7 436 12

Избягвайте консумацията на тези три растителни масла

  • растителни масла-
  • здраве-
  • пържене-
  • омега-3

Експерт направи препоръки за избора на масла

Избягвайте консумацията на тези три растителни масла - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора смятат, че растителните масла са здравословни. Химикът и биолог Елена Семиколенных направи препоръки за избора на растително масло. Тя обясни и къде да търсим така необходимите омега-3 мастни киселини, които много хора очакват да си набавят с растителното масло.

При избора на масло за пържене трябва да се вземе предвид неговата устойчивост при нагряване до 200 градуса, пише dariknews.bg. "Олиото преминава ли този параметър? Отлично", пише експертът в своя канал в Telegram, като отбелязва, че е по-добре да не експериментирате и да пържите с кокосово и палмово масло - те имат твърде много наситени мазнини.

„Маслото от растения не може да бъде добър източник на омега-3“, поясни Елена Семиколенных. Омега-3 се съдържа в рибата (сьомга, риба тон, скумрия, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло).

В същото време в нашата диета има много омега-6. И което е важно, тя се „съревновава“ в тялото с омега-3. За да има баланс, се препоръчва да се намали консумацията на слънчогледово, соево и царевично масло.

Семиколенных съветва да не се използват тези масла в големи количества. Ако пържите, най-добре е да инвестирате в добър тиган с незалепващо покритие и да използвате възможно най-малко олио.

"Трябва да налеете минимум масло в тигана, за да не изгори храната. В идеалния случай трябва да е тънък маслен филм", казва химикът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 46 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    41 0 Отговор
    Незалепващите покрития като тефлон се оказват канцерогенни...а баба до последно (почина на 100г) искаше пърженото да е в стария калайдисан меден тиган че било според нея по вкусно яденето

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


  • 5 невероятно, но факт...

    24 2 Отговор
    Е това вече беше върха на сладоледа! Изхвтрляйте всички зехтини и ползвайта палмово масло...

    Коментиран от #11, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дядо

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Прабаба ми умря на 106год. възраст /недоказана документално/, пържеше с шарлан/олио/ или свинска мас. Риба ядеше само два пъти в годината.
  • 8 Типичният българин

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ало преводачката":

    Преписвачката не знае буквите в българската азбука
  • 9 психо

    10 2 Отговор
    като сменям маслото на колата го използвам за пържене. кюфтета се изпържват за 10 секунди
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 С.В.

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "невероятно, но факт...":

    А научете се да четете не само да гледате буквите. Не трябва да пържите с палмово масло,знаете ли значението на отрицанието "Не".
  • 12 С.В.

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "невероятно, но факт...":

    А научете се да четете не само да гледате буквите. Не трябва да пържите с палмово масло,знаете ли значението на отрицанието "Не".