24 Март, 2023 13:15 1 342 1

Авокадото ни помага да отслабнем и намалява холестерола

  • авокадо-
  • супер храна-
  • отслабване-
  • холестерол-
  • здраве

Изследвания доказват способностите на авокадото като суперхрана

Авокадото ни помага да отслабнем и намалява холестерола   - 1
Снимка: Shutterstock

Плодът е богат на мононенаситени мазнини, които увеличават капацитета на човешкия организъм за изгаряне на мазнини и калории. Има високо съдържание на здравословни мазнини и фибри за по-добро засищане и регулиране на апетита.

Скорошни научни статии от проучвания през 2021 г. за авокадото, показват, че ежедневното му консумиране намалява коремните мазнини при жените в рамките на седмици, а тазгодишното изследване е за свойствата му да понижава холестерола.

Тези изследвания само доказват способностите му като суперхрана. Коремните мазнини представляват сериозна заплаха за здравето на хора със забавен метаболизъм, повишавайки риска от развитие на диабет, сърдечни заболявания и рак.

Как се бори авокадото с мазнините?

„Авокадото е добър източник на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини (MUFA), които са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, различни витамини и минерали, включително витамин К, фолат, калий, витамин С и Е за растеж и възстановяване на тъканите”, казва д-р Айлийн Кандей, ръководител на отдела по хранене и диететика в болницата и изследователския център на Sir HN Reliance Foundation в Мумбай, предава zdrave.to.

„Мононенаситените мазнини са тези, които увеличават капацитета ни за изгаряне на мазнини и калории. Освен това, авокадото е с високо съдържание на здравословни мазнини и фибри, което означава, че ни кара да се чувстваме сити по-дълго време. Продължителното засищане и по-дългото време, необходимо за разграждане на фибрите, означава, че храната остава повече време в стомаха. Фибрите също така неутрализират и резките скокове на захарта“, добавя диетологът.

Отслабването става все по-трудно с напредването на възрастта, тъй като нивата на AMPK, ензим, който контролира разпространението на коремните мазнини, намаляват. „Авокадото помага за нормализирането на тези нива. Съдържа 77% мононенаситени мазнини и е богат на олеинова киселина.

Кой и защо не трябва да яде авокадо

Те намаляват възпалението в тялото, ограничават лошия холестерол и помагат за по-добро регулиране на апетита. Използвахме го при нашите пациенти за отслабване и постигнахме добри резултати. Ето защо, го препоръчваме в нашите диетични планове“, казва д-р Приянка Рохатги, главен диетолог в Apollo Hospitals.

Авокадото е от голяма полза за микробиома на червата. Той е добър пребиотик. Помага за образуването на мастни киселини с къса верига, които са благоприятни за процъфтяването на добрите бактерии. А поддържането на добро здраве на червата предпазва от повечето хронични заболявания, дори от натрупването на висцералните мазнини.

По-ранно изследване, публикувано в Journal of Nutrition and Dietetics, установи, че консумацията на авокадо може да намали общия холестерол и липопротеините с ниска плътност (LDL) или това, което наричаме лош холестерол.

Колко авокадо да консумирате?

Важно е обаче да се отбележи, че авокадото все пак е с високо съдържание на калории и мазнини. „Въпреки че мазнините в авокадото са предимно мононенаситени, консумацията на прекомерни количества може да допринесе за увеличаване на теглото.

Затова е препоръчително да консумирате авокадо в препоръчителните количества, като част от здравословната диета“, казва д-р Кандей. - Един средно голям или половин голям плод е достатъчен за един ден – съдържа 200 калории. Не може да закусвате пълноценно и след това да изпиете шейк или да си хапнете салата с авокадо преди обяд – ще претоварите организма си с калории, съветва д-р Рохатги.

Как авокадото понижава холестерола?

Човешкото тяло се нуждае от идеално съотношение на наситени, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и поддържане здравето на сърцето.

„Една от най-изследваните ползи от консумацията на авокадо е въздействието му върху нивата на холестерола. Този плод може да регулира нивата на HDL и LDL холестерола, тъй като те са с естествено високо съдържание на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини.

Тъй като съдържат витамини, като C и K, те са добър източник на фибри. Авокадото е най-богатият плодов източник на фитостероли или понижаващи холестерола хранителни вещества. През 2019 г. изследване на Университета на Пен Стейт също така доказа, че яденето на едно авокадо на ден е свързано с по-ниски нива на LDL (особено на малките, плътни LDL частици) и окислен LDL при възрастни със затлъстяване.

Като цяло, ежедневната консумация на авокадо е довела до намаляване на общия холестерол с 2,9 милиграма на децилитър (mg/dL) и понижаване на LDL холестерола с 2,5 mg/dL сред участниците в проучването”, казва д-р Кандей.

По-конкретно, проучването установява, че авокадото помага за намаляване на LDL частиците, които са били окислени. Тези частици отключват верижна реакция, която може да причини атеросклероза. Подобно на начина, по който кислородът може да увреди храната – например, след като разрежете ябълката на парченца и те стават кафяви, учените посочват, че по същия начин окисляването е вредно за човешкото тяло.

Tози плод е а суперхрана

След пет седмици на диета с авокадо, участниците са имали значително по-ниски нива на окислен LDL холестерол, отколкото преди началото на проучването или след завършване на диетите с ниско и умерено съдържание на мазнини. Участниците също така са имали и по-високи нива на лутеина, който е специфичен антиоксидант, след преминаването на диета с авокадо. Всички LDL са лоши, но малките, плътни LDL са още по-лоши, с които авокадото може да се справи успешно.

Как да включите авокадото в диетата си?

Авокадото е универсален плод, който не е трудно да включите в храната си. „Тъй като вкусът и текстурата му могат да бъдат с по-странен вкус за някои хора, може да помислите да си приготвите фреш, като го комбинирате с портокали, банани или зеленчуци, които обичате. Добър вариант е да добавяте плода, нарязан на парченца, и към любимите си салати. Така всяко ястие ще се превърне във вкусна и полезна за здравето храна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Благодаря Полезно