Last news in Fakti

26 Април, 2023 15:07 3 891 10

Ендокринолог: Хималайската сол е опасна за здравето на българите

  • сол-
  • солници-
  • хималайска сол-
  • щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система

Ендокринолог: Хималайската сол е опасна за здравето на българите - 1
Снимка: БГНЕС

Тенденцията за уж по-здравословно хранене кара хората да купуват сол, в която йодът е десет пъти по-малко, отколкото в българската йодирана сол. Това заяви в интервю за БНР ендокринологът Десислава Иванова.

"Доста често установяваме, след като поразпитаме пациентите, че не се хранят с българска йодирана сол. Най-често споменават за хималайската сол", разказа от лекарската си практика тя.

Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система. Йодът е микроелемент, абсолютно необходим за нормалното ѝ функциониране. Той не се синтезира в човешкия организъм. Щитовидната жлеза поглъща йода от кръвта. Организмът си набавя около 60% от йода от месни продукти, 30% от такива с растителен произход и 10% - от водата.

"В 10 грама българска йодирана сол има около 150-200 микрограма йод, по-малко от 15 микрограма е наличието на йод в същото количество хималайска сол. Разликата е много голяма", поясни Десислава Иванова.

"Йодирането на солта е прост метод. Това се предприема преди десетилетия, когато български учени установяват йоден дефицит сред голяма част от населението", посочи ендокринологът.

"Предозирането на йод е доста рядко срещано състояние", подчерта д-р Иванова.

"Трябва да изядем доста количество сол или орехи, за да се случи нещо токсично с организма. Ако сме в рамките на нормалното – щипка сол, няма да има никакъв проблем."

Много е важно младите, особено жените, които планират бременност, да изследват TSH хормона си, обърна внимание тя в предаването "Хоризонт до обед". Според нея е необходима информационна кампания по този въпрос.

Майката трябва да е в оптимален хормонален баланс преди да забременее, защото до определена седмица бебето няма собствена щитовидна жлеза, изтъкна специалистът.

Йодът участва в синтеза на щитовидните хормони, а те, достигайки до плода, му помагат да образува нервна система, главен, гръбначен мозък, сърдечно-съдова система, уточни ендокринологът.

"И особено са отговорни за интелектуалното развитие на бебенцето."

Хималаите са един от световните региони с най-тежък йоден дефицит, обобщи д-р Десислава Иванова и предупреди, че с консумацията само на хималайска сол бихме могли генерално да навредим на нашето здраве.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    8 1 Отговор
    А на северните македонци?

    Коментиран от #3

  • 2 2345

    19 1 Отговор
    Я ми намерете българска сол в магазините

    Коментиран от #4

  • 3 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Те си гризът сол от северната част на Хималаите.
  • 4 Купи си

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "2345":

    от Поморие.
    Има и музей на солта.
  • 5 Дрън дрън та пляс

    14 3 Отговор
    Ако трябва всеки ден да се съобразяваме кой специалист, какво е решил че е вредно, то не теябва да ядем нищо щото е по безопасно
  • 6 Алюююю

    9 0 Отговор
    Няма бгсол. Прав еколегата по-горе. На торбатапише ,поморийска сол,, Я обърнете отзад и пропетете дребните букви ,,внесено от Египет,,ако не се лъжа. Тъй де. Четете. То не че всичко пише ама все пак. Отмного сол се ослепява. Липсата и също трябва а се компенсира. С крайни изказвания набедени специалисти бъркат народа.....аман вече
  • 7 васИк атанасова

    3 2 Отговор
    на друго мнение са руски лекари
  • 8 Стоян Денчев - Пигито от Библиотекарския

    2 0 Отговор
    A на гърците?
  • 9 бинго играч

    3 0 Отговор
    Едно време йодираната сол беше в черна опаковка, а сега не е. Защо ли? Солта колко е йодирана е друг въпрос.
  • 10 петър иванов

    0 0 Отговор
    Хималайска сол се произвеждаше в завод ПРОМЕТ ДЕБЕЛТ,
    склад на ГАРА ДЕБЕЛТ ,инсталацията се изнесе някъде към
    СЕВЛИЕВО