Тенденцията за уж по-здравословно хранене кара хората да купуват сол, в която йодът е десет пъти по-малко, отколкото в българската йодирана сол. Това заяви в интервю за БНР ендокринологът Десислава Иванова.
"Доста често установяваме, след като поразпитаме пациентите, че не се хранят с българска йодирана сол. Най-често споменават за хималайската сол", разказа от лекарската си практика тя.
Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система. Йодът е микроелемент, абсолютно необходим за нормалното ѝ функциониране. Той не се синтезира в човешкия организъм. Щитовидната жлеза поглъща йода от кръвта. Организмът си набавя около 60% от йода от месни продукти, 30% от такива с растителен произход и 10% - от водата.
"В 10 грама българска йодирана сол има около 150-200 микрограма йод, по-малко от 15 микрограма е наличието на йод в същото количество хималайска сол. Разликата е много голяма", поясни Десислава Иванова.
"Йодирането на солта е прост метод. Това се предприема преди десетилетия, когато български учени установяват йоден дефицит сред голяма част от населението", посочи ендокринологът.
"Предозирането на йод е доста рядко срещано състояние", подчерта д-р Иванова.
"Трябва да изядем доста количество сол или орехи, за да се случи нещо токсично с организма. Ако сме в рамките на нормалното – щипка сол, няма да има никакъв проблем."
Много е важно младите, особено жените, които планират бременност, да изследват TSH хормона си, обърна внимание тя в предаването "Хоризонт до обед". Според нея е необходима информационна кампания по този въпрос.
Майката трябва да е в оптимален хормонален баланс преди да забременее, защото до определена седмица бебето няма собствена щитовидна жлеза, изтъкна специалистът.
Йодът участва в синтеза на щитовидните хормони, а те, достигайки до плода, му помагат да образува нервна система, главен, гръбначен мозък, сърдечно-съдова система, уточни ендокринологът.
"И особено са отговорни за интелектуалното развитие на бебенцето."
Хималаите са един от световните региони с най-тежък йоден дефицит, обобщи д-р Десислава Иванова и предупреди, че с консумацията само на хималайска сол бихме могли генерално да навредим на нашето здраве.
26 Април, 2023 15:07 4 427 10
Ендокринолог: Хималайската сол е опасна за здравето на българите
Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система
Снимка: БГНЕС
Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хихихи..
Коментиран от #3
15:08 26.04.2023
2 2345
Коментиран от #4
15:19 26.04.2023
3 Ами
До коментар #1 от "Хихихи..":
Те си гризът сол от северната част на Хималаите.15:29 26.04.2023
4 Купи си
До коментар #2 от "2345":
от Поморие.Има и музей на солта.
15:30 26.04.2023
5 Дрън дрън та пляс
15:34 26.04.2023
6 Алюююю
15:36 26.04.2023
7 васИк атанасова
16:04 26.04.2023
8 Стоян Денчев - Пигито от Библиотекарския
16:47 26.04.2023
9 бинго играч
17:03 26.04.2023
10 петър иванов
склад на ГАРА ДЕБЕЛТ ,инсталацията се изнесе някъде към
СЕВЛИЕВО
18:03 19.03.2024