Last news in Fakti

24 Декември, 2021 19:00 38 197 43

Истината за парацетамола: какво уврежда и как променя характера ни

  • парацетамолът-
  • парацетамол-
  • истина-
  • медицина-
  • лекарство-
  • лекарства-
  • черен дроб-
  • болка-
  • болкоуспокояващо-
  • хапче

Едва ли има човек, който да не е посягал към парацетамола

Истината за парацетамола: какво уврежда и как променя характера ни - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В зависимост от дозировката лекарства като ибупрофен, аспирин или парацетамол могат безпроблемно да се взимат и без рецепта. Но много от хората, които приемат по-големи количества парацетамол, не са наясно с възможните странични ефекти и последствия. При това парацетамол нерядко се дава и на малки деца.

Този медикамент в никакъв случай не е безобиден, казва д-р Герхард Мюлер-Швефе, експерт по болкоуспокояващите медикаменти. „Парацетамолът може да увреди черния дроб, а на децата често се дават твърде големи дози." Решаваща е именно правилната дозировка. В противен случай може да се стигне до тежки увреждания на черния дроб и дори до спиране на функциите му, предупреждава Мюлер-Швефе.

Неподозирани странични въздействия

В зависимост от това какви количества парацетамол се приемат и за какъв период от време става дума, може да се стигне дори до зависимост от медикамента. Парацетамол влияе най-вече на централната нервна система - тоест, на мозъка и на гръбначния мозък. Това дълго време не се знаеше, изтъква Мюлер-Швефе. „Благодарение на напредъка в научните изследвания междувременно знаем, че в гръбначния мозък парацетамолът атакува система, която отговаря за контрола над болката." Тялото ни разполага с различни системи за реакция при болка, една от които е т.нар. морфинна система. С други думи: в рамките на реакциите си за контрол на болката човешкото тяло произвежда морфин. В кризисни ситуации това производство се активизира и може да ни защити, тъй като намалява и потиска болката.

Когато се приема парацетамол, това допълнително намалява болките. Но същевременно има странични ефекти, които в повечето случаи остават незабелязани. „В емоционален план се установява един вид невъзмутимост - не се реагира нито положително, нито негативно", обяснява д-р Мюлер-Швефе и дава следния пример: „Не се проявява например особено съпричастие при чуждо страдание. Същото е и когато някой друг се радва". Това е един от ефектите на парацетамола, но има и други: „Взимат се прибързани решения, които не са добре обмислени - хората са по-склонни да рискуват", пояснява още експертът.

Какво казват изследванията

В едно от последните изследвания, посветени на ефекта от парацетамола, учените стигат до извода, че медикаментът влияе на човешкото съзнание и в краткосрочен план дори може да промени характера. Изследователите са разпределили проучваните хора в две групи, като са ги поставили в определени ситуации. Едната група получила парацетамол, другата - плацебо. Хората с парацетамол били склонни да поемат значително по-голям риск и реагирали много по-спокойно в сравнение с другата група. Но техните реакции изглеждали притъпени, не проявявали съпричастие или емпатия и дори наранявали чувствата на другите. Но и изпитвали по-малко страх. „Има хора, които взимат парацетамол не само като болкоуспокояващо - те се интересуват именно от способността му да притъпява реакциите. Това определено би могло да бъде мотивация за редовен прием на този вид медикаменти", казва д-р Мюлер-Швефе.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е те ...

    37 11 Отговор
    Булл шитс.
  • 2 DW-пропаганден машинен

    131 10 Отговор
    Някой ден DW така, ще пишат и за вредите от ковидваксините и влиянието им върху психиката, но сега усилено ги пропагандират за да има после за какво да пишат де! Безскрупулно!
  • 3 Пропагандистите на сороснята

    119 11 Отговор
    А ковид хапчетата не увреждат, парацетамола и аналгин хинина уврежда щото са евтини и ефективни лекарства срещу вс настинки!
  • 4 Чичо Гейтс

    67 3 Отговор
    Скоро ще има само едно хапче за лечени на всичко!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 ха ха

    30 3 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Гейтс":

    Пфенкилер?
  • 6 Алфа херинга

    102 9 Отговор
    Значи, парацетамола е вреден, ама ковид ваксината не е. Вие, съвсем за балами ни взехте.
  • 7 Мекере

    76 2 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Гейтс":

    През “20 и “30 год. на миналия век така са казвали и за хероина, че лекува всичко. А се се оказа, че е долна дрога. След време ще се окаже, че С-19 е експеримент на военните пуснат в Китай и целия свят. Най лесния начин да подчиниш някого като му изпратиш болести и след това уж да му помагаш с лекарства. Правено е много пъти от средновековието до сега.
  • 8 😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉

    65 4 Отговор
    Добре че не ни искат "зелен" сертификат за парацетамол.
  • 9 гост

    76 4 Отговор
    Къде изчезна аналгин хининът , и защо ? Знае ли някой ?

