1 Август, 2022 06:39 1 420 10

От днес е задължително електронното направление за хоспитализация

  • електронно направление-
  • хоспитализация-
  • болници

Това ще улесни както пациентите, които вече няма да носят хартиени документи, така и лечебните заведения, където регистрацията на пациент ще отнема няколко секунди

От днес е задължително електронното направление за хоспитализация - 1
Снимка: БНТ

От днес е задължително електронното направление за хоспитализиция, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които вече няма да носят хартиени документи, така и лечебните заведения, където регистрацията на пациент ще отнема няколко секунди. Процесът от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата става дигитален. Всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури колко пациенти с какви диагнози и кога са постъпили, както и как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/отделение.

Данните за пациентите и дейностите се изпращат към НЗИС чрез електронен подпис на лекар или технически сътрудник, напомниха от Българския лекарски съюз. За тази цел всяко лечебно заведение трябва да има специализиран софтуер с последна актуална версия, която да отговаря на изискванията на НЗИС. От съсловната организация обръщат внимание на осигуреността със стабилна интернет връзка за предаване на данните от локалния софтуер към НЗИС.

Резултатите от проведените лабораторни изследвания се генерират автоматично от болничната система към НЗИС, допълват от лекарския съюз.

При възникнали затруднения и въпроси изпълнителите трябва да се свържат с разработчика на софтуера, който се използва в лечебното заведение.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Студопор

    31 1 Отговор
    Тия електронни направления кой ги издава-джипито или всеки болен да си ги прави сам вкъщи на лаптопа? В първия случай - пак не се спестява чакането на пациентите по опашки. Освен това хората даже няма да знаят къде какво са писали лекарите. Ще има да си търсят епикризите с дни, а ако има грешка - върви ги гони да ти я оправят.
    Във втория случай - как възрастните хорица от селата ще се справят? Няма как.
    Отделно - видяхме какво стана с пощите. Една хакерска атака и ще е пълен хаос. Никой няма да знае кой къде трябва да отиде, какви хапчета пие или от какво страда. Много ви се иска на всичките да сте като американците, ама забравяте, че там болничната им система е по-зле и от нашата. Без значение какво ви показват по филмите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 задължително?

    19 2 Отговор
    Значи отиваш в болницата с инфаркт или инсулт и оттам те връщат да си намериш личния лекар, за да ти издаде електронно направление, защото без него не могат да те приемат? А здравно неосигурените ще ги оставим както винаги да си мрат ли? То и здравно осигурените си мрат, ама вече ще е с електронно направление. Тези чиновници, на които им дай само да измислят глупости, изобщо дават ли си сметка какво причиняват на хората и на лекарите, които наистина лекуват, не само да отчитат дейност и да броят пачки?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хирург

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "задължително?":

    Не знам защо си се заблудил, че чиновник работи, камо ли пък да му пука за обикновения човек. Тая пасмина е вредна във всяка една сфера.
  • 9 Цифровизация

    8 0 Отговор
    Тече една скрита цифровизация. А лекарските данни са най-чувствителните. Но с тях активно ще се търгува "за наше добро". Ще почнат да ровят разни уж "здравни" и статистически организации, а после става куче влачи, диря няма. Накрая ще може да ги купят застрахователи, работодатели и всякакви други кръгове. Рокфелер преди да се гътне беше с 6 трансплатнации на сърце. Как ли са му намирали най-подходящите донори?
  • 10 А има ли го ?

    2 0 Отговор
    Системата работи ли ? Божидар 7 месеца само се оплакваше как все някой му пречи за нещо и голяма част от нещата, които трябваше да свърши не ги направиха. Одит на ИО най-малкото и реформа.

    Или пак ще я пуснем и ще я махнем след седмица ?