подложени на много изпитания, които все още продължават. За всеки сезон има актуални инфекциозни заболявания, които се проявяват по-често, както и такива, които затихват. От наблюдаваното досега установихме, че степента на разпространение на ковид и други респираторни заболявания при затопляне на времето намалява. Като цяло не съществува специфична подготовка, която да ни гарантира, че няма да се разболеем. Това, което можем да направим, за да повишим шансовете си и да подобрим здравословното състояние на организма си, е да се храним правилно. Да спазваме нужните пропорции на всички хранителни групи, да приемаме достатъчно вода, да сме физически активни ежедневно. Важно е да разпознаваме какво ни казва тялото ни - чрез това как се чувстваме, как изглеждаме и какво показват изследванията ни.

- До каква степен имунитетът е определящ за това да се опазим от инфекции и други заболявания?

- Имунитетът представлява съвкупност от множество паралелно действащи системи, които предпазват организма от развитие на болестни процеси. Най-общо това са структури, които отговарят за разпознаване на чужд агент в тялото ни, анализирането му, унищожаването му и обучаването на тялото как да се бори с него при бъдеща среща. По този начин вътрешната среда на организма ни се запазва в баланс и необезпокоявано може да извършва функциите си.

- Как влияе стресът на имунитета ни?

- През последните 10 години има доста разработки по тази тема. При продължителен стрес в тялото ни се активират определени последователности от биохимични реакции, които променят вътрешната среда на организма ни. Хормонални, клетъчни, рецепторни и молекулярни промени успяват да “излъжат” тялото ни, че живеем в обстоятелства на повишена опасност. Това, от своя страна, в дългосрочен аспект може да понижи отбранителните сили на имунитета ни спрямо някои инфекциозни заболявания. Съществува теория, че в резултат на дисрегулацията на имунитета под влияние на стрес могат да се отключат автоимунни или злокачествени заболявания.

- Работата от вкъщи за някои хора е истински стрес както психически, така и физически. Те трудно понасят, че не могат да мръднат от стола и стаята. В минус или в плюс се превърна режимът на хоум офис, станал масова практика заради пандемията?

- Има едно сравнително ново сравнение, че седенето е новото пушене. Това е така, защото прекарването на продължително време в седнало положение е неблагоприятно за нашето здраве. В комбинация с повишения прием на храна при престоя вкъщи, лесно се стига до наддаване на килограми при доста хора. Като цяло работата от дома носи и своите позитиви - спокойствието, редукцията на стрес, възможността да работим с домашните си дрехи, да се наспим по-добре и т.н. Важно е, когато бъдем поставени в такава ситуация, да съумеем да се адаптираме към промените и да оценим кое е хубаво и кое не е за нашия организъм.

- Манията да се пият фрешове и ядат много плодове крие ли някакви рискове?

- Въпреки че не ги отричам тотално, аз не съм голям привърженик на фрешовете. Това е така, защото те имат значително по-висок гликемичен индекс от плода или аналогичното смути. Гликемичният индекс е скоростта, с която една храна води до повишаване на кръвната захар. Правилото е да се консумират храни със среден или нисък гликемичен индекс. При необходимост от бързо “зареждане” с енергия 200-300 милилитра портокалов фреш са добър вариант, но не трябва да прекаляваме, защото всичката неизползвана енергия впоследствие ще се превърне в мазнини.

- Кои са най-честите последствия при боледуване от коронавирус и какъв режим препоръчвате на оздравелите?

- Ефектите на така наречения “дълъг ковид” тепърва се изучават и рамкират от водещите изследователи, но е категорично сигурно, че те съществуват. Говорим за състояние, което продължава от седмици до месеци след преболедуване. Най-често става въпрос за изтощеност, лесна уморяемост, затруднение при дишане, сърдечни аритмични явления, болки в мускулите и ставите, “мозъчна мъгла”, депресии, безсъние и др.

Все още не е напълно ясен механизмът, по който се случват тези проблеми. Със сигурност пълноценното и здравословно хранене би имало благоприятен ефект върху това състояние. Съществуват проучвания, че редовното практикуване на определени спортове има много благоприятен ефект върху някои от симптомите на “дългия ковид”.

- Каква роля играе теглото ни при едно заболяване?

- Наднорменото тегло и нездравословното състояние на организма влияят твърде негативно при прекарването на различни заболявания. Като цяло обремененият метаболизъм и неадекватно функциониращите системи са причина за по-тежкото протичане на повечето болести. Беше доказано, че хора с наднормено тегло, диабет и сърдечносъдови заболявания са изложени на значително по-висок риск от тежко протичане на ковид.

- Какви са вашите препоръки за начин на хранене и дневен режим, които биха ни създали щит срещу изброените по-горе заболявания?

- Информирайте се какво е пълноценно хранене за вашия организъм. Приемайте ежедневно всички необходими нутриенти - основните хранителни вещества, които осигуряват енергия на организма. Яжте много плодове и зеленчуци. Пийте много вода и чай. Движете се!

- Какъв хранителен и двигателен режим е подходящ за най-възрастните и уязвими хора?

- Те трябва д​а се пазят много в настоящата епидемична обстановка, защото вирусът е особено агресивен към тази група. Задължително да спазват основните принципи на здравословното хранене и начин на живот. Но по-възрастните трябва да отделят и по-специално внимание на по-задълбочени изследвания и профилактични прегледи, за да имат по-ясна представа през какво преминава организмът им.

- В социалните мрежи гъмжи от чудодейни здравословни рецепти. За какво трябва да внимаваме?

- Подбирайте информацията си. Не се доверявайте на случайни мнения в интернет. Четете и вярвайте на авторитетни издания, които са се утвърдили през годините сред много хора като качествен източник на достоверна информация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радка пиратка

    17 2 Отговор
    Уча се само от хора, на които искам да приличам. Извинете!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Убряяях

    25 1 Отговор
    Големи балкони извади дъртата мистрия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рошко

    16 1 Отговор
    Йорданка господинова после оля Ал ахмед после видях нещо като софи Маринова прочетох и омикрон и спрях да чета, София България само обърнах внимание малко на балкона
  • 7 ВЯРНО Е ?

    4 1 Отговор
    Затова и сутрин отваряме прозорците на спалнята - ДА СЕ ПРОВЕТРИ от " пушилката " !
  • 8 Пушенето под Юрган е Еко ФЮЙЛ !

    1 0 Отговор
    Натюр и е Фри ! Облекчава и съкращава разходите от Бюджета !
  • 9 Пижамката сутрин трябва сутрин да се

    2 0 Отговор
    ИЗТРЪСКА на балкона от нощното " пудрене " под юргана !
  • 10 Пижамката сутрин трябва да се

    1 0 Отговор
    ИЗТРЪСКА на балкона от нощното " пудрене " под юргана !