Last news in Fakti

4 Януари, 2023 21:53 2 479 1

Временно е спряна онлайн продажбата на важно лекарство

  • парацетамол-
  • франция-
  • онлайн-
  • продажба

Франция забрани покупката на парацетамол по интернет

Временно е спряна онлайн продажбата на важно лекарство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френското правителство забрани онлайн продажбата на парацетамол до края на януари поради проблеми с доставките на лекарството, както се вижда от постановлението на Държавния вестник на Републиката (Journal officiel). „Онлайн продажбата на лекарства, състоящи се единствено от парацетамол, е спряна до 31 януари 2023 г.“, се казва в изявление на правителството.

Отбелязва се, че напрегнатата ситуация с доставките на лекарства на базата на парацетамол продължава във Франция над шест месеца. Това се отнася и за лекарствата, предназначени за деца. „Различните мерки, предприети от здравните власти, колкото и ефективни да са, все още не са позволили да се сложи край на това“, се казва в постановлението.

По-рано Financial Times, позовавайки се на СЗО, съобщи, че някои американски и европейски фармацевти съобщават за недостиг на обикновени болкоуспокояващи като парацетамол поради повишено търсене в резултат на зимната вълна от грип, респираторен синцитиален вирус и коронавирус. Освен това в света има недостиг на антибиотици, по-специално пеницилин и амоксицилин.

По време на пандемията от коронавирус намаляващото търсене на антибиотици, съчетано със сериозно напрежение върху веригите за доставки, принуди производителите на лекарства да намалят производството, казват здравни експерти. Въпреки това, тъй като много страни преживяват „първата зима без ограничения от две години насам“, ограниченията на доставките и регулаторните изисквания не позволяват на фармацевтичните компании да увеличат производствените обеми. Изданието отбелязва, че прекъсването на веригите за доставки по-специално затруднява доставката на компоненти за производството на антибиотици. А покачването на цените на енергията от своя страна води до намаляване на печалбите на антибиотичните компании.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак неразбрал

    5 0 Отговор
    Не беше ли така при пазарната икономика ,ако нямаш файда - не произвеждаш.