    Коментиран от #29, #35

  • 10 Експерт

    34 4 Отговор
    Парацетамол се взима за понижение на температурата.

    Коментиран от #34

  • 11 Урко

    80 1 Отговор
    За нещо, което са взема от десетилетия правят глупави проучвания и посочват маса странични ефекти, а за забърканите преди 1г.ваксини не искат да признаят какви са страничните ефекти
  • 12 Hoho Boho

    71 3 Отговор
    А когато се установи какво причиняват ваксините, вече ще Е КЪСНО. Засега се знае, че са БЕЗПОЛЕЗНИ. ...Били ви защитавали, а тогава ЗАЩО вече ви слагат ЧЕТВЪРТА ДОЗА? ..Интересното е, човек колко дози може да поеме, преди да се гътне от тях. Ще поживеем, ще видим.:)) Успех на ваксинираните!
  • 13 no name no face no number

    41 3 Отговор
    И за ваксините ще има да пишете ,ама ще е късно
  • 14 Е, добруто!

    38 2 Отговор
    Това отдавна е известно! Парацетамолът дори беше отричан дълго време, именно заради опасността, която представлява за бъбреците и чврния дроб!
  • 15 Миролюб Бенатов

    13 54 Отговор
    Наште антиваксъри ядат и пият всякакви бokлyци , ама иначе ваксините ша ги убият!
  • 16 123

    41 3 Отговор
    Гореописаното ще е ефекта от ваксините. Хората ще изгубят емпатията и човешкото в себе си.
  • 17 абг

    41 2 Отговор
    Истината за парацетамола е бял кахър, пак е важно да се каже и да се знае, но е много по-важно да се каже истината за ваксините.
  • 18 Exanches

    46 3 Отговор
    Дори и парацетамола може да е опасен,но пък новите ваксини за сметка на това са "абсолютно безвредни"!?!?
  • 19 Интензивното

    45 3 Отговор
    Това съм спрял да го пия преди 10 години и забравих за грипа.Оставих тялото ми да достигне 40 температура с инжекция под ръка за всеки случай,но не премина тази бариера и повече грип не хванах до 2020та с ковида.Повторих същото упражнение оказа се по дълго от очакваното,но и за ковид забравих, вече 2 години между болни и съм здрав.В момента боледуват ваксинираните по няколко пъти объркаха си имунната система с ваксината
  • 20 Интензивното

    30 2 Отговор
    Парацетамола е блокер и всички блокери имат странични действия върху някой орган.Парацетамола е по безвреден от всички американски подобни,като тайленола е в пъти по вреден от аналгина
  • 21 Интензивното

    35 4 Отговор
    На старите хора препоръчвам само аналгин за болки и никакви експерименти
  • 22 Мда

    39 2 Отговор
    A истината за ваксините срещу грип кога ще са налични? Например "ваксината" с вече 4-5 бустера срещу SARS-CoV-2 на Pfizer има обратен ефект, тоест не помага на хората. А спомага за главоломното разпространение на SARS-CoV-2 само за вакс суспензията от САЩ. В САЩ, Великобритания и Западна Европа в момента бележат рекорди. Е?
  • 23 Шаран БГ

    26 2 Отговор
    Не само парацетамола, или аналгина, асперина и прочие.... Няма химикал приеман от човек, който да няма страничен, неприятен, лош ефект !! Случва се в зависимост от организма, страничният отрицателен резултат да е по-силен от положителния. И се получава ефектът на лавината. За да предотвратиш едно зло, приемаш друго ,което те води към трето......и така до леталния изход !!
    На това се дължи и финансовото величие на фармацията !! "Храните са нашата болест и нашето лекарство !!" Когато човек наказва собственото си тяло с един вид храна десетилетия и получи някакво страдание благодарение на нея , НИКОЙ , ПО НИКАКЪВ НАЧИН не може да го убеди да промени начина си на живот и на хранене. Готов е да глътне "вълшебното" хапче, което обикновено облекчава временно болката , но задължително създава други проблеми....... И така всеки ден пред аптеката........

