Last news in Fakti

17 Май, 2023 12:12 3 955

Д-р Рада Прокопова: Хипертонията се подмладява заради стреса, вредните храни, цигарите и затлъстяването

  • д-р рада прокопова-
  • хипертония

Ходете на профилактични прегледи - хора без оплаквания имат сериозни кардиологични проблеми

Д-р Рада Прокопова: Хипертонията се подмладява заради стреса, вредните храни, цигарите и затлъстяването - 1

Д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ – София

17 май е Световен ден за борба с хипертонията. Неконтролираната и нелекувана хипертония е най-честото сърдечносъдово заболяване и най-значимият фактор за редица социалнозначими заболявания, най-тежкото от които е инсултът. Всяка година над 1 милион души боледуват от сърдечно-съдови заболявания.

Артериалната хипертония засяга приблизително 1,28 милиарда човека по целия свят, като тя е причина за смъртта на повече от 7 милиона от тях годишно. По актуални данни на СЗО, почти половината от възрастните с хипертония (46%) не знаят, че имат това заболяване, а само 42% от тях са диагностицирани и лекувани.

45% от общата смъртност в Европа се дължи на сърдечносъдовите заболявания, а 49 млн. европейци живеят с такива диагнози. 210 млрд. годишно се дават в Европа за директно лечение на тези пациенти. Статистиката сочи, че България е сред страните с най-голям брой заболели от сърдечносъдови заболявания – сърдечносъдовата смъртност е над 60% от общата смъртност, като основната тежест се свързва с артериалната хипертония.

Водеща причина е липсата на контрол върху рисковите фактори - тютюнопушене, алкохол, стрес, липса на физическа активност, алармират специалистите.

Д-р Прокопова, при силни емоции - и положителни, и отрицателни, българинът е свикнал да казва - ох, щях да получа инфаркт или кръвното ми стигна 200? Шегуваме се с нещо толкова сериозно. Подценяваме ли наистина риска от сърдечносъдови заболявания?

200 на 120 кръвно налягане ако се вдигне при силно физическо натоварване или при голяма емоция с много адреналин, не е никакъв проблем. Проблем е какво е кръвното налягане при нормални условия при един човек.

Българинът няма много добра представа за своя сърдечносъдов риск, както и за рискови фактори като холестерол, триглицериди, висока пикочна киселина, кръвна захар. Няма ясна представа какъв риск носи тютюнопушенето, наследствената обременненост, но в по-голямата си част хората имат представа за кръвното си налягане. Но това знание обаче не води до реални действия - то да се лекува, както и не води до добър контрол. Подценява се риска от високото кръвно налягане, както и от ниското.

Кои симптоми могат да подскажат за проблеми със сърцето и да им обърнем внимание преди да е станало късно?

Може да нямат оплаквания, а да имат доста сериозни каридологични проблеми. Затова хората трябва да ходят на профилактични прегледи редовно - особено над 35 години, с наследствена обремененост и с рискови фактори. Българинът подценява наднормените килограми, а те са един много голям рисков фактор. Да си пълен, не означава да си здрав, напротив - носиш доста голям риск от сърдечносъдово заболяване и трябва да се обърнеш към лекар навреме.

Относно субективните оплаквания - да се обърне внимание на чести главоболия, сърцебиене и висок пулс. Аритмията е много важен рисков фактор за инсулт и при установяване на такава доста бързо да се потърси консултация с лекар. Тежък сън и ненаспиването също са сериозна аларма за сърдечносъдов проблем и за съннна апнея. Задуха в спокойно състояние също може да е признак за кардиологичен проблем.

При кръвно, което често се мери 140/90, е добре да се обърнете към лекар.

Защо хипертонията се подмладява значително?

