Last news in Fakti

24 Април, 2023 14:28 1 667 7

Можем ли да извадим сладоледа от списъка с вредни храни?

  • сладолед-
  • вредни храни-
  • полезно-
  • десерт-
  • здравословно хранене

Анализ показва връзката между яденето на сладолед и по-ниския риск от диабет и сърдечни заболявания

Можем ли да извадим сладоледа от списъка с вредни храни? - 1
Снимка: Shutterstock

От години знаем, че учените в областта на храненето не гледат с добро око към консумацията на сладолед. Информация, показваща връзка между яденето на сладолед и намаления риск от диабет и сърдечни заболявания, обаче повдига въпроса „Защо сладоледът се приема за вредна храна?“.

В докторантурата на д-р Андрес Корат, защитавана в Харвардския университет, той е показал обширен анализ на връзката между приемането на сладолед и сърдечното и метаболитното здраве. Данните идват от множество професионални групови проучвания, в които са участвали хиляди здравни лица.

Проучвания от преди 20 години намират връзка между консумацията на сладолед и пониженият риск от диабет тип 2, пише Puls.bg.

Аргументът, че корелацията, или асоциацията между данните за тези, консумирали млечни продукти, и техния риск от състояния като диабет тип 2, например, не е достатъчна, за да се докаже каузалност, не може да бъде отречен. Обаче при анализи, които свързват яденето на нискомаслен йогурт и намаления риск от диабет тип 2, информацията бива разпространена скоростно в световни медии, свързани със здраве и здравословно хранене. Сладоледът не получава такова внимание.

Теория за предубеждението против сладоледа може да бъде и така наречената „обратна каузалност“, от която нутриционистите да си обяснят това явление – хора, които са развили здравословни проблеми като диабет или сърдечно заболяване са премахнали сладоледа от ежедневната си диета. Тя се подкопава обаче от липсата на проучвания, които да могат да докажат ползи от други сладки храни.

Подадената информация от доброволците, участвали в проучванията, също е възможно невинаги да е била отговаряща на реалното им състояние. Не е невъзможно да се приеме, че хора с наднормено тегло съобщават за прием на по-малко десерти, отколкото реално консумират.

През годините са се оформяли догми против много различни храни – нутриционистите са давали препоръки, които са базирани на предубеждения, а не на научни доказателства. Пример за това е отминалата представата, че яйцата и маслото са вредни за здравето заради голямото им наличие на холестерол. Стигмата срещу мазнините също е добър пример – идеята, че всякакъв вид мазнини трябва да се премахне от менюто. Такива препоръки са представени като фактически, дори и когато има редица доказателства против тях.

И така, въпросът е защо да не ядем сладолед, ако той е нискомаслен и особено без добавена захар?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 0 Отговор
    А бирата, може ли?
  • 2 Aлфа Bълкът

    5 2 Отговор
    Вчера като ми беше лошo, бях прегрял, забружден, зачервен. Като изядох два сладоледа и се оправих!

    Коментиран от #6

  • 3 Механик

    7 1 Отговор
    Сладоледа може. Ама това дето го ядете не е сладолед. Бирата, също не е бира.
    Нито технологията е спазена, нито ингрдиентите са същите. За брашното от ларви, нямам думи дори.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Да, сладоледа може, ако е хубав.

    Коментиран от #5

  • 5 Механик

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    ХУав ще е ако човек сам си го приготви от натурални продукти.
    Това което се продава под името "сладолед" е нещо като "ПЕЧЕНО месо от КЕНГУРУ с КИНОА, ТРЮФЕЛИ и ВОДНИ ЛИЛИИ", само че вместо кенгурско ще сложа ГЪШЕ месо, вместо КИНОА ще ползвам грах, вместо трюфели, ще са ПЕЧУРКИ, а вместо водни лилии, ще сложа КИСЕЛО МЛЯКО. И вместо да го пека ще го варя.
    Само името е точно, всичко друго е ДРУГО.
  • 6 100 г сладолед

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    Съдържат около 28 г въглехидрати, 4 г протеини и 230 калории.
  • 7 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    В някои магазини има украински сладолед, бял пломбир. Няма нищо общо с нашите боклуци. Явно още го правят по съветските стандарти.