    Коментиран от #26

  • 24 qwerty

    10 0 Отговор
    друго си е още една бустерна дозичка? ВЕСЕЛА КОЛЕДА!🎄
  • 25 За овце

    26 1 Отговор
    А когато ни го пробутахте вместо амидофена, всичко беше "цветя и рози", нали? А пък експерименталните ви течности, с които драпате да набодете всички са О.К.
  • 26 Шаран 2

    27 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шаран БГ":

    Абсолютно си прав . Наложи ми се преди няколко месеца да прочета някои неша . Има тотална зависимост между химията на човека и химията в природата . Всичко е свързано природата ни дава всичко за да съществуваме промени ме ли нещо то ни връща като бумеранг . Хората не го осъзнават но храната и заобикалящата ни среда са основното . Некачественат храна на глобалния капитализъм и вредната химията в нея и липсващата полезна химия прецакват здравето на хората .
  • 27 АБЕ ПАК ВКИСНАЛО ЗЕЛЕ

    12 2 Отговор
    Що не почнахте с основното увреждане на черния дроб и леталната доза? После за влиянието върху психиката. Нали е успокояващо?! Как хем да те успокои, хем да не влияе на нервната система?
  • 28 Анонимен

    12 0 Отговор
    Те лекарите не са ваксинирани, но много успяха и днес питат дали усложненията след ваксината не са. Доктори. Не знаем кво да ви кажем, мъжете ни не сахохо, а неваксинираната докторка дали ще умреш без или с, кво е писано. Опитайте, но предварително млади хора не рискувайте, проучете обстойно, ако имате най вече алергии. Весели празници. Бъдете здрави, че животът е пред вас
  • 29 Ам никъде

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    В складове е прибран,американците в базата го ползват за тях има за нас не,миналата седмицаа ме цепеше тиквата и извадиха ,човек за 2 мин ми мина
  • 30 мани мани

    8 1 Отговор
    1 или 2 хапчета на ден до 4 дни ... ако проблемът продължава, то няма се оправи с туй хапче :) продължите ли с приема, ще трябва да лекувате и бъбреци и черен дроб :) но може и да е отишло на фатален/летален изход зарад продължилия прием ... тъй че умната с тва хапче
  • 31 Чук и Гек

    13 1 Отговор
    Оставете парцемола! Има си листовка! Кажете съвестно, вие не забелязвате ли промени в поведението на ваши близки, които са се ваксинирали в началото на годината с РНК ваксина? Не с Астра, а точно с РНК!? Преболедуваха ли, остаряха ли, по мъдри ли станаха, не знам, но станаха по кротки и добри за околните!
  • 32 Максим

    19 1 Отговор
    Ако парацетамолът може да има такава власт над нас, че чак да влияе на емпатията и на реакциите ни, направо да не се замисляме как могат да ни моделират например ваксинациите на всеки 9 ; 6 ; 3 месеца. Директорът на Пфайзер е изявил, че заради фалшивите сертификати за ваксиниране, компанията работи върху ваксина, хапче-чип, който няма да може да се фалшифицира. А някои, в това число и аз гледахме с насмешка на конспирактивните теории как с ваксините щели да ни чипират.Норят ни бавно. Първо ваксините бяха препоръчителни, после ни ограничиха правата. Но крайният резултат зависи и от нас, дали под строй ще отидем да ни сложат тази връх на науката ваксина.
  • 33 Стига сте плашили хората!

    9 2 Отговор
    Пропускат да посочат, че става въпрос за огромни дози. Аз имах възрастна съседка, която беше пристрастена към парацетамола (една изключително рядко срещана зависимост). Взимаше по 25-30 таблети на ден. Въпреки това доживя до прилична възраст. Това, което описват е вярно, но се случва при доста високи дози, прилагани продължително време. При дозите, в които го взима нормален, обикновен човек, 1-2 таблети на ден, 2-3 дни докато отминат симптомите на настинка или болка, рискът е нищожен. Не случайно парацетамолът е лекарство без рецепта!
  • 34 Максим

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Експерт":

    Да, точно, парацетамол и не е от най - прилаганите срещу болка лекарства. Хората си го пият при грип и простуда, а не когато ги заболи зъб или друг орган.
  • 35 През 2000 година

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    изтича разрешителното за лекарството и Софарма, така и не прави постъпки за подновяването му ... НО, за сметка на това произвежда за Русия и, както разбирам от коментари, за американски военни ... има нещо гнило в цялата история ... 100 % са замесени пари, интереси ... но да играеш срещу собствения си народ ... колко долен трябва да си ...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 нерегистриран

    2 4 Отговор
    Много години българите сме лъгани от комунистите и би следвало да ни влязат западняци в положение. Примери много можем, но.. Весели Коледни празници.

    Коментиран от #39

  • 39 ХА ХА ХА

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "нерегистриран":

    Добричките западняци , те никога не лъжат и със сигурност ще ви оправят !
  • 40 ха ха ха

    4 0 Отговор
    Всеки лекар с мозък ще ви каже, че парацетамолът е категорично забранен при коронавируси.!
  • 41 Георги

    0 0 Отговор
    Ами нали извличат псевдо ефидрин за да готвят пико от него ...
  • 42 Факт

    2 0 Отговор
    От Дойче Зеле добър ден да ми кажат поглеждам през прозореца дали е светло навън. Това е една ционистко-фашистка пропагандна медия!
  • 43 Конник

    2 0 Отговор
    Заради парцетомола забраниха аналгин-хинина! Защото беше по качествен и евтин!