На първо място е начина на живот. Имаме изключително напрегнато ежедневие, което предполага изключително много хормони на стреса. Те приспособяват човека към околната среда и по принцип не само не са вредни, а и полезни - когато стресът е инцидент. Независимо добър или лош, но инцидент. Когато се превърне в хроничен стрес, започва едно хронично излъчване на адреналин и кортизол, които покачват кръвното налягане и пулса, и на млада възраст задействат много големи хормонални системи и кръвното става постоянно високо.

На второ място - начина на хранене. Но освен индивидуалният избор, това много зависи и от това, което се продава в магазините у нас. Имаме изключително солена храна и с много химични добавки, които са много вредни.

Много млади хора са обездвижени и с наднормени килограми. При мен идват хора на възраст между 30 и 45 години и от 3-ма човека 2-ма са с наднормени килограми. При тях има много по-висок риск от хипертония и сърдечносъдови заболявания.

Тютюнопушенето също е в основата на голям брой хипертоници на млада възраст. Не бива да се забравя и злоупотребата, макар и не толкова често срещана в България, с наркотични вещества.

В началото на месеца Дружеството на кардиолозите в България поиска спешно приемане на Национален кардиологичен план, както и институциите в България да се ангажират сериозно с Европейския план. В него е заложено до 2030 година да намалеят с 1/3 смъртността и заболеваемостта от сърдечносъдови заболявания. Действията за превенция в плана на първо място са овладяване именно на всички рискове фактори, за които говорихме - тютюнопушене, алкохол, вредни храни, стрес. Има ли българинът здрав разум, за да има здраво сърце?

Дано да има. В основата на успеха ни е профилактиката, у нас тя се подценява. Профилактиката бива първична и вторична.

Вторична е, когато вече имаме сърдечносъдов инцидент и тогава овладяването на рисковите фактори - дали с лекарства при високо кръвно и холесторол, или с немедикаментозни методи при наднормено тегло и тютюнопушене, трябва да спада към задължителните неща. Именно при вторичната профилактика приема на лекарства, спиране на тютюнопушенето, взимане на мерки при наднормено тегло, трябва да бъдат въведени в леко принудителен вид - дали чрез здравните осигуровки, както в някой страни - при неспазване на указанията на лекаря да се покачи здравната вноска.

Първичната профилактика е в ръцете на самите лекари и пациентите, които нямат болести. Но са нужни изключително много усилия и средства. Представете си при един лекар на ден идват 20 души, 10 имат сериозни рискови фактори, но нямат заболяване. Да ги убеди той да вземат някакво отношение за своите рискове фактори - цигари, алкохол, вредни храни, са необходими няколко разговора от около 10-15 минути поне на два-три месеца. Той няма това време. А и болният пациент е по – мотивиран да спазва указанията на лекаря, отколкото здравия.

Тогава как да се помогне на хората, които пушат. Значи става изключително трудно лекарят да убеди човек, че тютюнопушенето е вредно. 40 % от българите пушат и дори след инфаркт, отказват да спрат цигарите. Как да се намали вредата от тютюнопушенето - тук трябва да споменем и атеросклерозата и ХОББ.

Аз съм непушач и считам, че тютюнопушенето е един от рисковите фактори, с които трябва да се борим, защото той е отстраним. На първо място трябва да се обяснява на пациентите каква вреда си нанасят. При горенето на тютюна в цигарата се отделят над 7000 вредни газове и много катрани. Те се наслагват по белия дроб и водят до рак на белия дроб и до ХОББ, както и причиняват атересклероза.

Ако може човек да се откаже е най-добре, но аз съм виждала хора с ампутирани крака и гагрена, и въпреки всичко не са се отказали. Именно при хора, които не могат да спрат цигарите, може да се премине на по-безвредна алтернатива без горене - електронна цигара, устройства за нагряване на тютюн, никотинова дъвка. Всяка от тези алтернативи, които доставят никотин, но няма процес на горене, е по-добър от тютюнопушенето. Но хората също така трябва да знаят, че самия никотин е също вреден и не трябва да го увеличават.

