От години знаем, че учените в областта на храненето не гледат с добро око към консумацията на сладолед. Информация, показваща връзка между яденето на сладолед и намаления риск от диабет и сърдечни заболявания, обаче повдига въпроса „Защо сладоледът се приема за вредна храна?“.
В докторантурата на д-р Андрес Корат, защитавана в Харвардския университет, той е показал обширен анализ на връзката между приемането на сладолед и сърдечното и метаболитното здраве. Данните идват от множество професионални групови проучвания, в които са участвали хиляди здравни лица.
Проучвания от преди 20 години намират връзка между консумацията на сладолед и пониженият риск от диабет тип 2, пише Puls.bg.
Аргументът, че корелацията, или асоциацията между данните за тези, консумирали млечни продукти, и техния риск от състояния като диабет тип 2, например, не е достатъчна, за да се докаже каузалност, не може да бъде отречен. Обаче при анализи, които свързват яденето на нискомаслен йогурт и намаления риск от диабет тип 2, информацията бива разпространена скоростно в световни медии, свързани със здраве и здравословно хранене. Сладоледът не получава такова внимание.
Теория за предубеждението против сладоледа може да бъде и така наречената „обратна каузалност“, от която нутриционистите да си обяснят това явление – хора, които са развили здравословни проблеми като диабет или сърдечно заболяване са премахнали сладоледа от ежедневната си диета. Тя се подкопава обаче от липсата на проучвания, които да могат да докажат ползи от други сладки храни.
Подадената информация от доброволците, участвали в проучванията, също е възможно невинаги да е била отговаряща на реалното им състояние. Не е невъзможно да се приеме, че хора с наднормено тегло съобщават за прием на по-малко десерти, отколкото реално консумират.
През годините са се оформяли догми против много различни храни – нутриционистите са давали препоръки, които са базирани на предубеждения, а не на научни доказателства. Пример за това е отминалата представата, че яйцата и маслото са вредни за здравето заради голямото им наличие на холестерол. Стигмата срещу мазнините също е добър пример – идеята, че всякакъв вид мазнини трябва да се премахне от менюто. Такива препоръки са представени като фактически, дори и когато има редица доказателства против тях.
И така, въпросът е защо да не ядем сладолед, ако той е нискомаслен и особено без добавена захар?
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 гост
14:33 24.04.2023
2 Aлфа Bълкът
Коментиран от #6
14:48 24.04.2023
3 Механик
Нито технологията е спазена, нито ингрдиентите са същите. За брашното от ларви, нямам думи дори.
Коментиран от #4, #7
15:21 24.04.2023
4 Анонимен
До коментар #3 от "Механик":
Да, сладоледа може, ако е хубав.Коментиран от #5
15:43 24.04.2023
5 Механик
До коментар #4 от "Анонимен":
ХУав ще е ако човек сам си го приготви от натурални продукти.Това което се продава под името "сладолед" е нещо като "ПЕЧЕНО месо от КЕНГУРУ с КИНОА, ТРЮФЕЛИ и ВОДНИ ЛИЛИИ", само че вместо кенгурско ще сложа ГЪШЕ месо, вместо КИНОА ще ползвам грах, вместо трюфели, ще са ПЕЧУРКИ, а вместо водни лилии, ще сложа КИСЕЛО МЛЯКО. И вместо да го пека ще го варя.
Само името е точно, всичко друго е ДРУГО.
15:52 24.04.2023
6 100 г сладолед
До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":
Съдържат около 28 г въглехидрати, 4 г протеини и 230 калории.16:35 24.04.2023
7 Циник
До коментар #3 от "Механик":
В някои магазини има украински сладолед, бял пломбир. Няма нищо общо с нашите боклуци. Явно още го правят по съветските стандарти.16:56 08.02.2024