Last news in Fakti

21 Март, 2023 09:24 788 9

Асен Меджидиев: Страната ни ще получи първия медицински хеликоптер на 15 декември

  • асен меджидиев-
  • медицински хеликоптер-
  • 15 декември

Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма "Леонардо". В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера. Една машина струва около 18 млн. евро, каза министърът

Асен Меджидиев: Страната ни ще получи първия медицински хеликоптер на 15 декември  - 1
Снимка: БНТ

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер. Това заяви в "Денят започва" здравният министър Асен Меджидиев.

Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма "Леонардо". В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера. Една машина струва около 18 млн. евро, каза министърът.

Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото.

"Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес".

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по изграждането на поне още три бази в страната.
Освен във вече посочените градове (София, Варна, Плевен, Пловдив и Ямбол), се очаква хеликоптерни площадки да бъдат изградени в Бургас, Русе, Добрич, Балчик, заяви Асен Меджидиев.

Обявени са местата за лекарите и екипите, които ще се обучават, паралелно започва обучението на пилоти и техници за хеликоптерите.

"Във ВМА ще се обучават медиците. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори и медицински сестри, като те задължително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние. Ген. Мутафчийски дори изгражда макет на хеликоптер, на който ще се извършва обучението", каза здравният министър.

Те ще имат по-добро заплащане, защото ще работят в по-тежки условия, увери той. Един лекар и една сестра ще трябва да дават поне 5-6 дежурства в месеца и се очаква да получават равностойността на заплатата си в лечебното заведение, където работят.

"Помощта по въздух задължително ще бъде безплатна, всичко се поема от държавата и министерството на финансите е заделило средства, за да може тя да функционира", заяви Асен Меджидиев.

По думите му бюджетът за здравеопазване от изминалата година е добър и даде пример с увеличенията на заплатите в медицинския сектор. Заяви, че при изготвянето на новия бюджет се предвиждат повече средства за Здравната каса.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УРА,, УРА

    3 1 Отговор
    Струва ми се, че няма държава в Европа, която да няма медицински хеликоптери и детска болница. Това е резултат от 33годишното управление на откровени мошеници. Наглоста им продължава с обещанията и мераците им за власт. Аман от едни и същи крадци и гьонсурати.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Шменти Капели

    3 0 Отговор
    Повръща ми се от Българските политици партии и синдикати
  • 3 Колегат

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "УРА,, УРА":

    Ми сърбин провери и се оказа че Сърбия има 10 медицински хеликоптера!?!
  • 4 Зевзек

    1 0 Отговор
    Нямаме обикновени линейки, нямаме здравеопазване... Но ще имаме пристъпи медицински хеликоптери, които ще возят болните от цяла българия до Софияя0 за лечение. Вместо да се направят качествени болници в Бургас, Варна, Русе, Видин(или Монтана), Плевен, Пловдив, Стара Загора, Благоевград. Т.е. да се помисли как да се оптимизира за хората здравеопазването. Да се направят болници близо до хората, ъ не да трябва от Варна да пътуват до София да се лекуват. Народа въобще не мисли, казват му ще купуваме линейки хеликоптери, подводници... И народа винаги казва "да" без да пита колко ще му струва този или онзи популизъм. Без да пита как това ща ке отрази на санъците му, та ДюдС ... Без да помисли какви са алтернативите.

    После ревем, че кашкавала и салама, и доматите ... били по- скъпи отколкото в Германия, Австрия ... Ами ще са по-скъпи, тези хеликоптери струват много пари, за покупка, за експлоатация, за подръжка ... Пари ги за всичко това идват и от ДДС, за това кашкавала и други храни у нас са толкова скъпи. Защото в цената им са включени държавнжте хърчове за всички популистки политики.
  • 5 Зевзек

    1 0 Отговор
    Аз като отида в болница ме проверяват дали съм си платил осигуровките, ако не съм си платил не ме лекуват.

    Питам защо лекуват всякакви мигранти, които не са си платили осигуровките. Болниците ни са пълни с мигранти ранени при катастрофи в следствие преследване от полиция. Държавата защо харчи пари да преследва мигранти, да катастрофират и да ги лекуваме после. По-евтино ще е да не ги преследва полицията и са не катастрофират. Държавата трябва да харчи пари за охрана на границата, а след като тъ влезли са се грижи да фян, да ги храни и лекува безплатно за моя сметка. Митрантите не трябва да влизат у нас, трябва да влизат в затвора и да биват екстрадирани откъдето са дошли за незаконно влизане на територията на България и ЕС.
  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "УРА,, УРА":

    "... няма детска болница. Това е резултат от 33годишното управление на откровени мошеници."

    Аз пък смятам, че България няма детска болница, защото предишното 45 годишно некадърно комунистическо управление остави на България огромен дълг, сбъркано здравеопазване, сбъркана икономика, сбъркана държава, сбъркана милиция/полиция, сбъркана прокуратура... И най-вече ни остави в наследство сбъркан и прост народ...


    Я ми отговори защо не критикуваш предишните некадърници и корупционери БКП=БСП, че за 45 години управление не са построили дори една детска болница.
  • 7 лелинчо

    1 0 Отговор
    Въртолети ни дайте ! Комисионни ни дайте ! Сега ни се е паднало ! Всичко ще гепиме ! Да е жив и здрав Радев , че ни избра ! Да живее БКП , Русия и масонска ложа СЛЪНЦЕ ! Ура !
  • 8 Демократ

    2 0 Отговор
    Кой ще отговори на въпросите : 1.Защо България е единствената страна на Балканите и в Европа без медицински хеликоптери- 33 години след 1989 г. и 19 години след влизането в ЕС 2. Защо няма специализирана детска болница 3. Защо лекарите и медицинските сестри масово бягат, 4. Защо има монопол на здравното осигуряване, наречено НЗОК, 5. Защо се събират пари за лечение на дечица и изобщо на редки заболявания, 5.Защо няма обществена среда, достъпна за хора с увреждания, 6.Защо лекарствата не са без ДДС, 7.Защо профилактиката на много заболявания не е държавна политика, 8.Защо държавните и общински болници са в окаяно състояние и още много други. Това е грижата за живота и здравето на хората в България. Медицинската мафия в дългогодишно действие.
  • 9 няма отърване от тия

    0 0 Отговор
    като прочете човек, че ще кандидатите ще бъдат преглеждани от военномедицинска комисия, по идея на един "измислен професор по авиационна медицина" и разбира кухия замисъл на един дърт бастун