Last news in Fakti

25 Април, 2023 16:58 3 971 6

Разбиха известен стар мит за маслото

  • масло-
  • мит-
  • диета-
  • здравословно хранене-
  • мазнини-
  • полезно

Диетолози съветват да не изключваме изцяло кравето масло, когато сме на диета

Разбиха известен стар мит за маслото - 1
Снимка: Shutterstock

Хранителният режим по време на диета обикновено се свързва с яденето на много зеленчуци и малко или никакви мазни храни. Когато се ограничават по такъв начин хората изключват от менюто си наситени мазнини като например кравето масло. А трябва ли действително да се откажем от него по време на диета? Ето какво казват експертите, цитирани от zdrave.to.

Абсолютен мит е, че по време на диета човек задължително трябва да ограничи консумацията на краве масло. Дори и от гледна точка на калоричността на различните видове масла се вижда: така горещо препоръчваният зехтин например по време на диета, както и слънчогледовото и другите растителни масла, съдържат 850-900 ккал на 100 г продукт. Докато кравето масло е с 610-750 ккал.

От тази гледна точка е ясно, че то не е по-вредно от растителните варианти. Ако не сте с повишено ниво на холестерола, може спокойно да включите в менюто си краве масло, когато решите да минете на диета. Но е важно и да не изпаднете в другата крайност и да го ядете без ограничения.

Полезни свойства

Кравето масло е полезно, защото е богато на различни витамини – високо съдържание на витамините А, Е, С, Д, Е и К. Освен това съдържа полезните мастни киселини омега-3 и омега-6.

Всички тези вещества имат неоспорима полза за състоянието на кожата, косата, ноктите. Полезни са и за костите, и за сърдечносъдовата система.

Знаем, че холестеролът, от който се страхуват хората във връзка с кравето масло, е два вида – добър и лош. В кравето масло има холестерол, но той е нужен на организма, тъй като регулира пропускливостта на клетъчните мембрани, защитава нервните влакна, участва в храносмилането.

Освен това в този продукт се съдържат гликосфинголипиди – вещества, отговорни за защитата на червата от инфекции. Съдържащият се в маслото витамин А помага за заздравяването на раните, сваля възпаленията и подпомага работата на стомашно-чревния тракт. Витамин D повишава настроението, подобрява паметта и спомага за по-добра концентрация на вниманието. Също така влияе благотворно на нервната система и регулира съня.

Мастната киселина омега-6 стимулира работата на главния мозък. В маслото също така има триптофан, който допринася за изработката на серотонин. Млечните мазнини по принцип участват в обновяването на мозъчните клетки и са крайно полезни за тези, които са заети с умствен труд. И не на последно място, в маслото има лауринова киселина, оказваща антигъбично и антимикробно действие.

По колко масло можем да ядем на ден?

Важна е нормата, допустимата е 20 г на ден, което съставлява 150 ккал. Маслото не трябва да се нагрява, да се пържи с него, да се добавя в горещи ястия, в картофи и други блюда. Ако го направите, ястието вече няма да е диетично. Вредно може да се нарече съчетанието на масло с месо.

Това се отразява зле на храносмилателната система, както и на фигурата. Най-добре да съчетавате кравето масло с тънки филийки черен хляб, като можете да добавите парченце слабо осолена сьомга. Един такъв бутерброд, включен в сутрешната закуска или на обяд, ще е полезен за фигурата на отслабващия човек и ще го зареди с енергия.

Важно е при избора на краве масло да четете етикета. Опитайте да разберете по каква технология е произведено, като си дадете сметка, че хубавото полезно краве масло няма как да е евтино. Можете да си направите тест в домашни условия. Сложете маслото за 2 часа в хладилника, след което отрежете парченце от него. Ако се натрошава, това е показател за високо качество.

Ако го оставите при стайна температура, добрият продукт лесно ще се отдели от опаковката. Друг показател за добро качество е при нагряване маслото трябва да образува светло-жълта маса с бяла пяна. И усещането за силен аромат на масло.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Братвурст

    19 0 Отговор
    Ако ви кажа и че диетичния холестерол не вдига този в организма, съвсем ще ви се разбият представите за света.
  • 2 Доротея

    18 1 Отговор
    Яжте и не се притеснявайте! По скоро ако не се храните юнашки, ще вдигнете холестерол и кръвно, и хемоглобин и накрая и вас ще вдигнат....! Хранете се! За да не ви говоря общи приказки, лишени от съдържание и морал, отидете в някое изоставено предприятие или казарма, посетете там, където е била столовата /хранителния блок/ релевантно и снемете от стената пожълтялото меню - разкладка от 1989 година! Изпълнявайте го буквално, пропорции и философия на хранене на нормалния човек! Вече сте в комунизма!
  • 3 Слепок

    17 0 Отговор
    То хубаво ама по магазините масло НЯМА. Има само някакви бъркочи...
  • 4 Да бъдеш или не...

    12 0 Отговор
    Аз, обичам пухкавелки, които не спазват диети и си хапват, що им е на сърце драго. Хубавата жена е като хубавата книга, При нея- Всичко, което можеш да си представиш, е истинско!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трътката

    6 1 Отговор
    Качествено масло и качествена сланина са като качествен зехтин. Когато са с мярка са полезни.
    Хората като че ли, все още не искат да проумеят, че големият враг е захарта и най-вече фруктозата. Фруктозата приемана чрез напитки и като добавка към храната е убиец. Разбира се, когато хапвате плодове е друга бира. Тогава фибрите променят нещата.