Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 16:54 1 021 3

Спешна помощ и болниците ще бъдат свързани с нова система

  • нова система-
  • болници-
  • спешна помощ-
  • свързани

"Екипите на Спешна помощ ще разполагат в реално време с информация за свободните болнични легла. По този начин, когато една линейка поеме спешен случай, екипът ще вижда дали в най-близките болници има свободни легла за съответната патология", посочи министърът на здравеопазването

Спешна помощ и болниците ще бъдат свързани с нова система  - 1
Снимка: БГНЕС

Новата система на свързаност между болниците и Спешна помощ ще заработи през следващата седмица, обяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Благодарение на съвместната работа с Министерството на електронното управление и "Информационно обслужване" АД успяхме да я изградим изключително бързо. Екипите на Спешна помощ ще разполагат в реално време с информация за свободните болнични легла. По този начин, когато една линейка поеме спешен случай, екипът ще вижда дали в най-близките болници има свободни легла за съответната патология", посочи министърът, цитиран от БНТ.

Целта е значително да се съкрати времето от приемането на сигнала от спешен пациент до хоспитализацията, ако такава е необходима.

Системата ще работи на територията на цялата страна, а контролът ще се осъществява от здравното министерство, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и регионалните здравни инспекции.

"Въвеждането на системата е най-важно за пациентите, защото тя ще преустанови практиката болни хора да бъдат транспортирани от болници в болници в търсене на свободни легла", подчерта д-р Меджидиев.

Министърът на електронното управление Георги Тодоров посочи, че върху системата е работено през последните два месеца, като това не е първият съвместен проект на двете министерства.

"С реализацията на този проект предотвратяваме загубата на ценни минути и секунди, в рамките на които може да бъде спасен човешки живот. Сигурен съм, че ефектът от въвеждането на системата много бързо ще стане осезаем за хората", заяви Георги Тодоров.

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов обясни, че Националната здравноинформационна система, в т.ч. и новоизграденият регистър на болниците, е интегриран със системите на спешна помощ и с GPS-ите на линейките.

"Имаме над 350 лечебни заведения, 52 спешни отделения, 3700 структурни болнични отделения, 27 ЦСМП-та със 170 филиала към тях и над 500 линейки. Всички те вече са свързани и всички участници в процеса в реално време виждат общия брой на болничните легла, колко от тях са заети и колко са свободни", каза Филипов.

Той посочи още, че на таблетите, с които са оборудвани всички линейки, в реално време се визуализират най-близките 3 лечебни заведения, с оглед патологията на конкретния пациент.
По този начин от една страна се намалява времето за транспортиране на пациента, а от друга страна се гарантира, че той ще бъде хоспитализиран в лечебно заведение, което да му окаже качествена и навременна медицинска помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    4 0 Отговор
    Ангелите на смъртта в болниците имат достъп до размера на пенсиите на хората и пенсионерите с високи пенсии са в списъка за зануляване. С многобройните фалшиви експериментални лекарства с китайски йероглифи по етикетите е елементарно да докарат пневмонии и инфаркти на възрастните хора и после без вода и без храна 2-3 дни и са ги уморили.
  • 2 УШЕВ

    5 0 Отговор
    А БОКО КОГА В ЗАТВОРА ИЛИ ВСИЧКИ ЗАБРАВИХТЕ
  • 3 Браво!

    2 1 Отговор
    Най-после един министър достоен за мястото,което заема!Може би временните министри са най-добрите!