Редовната консумация на един зеленчук увеличава значително шансовете за дълголетие. Той е ефективен за профилактика на опасни патологии.
Американски учени стигат до извода, че артишокът има свойството да понижава холестерола и съединения, които намаляват заболяванията, свързани с възрастта. Проучването е проведено от Министерството на земеделието на САЩ, пише Блиц. То анализира съдържанието на антиоксиданти в най-често консумираните храни.
Артишокът е богат на фитонутриенти като кверцетин, който осигурява защита срещу много рискове за здравето, включително рак, сърдечни заболявания, чернодробна дисфункция, висок холестерол и диабет. За изненада на мнозина, артишокът е сред първите четири зеленчука с най-високо антиоксидантно съдържание.
„Артишокът съдържа много мощни антиоксиданти от полифенолен тип, които могат да допринесат за превенцията и лечението на рак на простатата, рак на гърдата, левкемия“, споделят изследователите.
На свой ред, проучване на учени от университета Георг-Аугуст в Германия доказва, че фитохимикалите, съдържащи се в този зеленчук, помагат за блокиране на секрецията на ракови агенти, като по този начин потискат ангиогенезата, свързана с рака.
Освен това артишокът е добър източник на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане.
Включената в състава му хлорогенна киселина е показала способността си да понижава нивата на холестерола, а „лошите“, т.е. LDL, липопротеините с ниска плътност, са най-опасни поради възможността им да прилепват към стените на артериите.
По този начин зеленчукът може да бъде полезен за защита срещу хипертония и други заболявания, които са опасни за сърцето, според изданието The Health Site.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Трътката
16:37 28.04.2023
2 Роки
17:18 28.04.2023