Last news in Fakti

13 Юни, 2023 16:39 2 279 4

Дигитализиране: Жълтите и зелени рецепти вече са електронни

  • жълти рецепти-
  • зелени рецепти-
  • електронни

Промяната елиминира възможността за получаване на медикаменти с наркотични вещества с фалшива рецепта

Дигитализиране: Жълтите и зелени рецепти вече са електронни - 1
Снимка: БГНЕС

Жълтите и зелени рецепти вече са електронни. За това съобщават от „Информационно обслужване“, цитирани от bTV.

Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки, вече са в електронен формат и се изпълняват през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Всички предписания в хартиен вариант, издадени до 12.06.2023 г., се изпълняват по стария ред до изтичане на тяхната валидност.
Данните показват, че само за първия ден от въвеждането на електронните рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества, са издадени над 300 е-рецепти, като 30 от тях вече са изпълнени. Общият брой на издадените до момента електронни предписания за лекарства през НЗИС надхвърля 32,5 млн., като средно на ден се изписват по над 50 000 е-рецепти.

Дигитализирането на предписването и отпускане на жълти и зелени рецепти елиминира възможността за обработка на сгрешена, дублирана, изтекла или фалшива рецепта. Данните за лекарствения продукт, лекаря и фармацевта, които предписват и изпълняват е-рецептата се валидират в реално време.

Новата функционалност на НЗИС осигурява възможност за изпълнение на жълти и зелени рецепти в цялата страна. Досега хартиените документи можеха да се изпълняват от аптеките само в областта, в която са издадени. С цел максимално облекчаване работата на лекарите и фармацевтите, начинът на предписване и отпускане на лекарствени продукти чрез жълти и зелени рецепти е идентичен с този при електронните бели рецепти.
Срокът за изпълнение на електронни предписания за лекарства, съдържащи наркотични вещества се запазва на 7 (седем) дни от изписването, а периодът на назначената терапия – не повече от 30 дни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    6 1 Отговор
    Тези дето са без осигуровка но си плащаха рецепта викате кучетата да ги ядът
  • 2 Бай Иван

    3 2 Отговор
    И кое е електронното, като пак отиваш при личния, плащаш си три лева и бегаш.
    Това ли е електронното? Просто невероятни мозъчни пихтии ...
  • 3 Pайна667

    3 0 Отговор
    Много моля за отговор на следния въпрос - не съм здравно осигурена в България, а в друга страна на ЕС. Това означава ли, че не мога да получа в България зелена рецепта за Лексотан? Понякога имам нужда от това лекарство и старата ми лична лекарка ми го е изписвала веднъж на 3 години, но сега , ако зелените рецепти са елетронни, тя ще има ли вече право да ми изписва Лексотан, щом съм с прекъснати здравни права в България?
  • 4 Алоуууууу, началната учителка

    1 0 Отговор
    Жълтите и зелениТЕ рецепти. Жълтите не са част от характристиката на зелените. Правилно си зарязала даскалската работа.