Бездимните алтернативи, при които няма горене, елиминират ли пасивното пушене?

Това е едно от най-големите им предимства. Едно общество трябва да бъде толерантно и това изисква съобразяване с околните. Тютюнопушенето замърсява въздуха на всички. Установено е, че вредата от пасивното пушене не е по-малка, отколкото при активното тютюнопушене, включително вредата за сърцето и белия дроб, и за други органи и системи. Бездимните устройства гарантират един чист въздух на всички хора, които не са пушачи и няма защо да дишат вредния цигарен дим.

Сърцето не обича цигарите и алкохола. Какво обича сърцето? Кажете ни съвети за здраво сърце? Нека започнем с най-полезните храни?

Най-важното е не диетата, а да се храним разумно. Всички видове храни трябва да се приемат – въглехидрати, мазнини и белтъци. С възрастта въглехидратите трябва да се намаляват.

Истината е в умереният прием на всякакъв вид храна. Знаете, че дозата прави отровата. От една петифура на седмица на никой нищо не му е станало, но от половин торта дневно се умира. От една чаша вино на никой нищо не му е станало, но от половин литър концентрат се умира.

Рибата е изключително полезна, но нека не забравяме, че за съжаление рибата в магазините у нас е много далеч от понятието полезна, защото не е дива, а от развъдници, където се храни изключително лошо. И може да се окаже, че една част от хората, които са решили да се хранят с риба, ще се окажат с повече болести, от тези, които не я вкусват. По-добре да се купуват замразени риби от океана, да не се взимат развъдникови риби. Големите риби като тон натрупват и много тежки метали. И морските дарове са изключително полезни, но не и за хората с подагра. Затова не трябва да се абсолютизират диетите. Един пациент, ако желае да се храни добре и нормално, е добре да се консултира със специалисти спрямо неговите заболявания.

Нека споменем и дефинитивно полезните храни - суровите ядки- по 50 грама на ден, без фъстъци, които са трудно смилаеми. Сусамовият тахан е изключително полезен. Слънчогледовия тахан също, той е източник на полиненаситени мастни киселини, които помагат в борбата с килограмите и атеросклерозата, и са силни антиоксиданти. Естествените източници на ресвиратрол, каквито са червените плодове също. Ресвиратрол не можем да си набавим с червеното вино, защото не трябва да се пие голямо количество. Алкохолът също е рисков фактор.

Разнообразното, но не изобилно хранене, гарантират здравето.

Като говорим за хранене и добро здраве, няма как да не споменем и спорта. Спортуваме ли или масовия спорт вече е на дивана пред телефона?

Спортът трябва да се индивидуализира при всеки човек, защото ако той не харесва това, което прави, няма да го прави. Аз примерно не обичам да ходя, но обичам да плувам и правя всеки ден комплекс от упражнения по 45 минути. Друг може да обича да ходи, трети обича да кара колело, четвърти - играят футбол с приятели. Всеки да си намери това, което харесва, за да има полза.

Големия проблем на 90 % от хората е не, че не знаят какво е вредно, а че не желаят и нямат воля да го поправят. По-лесно е да се седне на дивана с телефона, цигарата и чаша алкохол. Пациентите са много добре осведомени какво не бива да правят и знаят какво трябва да правят, но не желаят да го правят. Не искат да си нарушат зоната на комфорт.

И за финал - ако хората променят начина си на живот, ще живеят ли по-дълго?

Мога да гарантирам, че ще живеят по-добре, което е по-важното. Ако попитаме пациентите да изберат - ще живееш до 70 години, но от 50 до 70 години ще си инвалидизиран и с проблеми, или ще живееш до 65 години в добро здраве и даже до 60 години в перфектно състояние, ще ви отговорят, че предпочитат да живеят до 60 години, но добре. Аз бих им казала - ще живеете и по-дълго, но и много, много по-добре.



Свързани новини